Преглед на печата 17.11.2011

ИКОНОМИКА

Водещият акцент в днешния печат е "бюджет 2012". Той беше приет вчера на първо четене със 127 гласа "за", 82 "против" и без въздържали се.
България ще се нареди на пето място в Европа по растеж на БВП - с 2,3% при предвиден по-рано по-оптимистичен ръст от 3,7%. Това
заяви в пленарна зала министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран на страниците на "Класа". Според "Стандарт" думите му звучат така: "За Бога, братя, харчете!" При защитата на бюджета вицепремиерът обясни, че вътрешното потребление ще стимулира икономическия ни растеж догодина.
По темата "Труд" помества различни коментари. Мартин Димитров, "Синята коалиция", споделя: "Не чух нито едно разумно предложение!
Ето някои идеи, които ще увеличат потенциала ни за растеж: нулева ставка за реинвестираната печалба, данъкът за едноличните търговци да се намали от 15 на 10%, а данъкът върху дивидента да се премахне. Има два силни инструмента за раздвижване на икономиката - инвестициите и средствата от ЕС. Ако дадено министерство изостава с усвояването на европарите, нека министърът носи лична отговорност. Иначе парите никога няма да бъдат усвоени и ще стане като приказката: "Вода газим, жадни ходим." Сергей Станишев, "Коалиция за България" прогнозира последиците от "бюджет 2012": 1. Българите ще живеят още по-бедно; 2. Безработните ще се увеличат; 3. Икономиката ни е заплашена от рецесия; 4. Болниците в малките градове издъхват и се водят към фалит; 5. Бюджетът е реквием за българската наука, с който се доубива БАН; 6. ГЕРБ пак ще харчи от чужда пита.
Държавните разходи могат и трябва да се свият значително догодина, а бюджет 2012 задължително трябва да има и вариант Б - при особено негативно развитие. Това обявиха от Института за пазарна икономика, допълва "Сега". ИПИ са разработили алтернативен бюджет, в който вместо предвидените от правителството близо 29 млрд. лева разходите са сведени до 26.255 млрд. лева. Разликата се получава при премахване и съкращаване на привилегии, бонуси и субсидии и закриване на ненужни, неефективни и дублиращи административни структури.
Както всяка година, Висшият съдебен съвет е недоволен от бюджета, който му отпуска правителството за 2012 г., пише още "Сега" в друг материал. Председателят на бюджетната комисия на съвета Иван Колев обясни, че разходите на съдебната система растат поради промени в редица нормативни актове, но кабинетът не осигурява средства за покриването им.
***
Другата водеща тема в днешния печат е пенсионната реформа. Да се увеличи с една година възрастта за пенсиониране на мъжете и жените още от 1 януари 2012 г. предлага Министерството на финансите. Това каза зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от "Дума" под глава. Промяната ще бъде предложена
между първо и второ четене в бюджета за Държавното обществено осигуряване.
Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде увеличена от 136,08 лева на 145 лева. Промяната ще влезе в сила от 1 юни догодина, допълва "Монитор", позовавайки се на Горанов.
Според челото на "Труд" се очаква стачка срещу скока на пенсионната възраст. "Излизаме на улицата!", заканиха се синдикатите, ако парламентът приеме предложението. "Очаквайте събития, включително и от политически характер", предупреди лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев. КНСБ обяви, че свиква в четвъртък националния си стачен комитет заради "безпрецедентния диктат на управляващите". Работодателските организации поискаха вдигането на пенсионната възраст да се обвърже с реформи на осигурителната система - ограничаване на ранното пенсиониране и привилегиите за силовите ведомства, повишаване на събираемостта на вноските от сивия сектор и засилване на контрола върху отпускането на инвалидни пенсии, уточнява изданието.
***
Кризата в Гърция, Италия и прочее, неминуемо ще засегне и България, тъй като тя ще доведе до разпадането на еврозоната. Това прогнозира пред "Стандарт" Алекс Алексиев, научен сътрудник в института "Хъдсън" и основател на "Център за изследване на Балканския и Черноморския регион" у нас. Експертът допуска като възможна нова икономическа криза. "Както и екзистенциална политическа криза на Европейския съюз. Единственият въпрос е дали тя ще доведе до разпадането не само на еврозоната, но и на ЕС", коментира Алексиев. Според него България е прекалено малък политически и икономически фактор в това направление, за да може сама да влияе на тези процеси, но сегашната й политика е правилна. "Да не забравяме обаче, че кризата в Атина има и определен позитивен ефект за България. Поради стабилната ни макрорамка и банкова система, хиляди гръцки компании си регистрират централите у нас и хиляди куфарчета кеш също минават границата насам", подчертава още Алексиев. В отговор на въпрос той отбелязва, че не познава Дянков лично, но напълно одобрява политиката му.
***
"Цените ще падат, но балансирано", е заглавието над интервю в "Труд" с Андреас Майерхофер, изпълнителен директор на "Мобилтел". В отговор на въпрос той подчертава, че телекомуникационната индустрия е в затруднена ситуация не само в България, а и в цяла Европа. "В Европа пазарите са доста наситени, но виждаме потенциал за разрастване на потреблението на мобилен интернет чрез смартфони и таблети, както и на броудбанд услугите като цяло. Регистрираме спад в потреблението на гласови услуги", казва Майерхофер.
***
"И най-евтината отсечка от "Тракия" стана златна", констатира на първа страница "Сега". Въпреки клетвите на бившия регионален министър и бъдещ президент Росен Плевнелиев, че при ГЕРБ номерата с анексите и постепенното оскъпяване на магистралите не вървят, най-евтината "Тракия" поскъпна с нови 24.7 милиона лева. Впечатляваща е не само сумата, но и това, че тя ще отиде точно у онези, които я поискаха - фирмата "Пътностроителна техника" от групата на известния бизнесмен Васил Божков, пише всекидневникът.
***
Ако БДЖ спре от движение обявените от компанията 150 влака от 1 декември, трябва да възстанови 5 млн. лв. на държавата и да се откаже от над 60 млн. лв. държавна субсидия за 2012 г., показва проучване на "Класа". Спирането на композициите бе обявено преди месец от председателя на УС на БДЖ Владимир Владимиров и заради него синдикатите в БДЖ обявиха, че ще стачкуват. Според плана на компанията от съкращаването на влаковете държавният превозвач би трябвало да икономиса 24 млн. лв. Ако обаче държавата изпълни задълженията си по договора, планът на Владимиров трябва да донесе глоба от над 60 млн. лв. за компанията.
***
Не завеждаме дела на хора с до шест просрочени сметки, заявява в интервю за "Монитор" Стоян Цветанов, изпълнителният директор на "Топлофикация София". "Но стриктно наблюдаваме да не минат в графата некоректни. Имаме един много особен контингент от клиенти, който плаща веднъж годишно. Те чакат изравнителната сметка и плащат по 1500-2000 лв. накуп", аргументира се Цветанов.

