Да изкачиш Синай


Интервю на Росица Йотковска с Моника Балаян 

Превод от руски: Р. Йотковска
Моника 1

Моника Балаян е дипломиран психолог, който от десетилетия разработва и провежда с голям успех по целия свят тренинги за самовъзстановяване и себеразвитие. През последните години нейната дейност е концентрирана върху разработването на цялостна оздравителна програма“Смехотерапия”, в която самовъзстановяването на организма и психиката чрез смях се съчетава с древни медитативни техники и физически упражнения.
Друга уникална програма, която Моника Балаян разработва заедно със Симана Златева (шесткратен шампион на България по карате киокушинкай), е “Изкуството на триумфа” – тренинг, който се базира на философията и методиките на източните бойни изкуства. Курсът е адаптиран към съвременния човек и неговата цел е да формира у него онази сила на духа, която му е необходима, за да излиза като победител и от най-трудните житейски ситуации.

Моника Балаян е автор и на множество тренинги с изключително широка гама от теми, като започнем от обучения за справяне с ежедневни житейски предизвикателства, и стигнем до обучения, подпомагащи разработването на бизнес стратегии. Наред с това тя е автор на курс и по ароматерапия, курс за работа със стихиите, както и на тренинги за развитие на интуицията. През последните години неин асистент и сътрудник е Симана Златева.
За повече информация виж http://monikabalayan.com
Съвсем наскоро Моника Балаян организира и свой“Майсторски клас” – тренинг в реални условия. Целта на майсторския клас бе изкачването на Синай, свещената планина, където Мойсей получава скрижалите с Божиите заповеди, като изкачването бе замислено не просто като покоряване на върха, а като духовно пътешествие и проверка на собтвените сили в реална житейска обстановка.
Групата на Моника Балаян изкачи Синай – и го изкачи успешно и с лекота, независимо от опасностите и предизвикателствата, свързани със смяната на политическата власт в Египет.

На върха на Синай
§§§
Какво означава да изкачиш Синай?
Да изкачиш Синай означава да си поставиш цел и да я изпълниш, да търсиш и да откриеш, да пожелаеш и да намериш шанс, сили и средства да осъществиш.
Да изкачиш Синай означава да намериш своя път независимо от каменистата пътека и препятствията, независимо от тъмнината и неизвестността, независимо от умората и атаките отвън.
Да изкачиш Синай означава да гледаш към ВЪРХА, а не в пропастите, да приветстваш ИЗГРЕВА напук на бръснещия вятър и острия студ, и да преоткриваш винаги ПРОСТОРА пред теб, независимо какви мъгли се стремят да го обсебят.
Моника 3
Изгревът над Синай
А какво означава да качиш 130 души на Синай?
Означава всичко това, умножено по 130.
Но означава също така и да дадеш на 130 души упование, за да се вслушат в себе си и да повярват на възможностите си.
Да дадеш на 130 души вътрешна сила да изберат интуицията си и да й се доверят по избрания от тях път въпреки апокалиптичните прогнози и психологическите атаки от медиите, и в крайна сметка да покорят избрания връх независимо от всички барикади, канонади и опасности в буквалния смисъл: преградените с варели пътища и въоръжените постове, съобщенията за избягали затворници, престрелки и всеобща евакуация.
Защото интуицията означава да усетиш пулса на Вселената и да постигнеш своята цел в лична хармония с нея независимо от всеобщата паника и безредието в света отвън: изборът на всеки един е личен избор и личен диалог с Вселената, и именно победата е лакмусът за удачността на този избор, а отварящите се пред търсещия врати – за хармоничността на този диалог.
Фактите говоря сами:
Прецедент е най-напред организираният от Астрал Холидейз с България Еър Чартър специално за групата на Моника Балаян курс до Шарм Ел Шейх (редовни полети от България до курортното градче няма). Прецедент е предоставянето на самолет само за групата, който изчака завръщането й на място в самия Шарм Ел Шейх. Прецедент е дори преместването на групата от уговорения тризвезден хотел в петзвездния Shoras Amphoras на самия бряг на Червено море.
Моника 6
Шарм ел Шеих, изгрев край брега на Червено море
По-важна е обаче благосклонността, с която планината на Мойсей посрещна поклонниците си: обичайният за Синай изключително силен вятър изчака групата да се изкачи на самия връх, преди да забрули с цялата си сила, и почти веднага след това утихна, а напливът от хора, който обикновено затруднява достъпа до върха колкото и стръмните ъгловати стъпала, го нямаше. Загриженият бедуински водач бдеше над всяка крачка на катерещите се и ги информираше на своя екзотичен руски език за всяка подробност от пейзажа, от историята и легендите за светото място, а това също се случва изключително рядко тук: най-често хората дори не разбират, че с тях се движи гид.

“Командирът” Махмут – бедуинският водач и неговият разказ на върха на планината
И накрая фактите, които говорят за силата на мотивацията:
От 130 души (най-малкият член на групата бе на възраст 9 месеца, а най-възрастните гонеха 70-те) нямаше нито един, който да предпочете сигурната защита на обезопасения за туристите Шарм ел Шеих пред предизвикателствата на Синай,
и нямаше нито един, който да не се изкачи до самия връх (преходът е 14 километра, като от него последните метри се изкачват по 750 стръмни, неравно оформени в скалите каменни стъпала, а изкачването се прави по традиция през нощта, за да се посрещне изгревът на върха).
Изкачване
Изкачване2
Нещо повече, бедуините, предлагащи на всяка стъпенка “Taxi-Camel“ (камила, която да те качи по стръмнините), останаха разочаровани: всички се изкачиха до върха със собствени сили.
А сега е време да поговорим за силата на мотивиращия: за Моника Балаян.
Моника10
§§§
В рамките на житейския си опит всеки един от нас, съзнателно или не, търси и открива начини да се справя с трудните моменти по пътя си и да побеждава въпреки тях. В житейски аспект и литературата, и философията, и изкуството правят именно това: търсят по-добрия и по-пълноценен – или просто по-красивия начин на справяне с живота и за създаване на живот.
Но за да изследва в дълбочина външното и привидното и открои пластовете му, за да намери причинно-следствените връзки в уж случайното и разбере, че може да проправи път към желаното, на човек понякога е необходим цял един живот.
EGIPET_SINAY
За първи път се докоснах до онова, което прави Моника Балаян на своите занятия, преди години. За мен като човек, търсещ смислите на съществуването, уникалното беше да открия, че решенията на житейски перипетии, драми и конфликти, за намирането на които хората понякога отдават целия си живот, могат да се постигнат с няколко простички на пръв поглед вътрешни пренастройки, че онова разгръщащо висини и дълбини пътешествие в човешката душа, което прави например литературата, че прозренията и победите, до които през безкраен лабиринт ни възкачва животът, могат да бъдат “екстрахирани” и превърнати в ефикасна система не само за емоционално, но и за физическо възстановяване и “самопретворяване”.
За мен беше феноменален фактът, че посредством системата от физически и ментални техники, която разработва Моника Балаян, човек е в състояние за броени дни да премоделира здравето и фигурата си, характера и духа си, и в крайна сметка съдбата си. Оздравителната програма със смехотерапия е ефикасна, изглежда лесна и дава бързи резултати, но е плод на дългогодишна неуморна работа и натрупани познания в най-разнообразни сфери на живота, на отработван с десетилетия усет и разбиране към хората, и най-вече – на изключителна всеотдайност. Именно за тази работа на Моника Балаян я помолих да разкаже в настоящото интервю.
Моника 7
Моника 8
Целта на Вашата работа с хората е да им дадете инструменти, посредством които те да бъдат физически и емоционално здрави, да постигат целите си, да бъдат творци в живота и творци на живота си. Кои са принципите, от които се ръководите?
Аз съм психолог и моята задача като професионалист е да помагам на хората да опознаят себе си, да разберат себе си, а най-важното – да не губят себе си, или ако са се изгубили, да се преоткрият наново. С това, мисля, е казано всичко.
Няма ли противоречие между това, да водиш хората по някакъв път, и това, да ги учиш сами да бъдат водачи – хората, които са водачи по природа, рядко позволяват чуждото водачество?
Хубав въпрос, но накъде водя аз хората? Или по-правилно – към кого ги водя?
В резултат на възстановеното си здраве – човек ВЯРВА В СЕБЕ СИ!
В резултат на решените си проблеми – човек ВЯРВА В СЕБЕ СИ!
В резултат на щастието, което е създал сам – човек ВЯРВА В СЕБЕ СИ!
Пътят, който човек изминава на курсовете – това е Пътят към себе си!
И аз не виждам в това противоречие.

За личната отговорност, запис от курса “Изкуството на триумфа”, проведен в София
Какво беше за Вас и за вашия майсторски клас изкачването до Синай?
Майсторският клас беше нещо необичайно. Благодарение на специалните тренировки участниците трябваше да осъзнаят много неща. Да видят, да почувстват, и най-важното – да разкрият у себе си!
Той бе за онези, които имат мечти! Онези, които имат свои задачи за решаване! Онези, които имат свои цели!
Планината на Мойсей е Световна Светиня, която се приема от всички религии на света. Именно на тази планина приключват всички спорове, именно на тази планина човек осъзнава единството на цялата вселена и себе си като част от вечността.
Благодарение на тренировките и на ИЗКАЧВАНЕТО човек изпреварва своето обучение с десетки години, пред него се откриват за една нощ неща, които иначе би осъзнавал в продължение на цял един живот или може би не би осъзнал никога.
Тренировките в майсторския клас бяха насочени не само към това, да се достигне до върха, но и към това, човек да отвори сърцето си за Святото Място и да получи и сила, и отговори, и реализация на своите цели, а най-важното – да осъзнае своето предназначение, своя път нататък и да получи Благословение!
Само онзи, който е готов да стане Чудотворец, може да види ЧУДЕСАТА, с които дарява Планината!
Вие работите вече от десетилетия в сферата на приложната психология. Можете ли да очертаете накратко пътя, който сте изминали, в личен аспект?
Практическата психология, това е психологията в действие. И моят път като практически психолог, това е пътят, който изминах от студентка в Държавния университет до автор на методика:).
Кои са хората и събитията, оказали най-голямо влияние върху формирането ви и върху вашия собствен стил на работа?
Най-напред Майкл Зилиш – немски психолог, професионалист от висок клас, който ме научи на немската школа за работа с групи, показа ми възможностите на груповата динамика. Можеш да бъдеш добър психолог, но за да работиш с група, е необходимо не само да бъдеш добър професионалист, но и да умееш да доведеш всеки един от групата до целта, която си е поставил, когато се е присъединил към групата. Всичко това аз научих от Майкл, той е моят “кръстник” като треньор.
Искам да спомена и Рубен Вазгенович Агзумцян, доктор по психология, който дълги години курира моята работа.
Своя следа в работата ми са оставили също и такива гиганти като З. Фройд, Е. Ериксон, А.Маслоу, Е. Берн, К. Юнг – това е класика, на базата на която може да се създаде не мистична, изпълнена със загадки методика, а напълно научнообоснован подход по отношение на възможностите на човека, на неговите способности, и най-важното – научнообоснован подход, водещ към възстановяване на собственото здраве и съзидателност в личния живот.
Моника13
Какво е мястото на смехотерапията в практиката ви – логично следствие на досегашните ви търсения или нов експеримент?
Смехотерапията не е експеримент, тя е ШАНС! Тя е СПАСЕНИЕ!
По време на войната в Армения, когато цареше студ и глад, в моя дом имаше три деца. Те бяха мънички и за тях осъзнаването на живота започна с война, със страдание, със страх, глад, студ. В онези години мен ме интересуваше само едно: как да направя така, че войната да не изкриви живота на тези деца, да не остави кървава следа в малките им добри сърчица, и аз си спомних филма “Животът е прекрасен”.
Всеки ден с децата се забавлявахме – поставяхме спектакли, в които те играеха герои от приказките. После събирахме всички съседи и им показвахме тези приказки. Много се смеехме, смееха се и тези, които само гледаха. Така преживяхме войната – всичко все някога свършва.
Изминаха години и аз попитах дъщеря си, когато вече и тя самата имаше деца: „А ти спомняш ли си войната?” “Не, мамо, не помня. Помня приказките, които играехме, много беше весело.”
Тя не помни войната, тя помни как на тях, на децата, им е било весело!
Разбирате ли, това е силата на смеха! Това е силата на живота! Това е силата на духа!
Моника12
Какво представлява оздравителният курс със смехотерапия и в какво се различава от останалите курсове за възстановяване на здравето?
Не е случайно названието “Оздравителен курс СЪС смехотерахия”. Това означава, че има и други неща, които допълват смехотерапията. И те са:
Специална гимнастика, която възстановява не само функциите на ставите и гръбначния стълб, но и която изчиства различните болки по тялото. Вследствие на нея се нормализира и работата на вътрешните органи.
Възстановяване на зрението по метода на доктор Бейтс, като резултат се появява още първия ден от курса. Сама по себе си, методиката способства за възстановяване на цялото тяло.
Древни техники за подмладяване и управление на собственото здраве, адаптирани към съвременния човек.
Фактът, че организмът може да се самовъзстановява, е известен още от най-древни времена. Това го знае и съвременната медицина: организмът е добре работеща, достатъчно сложна, цялостна система. Всяка емоция, която човек изпитва, създава съответстваща среда в тялото, т.е. в момент на емоция организмът произвежда определена химия. Например, отдавна е известно, че при страх се изработва адреналин, а при смях еднорфини. В резултат в тялото протича химически процес.
На курсовете човек се учи да управлява своята вътрешна среда – да създава в тялото среда, при която то се възстановява само.
Ние не лекуваме и участниците на курса също не лекуват. Цялото чудо на оздравяването се състои в това, че участниците в курса създават в тялото онази среда, която способства за бързото му възстановяване.
Именно затова това е, от една страна, знанието на древните, но от друга – това е мощна съвременна методика за самовъзстановяване.
Моника и Симана
Както сама споменахте, техниките за самовъзстановяване и себеусъвършенстване водят началото си от дълбока древност. Кое е новото, което внасяте Вие?
Методиката „Възстановяване на здравето със смехотерапия” обединява в себе си не само смехотерапия, възстановяване на зрението по метода на доктор Бейтс и древни техники за самовъзстановяване – в този курс са включени моите дългогодишни разработки с групи, знанията ми какво дава надежден и бърз резултат.
Затова аз даже не мисля за авторски права – ако някой поиска да проведе същия този курс, със същите упражнения, резултатът при него ще бъде съвсем различен.
Секретите на методиката аз ще предам само на своите ученици.
А какво представлява курсът “Изкуството на триумфа”?
Курсът се основава на философията на източните бойни изкуства, като тя е адаптирана към живота на съвременния човек. В него върви работа за управление на физиката на тялото, прави се преработване на страховете, най-вече на страха от ударите в живота и неуспехите, от кризите. Курсът има две направления: първото е обучение как човек да се справя със сложните ситуации и как да превръща пораженията си в победи, а второто е работа с чувствителността на тялото, в резултат на която започва да работи интуицията. Във всичко, което е свързано с неизвестността в живота, управлява нейно величество интуицията, и когато човек я развие, той чисто интуитивно намира най-верния път.
В резултат на петдневната работа човек се освобождава от вътрешните страхове и блокажи, и разкрива у себе си състоянието на победител. В края на курса всеки един участник преминава през тест: абсолютно всеки, независимо от годините (имали сме участници и на 10, и на 75), чупи в края на курса дъска. Това е тест не за сила, това е тест за вътрешно състояние – за състоянието на победител.
Бургас
Моника Балаян и Симана Златева в Бургас, участниците държат в ръка дъските, които са счупили като изпит при завършването на курса “Изкуството на триумфа”
Много от системите, по които хората се обучават да работят върху себе си, представляват набор от правила с точно определена последователност, и те се усвояват по предварително установена програма. Във Вашата работа обаче основно действащо лице е самата група. Каква е цената на работата “в реално време” и как се постига подобна симбиоза с групата?
Именно за тези секрети на работата загатнах по-нагоре.
Главното в работата с хората е професионалната етика.
По време на курса главните действащи лица – това са хората в групата.
Курсовете никога не са едни и същи, все пак във всяка група участват различни хора с различни проблеми, с различни цели, с различни търсения.
Аз не давам на хората правила за поведение – не възнамерявам да ставам тяхна наставница и да управлявам живота им, натрапвайки им правила за поведение. Как да живее, как да изгради живота си – това е лична работа на всеки един, това е свободата на избор, дадена на човека от Господ Бог. Всички пророци на човечеството отдавна са известни!
Моята задача на курса е да помогна на човека да разкрие вярата в себе си и във вътрешните си способности, за да може да получи достъп до своите ресурси от сили, здраве, щастие, успех – а тях ги има у всеки. И когато това се случи, то наистина е чудо, защото след това целият живот на човека се преобразява.
Да виждаш във всяка група това чудо, когато болният и немощният изведнъж става весел и здрав, или когато неувереният и нещастният, разкрил себе си, става силен и щастлив – а представете си когато това се случва с цялата група – ТОВА Е РАДОСТ! ЩАСТИЕ! ВЪЗТОРГ! Удовлетворението, че това, което правя, помага на хората.
За мен това са миговете на ИСТИНАТА!!! Това е и цената:)!
kolage_Stihii
Колаж от снимки от курса “Стихии” в Бургас
Вие сте работили с хора в много страни. В какво те са различни и в какво винаги са еднакви въпреки произхода си, въпреки националността си, въпреки културата си?
Има различия в манталитета, разбира се, и в зависимост от манталитета се гради и работата в групата.
А общото – всички ние сме хора: имаме една глава, две ръце и два крака. И всички хора притежават СЪРЦЕ!
Всички притежават СИЛА! Всички имат и слабости.
А в какво е по-лесен и в какво по-труден българинът от гледна точка на Вашата работа като психолог:)?
Българите имат прекрасно чувство за хумор и невероятна сила – вътрешна и национална. Мисля, че това са вашите гени, които се е натрупвали през вековете – националният ви дух и силата на вашите предци. Всички трудности, през които е преминал вашият народ, всъщност са ви закалили и направили по-силни.
Затова българинът не е лесен или труден, той е силен.
Кои са нещата, които човек променя най-трудно у себе си?
Да променяш себе си означава да си приел, че нещо у теб е неправилно и трябва да го измениш. Нима човек може да се бори със самия себе си? А самата борба означава, че човек губи силата си за разрушаване – в случая за това, да убие нещо у себе си. Затова е много трудно на всеки да се променя, това е борба.
Но човек може да разкрива себе си, да опознава себе си, да ОСЪЗНАВА своите постъпки, действия, своите желания, цели – и тогава човек не се променя, а се РАЗВИВА.
Моника, Египет
Моника Балаян и Симана Златева по време на работа, Египет
А има ли неща, които не бива да се променят?
Не мисля. Всичко се намира в движение, дори камъкът с течение на времето се поддава на изменение. В природата няма покой, всичко се намира в определена динамика – и човекът, и събитията, и одушевената природа, и неудушевената природа. Важна е именно динамиката на измененията.
Например, ако човек е болен, неговата болест няма да си остане неизменна – тя или ще прогресира, или динамиката ще се смени и ще започне оздравяване. Човек притежава способността да управлява динамиката на измененията. Той може да оздравее, да забави процеса на стареенето, и даже да се подмлади, независимо от своята биологична възраст, т.е. той може да вкара тази динамика в онова русло, което му е необходимо.
Има ли стена, която не бихте изкачили?
Старая се да нямам работа със стени :)
Моника 4
Вашата работа би могла да се нарече до известна степен “приложна литература” – сътворяване в реално време на практически приложими образи и сюжети, чрез които хората се научават да управляват себе си, ситуации в живота си, битието си като цяло. Как се отразява това върху отношението Ви към литературата и изкуството като цяло?
На мен самата в живота много са ми помогнали книгите, филмите, музиката. Всичко онова, което утвърждава у човека стремежа за живот, въодушевява за победа, дава сили, всичко позитивно, всичко светло ми е интересно и е източник на вдъхновение за мен.
Филмът “Животът е прекрасен!” (реж. Роберто Бенини – б.а.) изигра съдбоносно роля в живота на децата. Аз съм привърженичка на позитива, обичам комедиите, обичам happy-end-а! Мисля, че той е необходим на хората в съвременния свят, в съвременния темп на живота. А happy-end-ът – това е подкрепа, която идва от страниците на книгите, от екрана на телевизора, от платната на картините; това е подкрепа за всеки човек, който гледа или слуша, това е ЗАРЕЖДАНЕ С ПОЗИТИВ.
Вие замисляте и “театър на смеха”. Какво ще представлява той и каква ще бъде целта му?
Знаете ли, след курсовете много участници питат: „Моника, а къде да се смеем? Няма да ни разберат.” Представяте ли си, хората няма къде да се смеят, това не е прието. Да ходиш със сериозно недоволно лице, това е нормално, а да се смееш няма къде.
Театърът ще бъде място, където хората ще идват да се смеят – да си спомнят, че умеят да се смеят, че са създадени за щастие, за радост, да се освободят от товара на ежедневието, да познаят ВЕЛИКАТА СИЛА НА СМЕХА. И да побеждават злобата, ненавистта, яростта, агресията, подлостта не с ответен удар, а с искрен човешки, добър смях, и да излизат от всяка битка като ПОБЕДИТЕЛИ, които се смеят и именно затова побеждават! Това именно правим сега и в групите – побеждаваме болестта със смях. И много ми се иска това да се превърне в Театър на Смеха.
Кое Ви носи най-голямо удовлетворение и кое бихте отбелязали като Вашия най-голям личен успех?
Най-голямото удоволствие и удовлетворение за мен – това е самият ЖИВОТ!
А успехът, това е моето развитие!
И накрая: каква е Вашата собствена цел?
Цели имам много, но има една, към която вървя и ще вървя през целия си живот: СМЯХ ВЪВ ВСЕКИ ДОМ НА ТАЗИ ЗЕМЯ!
Ако не успея аз, в моя живот, ще успеят моите ученици. Ако не успеят те, ще успеят техните ученици. Рано или късно ще настъпи ЗЛАТНИЯТ ВЕК НА СМЕХА – век, в който хората ще се радват на всеки един ден, в който ще цари радост във всеки дом, в който ще има щастливи деца във всяко семейство. Аз съм непоправима оптимистка и знам, че така и ще стане, на планетата Земя ЩЕ ПОБЕДИ СМЕХЪТ!
Моника 9
Благодаря Ви за това интервю!
Благодаря и на теб за интересните въпроси!
Моника Балаян
Дипломиран психолог, завършила Ереванския държавен университет
Допълнителна квалификацията като треньор и консултант:
В Немската програма ProSME.
В международната организация Таcis SMEARM.
В Американската програма АЕD.
Преминала обучение при най-добрите треньори на Русия, Германия, Холандия, Франция, САЩ.
Публикации:
„Организационно поведение и стратегическо мислене”, публикувано от фондация FDU.
„Имиджът като достижение на мениджмънта и влиянието на политическия маркетинг”, публикувано от Ереванския държавен университет.
Професионална дейност:
В администрацията на Президента на РАрмения, експерт при съветника на президента, разработва програми за комуникация на президентския апарат с обществеността в периода на преход.
Психолог-консултант, който провежда тренинги в различни градове на Армения, Русия, Германия, България, Кипър, Украйна, Белорусия. Консултирала компании като „Евростан Уют” – Армения, „Кофейная контата” – Русия, „АРМИМПЕКС” Банк – Армения, „Немски колеж по финансово и банково дело”, „Амиот”, „Арлиан”, „Анелик Банк”, GTZ. „Институт за развитие на бизнеса и човешките ресурси”.
Автор на инструкции за треньори
Автор на курсовете:
„Оздравителна програма със СМЕХОТЕРАПИЯ” І и ІІ част
„Интуицията – път към Успеха”
„Изкуството на Триумфа” І и ІІ част
„Работа със Стихиите”
Авторски тренинги:
„Работа с родословното дърво”, „Кризата като възможност”, „Къде започва бизнесът”, „Разкриване на вътрешната сила”, „Индийски мудри“, „Аладин или Джинът от лампата”, „Постановка на целта и пътища за нейното достигане”, „Стани господар на своята съдба”, „Ефективна комуникация”, „Защити”, „Къде започва щастието”, „Как да поканим любовта в своя живот”, “Времева линия”, “Стани магнит за Късмета”, “Да обичаш и да бъдеш обичан” и много други.
За повече информация вижhttp://monikabalayan.com/index.php?page=masterDetails&mid=3

Няма коментари:

Публикуване на коментар