Астрофизици потвърдиха Общата теория на относителността на Айнщайн

Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн бе потвърдена на космическо ниво от астрофизици, които изследваха как светлината от далечни галактични купове е повлияна от
гравитацията, съобщи Франс прес.

Публикуването на тези резултати идва само няколко дни след новината, че е направено откритие, което хвърля сянка върху теорията на Айнщайн, с постигането на скорост, превишаваща тази на светлината от частици неутрино. Скоростта на светлината е смятана за "непредеолима бариера" в теорията на относителността. Резултатите от тези изследвания обаче трябва да бъдат потвърдени.

Радек Войтак от университета в Копенхаген и колегите му поискали да потвърдят теорията на относителността на Айнщайн, изследвайки светлината от около 8000 галактични купа, всеки от които е приютил хиляди галактики. Гравитацията, която осигурява "сцеплението" на галактичния куп, също оставя своя отпечатък върху светлината, която всяка от тези галактики излъчва в космическото пространство.

Според теорията на Айнщайн дължината на светлинната вълна се удължава под ефекта на гравитацията. В резултат се получава гравитационно червено отместване, различно от това, което се дължи на отдалечаването на галактиките. Сравнявайки дължината на светлинна вълна от галактики, които се намират в центъра на галактични купове, където гравитацията е по-голяма, с тази от галактики в периферията им, астрофизиците открили малки разлики в гравитационното червено отместване.

“Установихме, че светлината от галактики в центъра на купове се затруднява да излезе от гравитационното поле, докато тази от периферни галактики се появява по-лесно”, заяви Войтак. След като изчислили масата на всеки галактичен куп, астрофизиците прибягнали до Общата теория на относителността, за да изследват гравитационното червено отместване на галактиките в зависимост от мястото им в купа.

"Теоретичните изчисления" на гравитационното червено отместване се оказаха в "пълно съгласие" с наблюденията, отбеляза Войтак. Гравитационното червено отместване варира пропорционално в зависимост от гравитацията на купа. Наблюденията ни потвърждават теорията на относителността. Преди бяха извършени тестове на нивото на Слънчевата система и няколко звезди. Сега са направени тестове на космическо ниво, които потвърждават Общата теория на относителността".

Няма коментари:

Публикуване на коментар