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

"Лъчезар Иванов бе узаконен като скъпоплатен консултант", съобщава в заглавие "Сега". Независимата комисия за конфликт на интереси сне подозренията за опасни връзки на Иванов. Членовете й постановиха, че депутатът от ГЕРБ не е в конфликт на интереси заради сключения от него консултантски договор със застрахователно дружество. Все пак депутатът ще бъде глобен между 1000 и 3000 лв. за това, че не е декларирал договора навреме.
***
Правителството ще плати обезщетение по седем дела, спечелени от български граждани срещу страната ни пред Европейския съд по правата на човека, информира "Класа". Решението беше взето на заседанието на кабинета вчера. Причина за осъдителните решения в
четири от случаите са нарушени права на съдебен процес в разумен срок и на ефективно вътрешноправно средство за защита.
***
На първа страница "Монитор" пише: Българските шофьори, които нарушат правилата за движение в Европа, да си плащат актовете у нас, но размерът на глобата да бъде европейски. Това е едно от предложенията, които бяха обсъдени вчера от вътрешния министър Цветан Цветанов и колегите му от 7 европейски държави по време на Залцбургския форум.
***
"Съюзът на издателите се разпадна", коментира в заглавие "Телеграф". Бурен скандал се разрази организацията, след като петима от най-уважаваните членове, обявиха, че го напускат. Причината е, че не желаят съюзът да бъде оглавен от Любомир Павлов, съсобственик на медийната група "България".

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

След няколкомесечен срив НЗОК отново започва издаването на европейски здравни карти, информира "Сега". От пролетта на осигурените се издаваха само временни удостоверения, с които можеха да получат безплатна спешна и неотложна помощ в ЕС, тъй като конкурсът за фирма, която да прави картите, се провали. Наскоро конкурсът все пак е приключил и от вчера документът вече се издава от нов изпълнител - "Джи Пойнт".
***
Комисията за защита на потребителите от днес ще проверява дали цигарите гаснат бързо, но само по документи, съобщава "Труд". Само отделни цигари, за които има съмнение, че не отговарят на изискванията, ще се проверяват във външни лаборатории.
От днес всички легални цигари в България и Европейски съюз трябва да са самозагасващи, допълва под глава "24 часа". Новото поколение папироси са известни под името Новото поколение противопожарни цигари вече са известни под името R.I.P. Абревиатурата идва от Reduced Ignition Propensity, което означава "с намалена способност за горене".
"Хартията с "понижена способност за горене" е около 5 пъти по-скъпа в сравнение с обикновената и това дава отражение на себестойността на продукта", коментира пред "24 часа" специалистът Милен Щерев. По думите му се очаква разместване на пазара на производителите на цигарена хартия. "Много от по-малките, които нямат възможност да инвестират във внедряването на новата технология, ще бъдат принудени да затворят. Това води до окрупняване на пазара и е предпоставка за монополи. Що се касае до пушачите - не мисля, че въвеждането на новата хартия ще даде каквото и да е било отражение", категоричен е Щерев.

ОБРАЗОВАНИЕ

Темата на "Труд" е с акцент образование. Вестникът предупреждава, че инспектори ще влизат в училищата, за да оценяват по скалата от 1 до 5, където единицата е най-силната оценка, а петицата - най-слабата. Всички учебни заведения, които не са получили пълна единица, ще получават препоръки за оправяне на пропуските. Оценките ще се поставят от нова структура в просветата - Национален инспекторат по образование. Той ще е на пряко подчинение на министъра на образованието и ще контролира обучението на учениците и работата на учителите и директорите във всички видове държавни, общински и частни училища.
Близо 1 млн. лева ще струва въвеждането на новия модел за контрол над просветната система, допълва изданието. За парите образователното министерство ще кандидатства по европейската програма "Развитие на човешките ресурси".
Очаква се още новият закон за училищното образование да стане публичен факт до декември, заявява в интервю за вестника Милена Дамянова, зам.-министър за средното образование.
***
Хотелите с екзотични чуждестранни имена у нас ще трябва да свалят помпозните табели и да сложат надписи на български език. Това предвижда Законът за българския език на социалиста Любен Корнезов, който предстои да бъде гласуван на първо четене в образователната комисия в парламента, подчертава "Монитор".
***
"Монитор" цитира статистика, според която България е в челните места в ЕС по слаби резултати на учениците в областта на математиката и точните науки. Около 40 процента от нашите ученици са със слаби резултати в тези области.

БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар