"Октопод" – началото на борбата срещу мафията

"Операция "Октопод" даде добро начало за борбата срещу организираната престъпност, корупцията и срещу връзката на организираната престъпност с държавния апарат"

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в Народното събрание.

Той призова гражданите, "които са се допирали до "октопода" или са смачквани от него", да помогнат на службите.

Цветанов коментира, че МВР и прокуратурата са събрали достатъчно доказателства при работата си по „Октопод“, но не пожела да коментира дали доказателствата имат връзка с операция „Наглите“.

"Държавата трябва да победи", каза вътрешният министър по повод на вчерашните думи на премиера Бойко Борисов, че "това е война и който издържи – издържи".

Във връзка с участието на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров в престъпната схема Цветанов заяви, че "той е на много по-високо ниво от всички останали".

Според вътрешния министър повече от десет години не е имало воля у управляващите и министър-председателите да се разработва Алексей Петров.
"Реално държавата не е е успяла да работи върху него, защото ако беше успяла, днес нямаше да говорим за "Октопод", посочи министърът.

Той не пожела да коментира дали бившият агент в ДАНС е разполагал с база данни, с която е можел да упражнява влияние и да шантажира, като каза, че това ще стане ясно в съда.

На въпрос дали евентуалното освобождаване на Алексей Петров няма да бъде неговият край като министър и политик, Цветанов заяви, че не се притеснява от бъдещата си политическа кариера.

„Няма натиск в дейността на МВР или ДАНС, работим с чуждите партньори срещу организираната престъпност, защото тя е трансгранична и когато всички сме заедно и обединени, сме много по-силни", подчерта министърът.

Цветан Цветанов допълни, че операция "Октопод" е заслуга в по-голямата си част на МВР, ДАНС и Прокуратурата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар