Wikileaks пусна 35000 грами за един ден - 56 от София


Руски зам.-министър: "Плановете на Атомстройекспорт са фантазия"
от БиволъЧетвъртък, 25 Август 2011 08:10




Вчера Wikileaks разсекрети най-голямата порция американски дипломатически документи. Наведнъж в сайта на организацията бяха публикувани над 35000 грами с некласифицирана информация от различни страни.

56 от новите доклади са от американското посолство в София. Така броят на грамите от София публикувани до момента става 167 от общо 978, с които Wikileaks разполага.

За да се справи с обработката на информацията в докладите, Wikileaks призова чрез социалните мрежи своите привърженици да търсят в тях интересна информация и да я докладват в Twitter, използвайки етикета #wlfind. Този метод е познат още като crowssourcing (включване на тълпата) и беше приложен от Гардиън за прочитането на хиляди страници електронна кореспонденция на Сара Пейлин, които бяха предоставени на вестника в сканиран вид.

Най-удобната търсачка за новите, както и за публикуваните вече грами се намира на сайта Cablegatesearch.net.

Интересните за България данни от този голям теч се откриват по-скоро в грами изпратени от други посолства и в които се споменава нашата страна.

Байърли от Москва: Руснаците нямат пари, машини и работници, за да строят нови АЕЦ

Един от интересните нови документи, в които се споменава България е подписан от посланик Байърли, който след София отиде на работа в Москва. В грама от 3 април 2009 г. той подчертава, че руската фирма Атомстройекспорт (ASE) има проблеми с кредитирането, производството, и квалифицирания персонал. Поради това има съмнения дали АСЕ ще успее да се довърши вече постигнати споразумения за строеж на 11 реактора в Индия (Куданкулам), Иран (Бушер), Украйна (Каменицкая) и България (Белене).

Въпреки тези трудности руското правителство агресивно търси нови договори в Китай, Турция, страни от Латинска Америка и Близкия Изток.

Директорът на департамента по маркетинг и бизнес развитие на руската компания „Атомстройекспорт" Леонид Янко е казал на посолството, че за Китай, Индия и централата в Бушер "няма проблеми". Коментарът на Янко за останалите проекти (сред които и Белене) е бил: "ами, ако всичко върви добре".

Бившият зам.-министър на атомната енергетика на Руската федерация - Булат Нигматулин - e бил много по-скептичен за успешното завършване в срок на проектите на АЕС. Според грамата той е казал, че "тези планове са фантазия". Нигматулин посочил също, че специализираните работници в ядрения сектор в Русия са се стопили от 55000 през 1980, до 5000 днес.

http://www.bivol.bg/wlbigleak.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар