Преглед на печата 19.11.2011

БЪЛГАРИЯ - ЕС

"Труд" публикува констатация на ОЛАФ: "България остава в ЕС първа по дела за измами". В сравнение с останалите страни членки на ЕС, делата за евроизмами в страната ни, държат първенство. Това каза в свое изявление Джовани Кеслер, генерален директор на ОЛАФ, който гостува в страната ни. Броят на разследванията за престъпления и злоупотреби с европейски пари у нас е 81. "Това число е важно, но не бива значението му да се преувеличава, по-важно е, че в България няма нито едно образувано дело за престъпления с митническия режим. Това вече не е добре", посочи Кеслер.
През следващата седмица се очаква Европейската комисия да утвърди отпускането на допълнителни 500 милиона евро в подкрепа на затварянето на старите реактори в три АЕЦ - "Козлодуй", "Игналина" (Литва) и "Бохунице" (Словакия), съобщава "Монитор". Очаква се финансирането да бъде одобрено следващата сряда, но датата подлежи на допълнително потвърждение, уточниха от ЕК. До края на 2013 г. финансовата подкрепа на Брюксел за България, Литва и Словакия за старите реактори е 2,8 млрд. евро. Конкретно за България досега са одобрени общо 850 млн. евро, като срокът за усвояване на втората помощ от 300 млн. евро изтича през 2013 г.

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

"Кабинетът с нов приоритет - производство на човешки резервни части", пише "Сега". На фона на крайно рестриктивния бюджет за догодина и очертаващата се още по-тежка икономическа криза, премиерът даде нова насока за развитие на страната ни. "Бъдещето е в резервните части на човека и България може да направи своя пробив там", обяви премиерът по време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос кои са приоритетите на правителството. "Вече знаете, че на много места от стволова клетка - да, не могат да направят цяла ръка, но произвеждат яйцеклетки", аргументира се Борисов. Туризмът, електронното правителство и културата са сред приоритети на правителството, уточни премиер-министърът. "Къде ни е културният туризъм? Тези прекрасни археологически ценности, които имаме, могат да бъдат генератор за растеж", заяви той. По повод на е-правителството Борисов се оплака, че министерствата, НАП, митниците, съдебната система и отбраната са похарчили милиони през годините за системи, които не са съвместими помежду си. Затова е натоварил новия зам.-министър на транспорта Валери Борисов със задачата до 6-8 месеца да започне "да асамблира" тези системи. "В средата на мандата българите разбраха това, което се опитваме да направим", заключи Борисов. Той обясни, че вечерните новини много помагали за това, защото показвали как и другите европейски премиери казват на пресконференции: "Да, ще боли. Ще се режат пенсии, заплати, отвсякъде".
Върху голяма снимка на първа страница, изданието на националистите - "Атака" - е разположило заглавие-призив: "Върнете рушвета и изгонете "Шеврон", това е апел на лидера Волен Сидеров, отправен към премиера по време на парламентарния контрол вчера. "Прекратете проучването на "Шеврон" за шистов газ и изгонете тази компания от България", призова Сидеров. "Договор с "Шеврон" засега не е подписан. Преговорите обаче текат...", заяви Борисов. Общите приказки, че българската страна е включила "задължение за прилагане на най-добрите международни практики" не промениха впечатлението, че управляващите от ГЕРБ са продали земята и народа си на щатската компания. Лидерът на "Атака" припомни, че става дума за изключително скандална корпорация, която е съсипала природата на няколко държави по света и е осъдена за това. Националистът даде пример с Еквадор, която е осъдила "Шеврон" за 8 млрд. долара за непоправимо унищожаване на земята и водата й. И с Бразилия, в чиято екватория има огромен разлив на нефт, именно в резултат на проучване на същата компания." Сидеров припомни, че технологията на американската корпорация предвижда вкарването под огромно налягане в земните недра на сярна киселина, сода каустик, формалдехид, нафталин, метилов и изопропилов алкохол и други. Всички те са силно отровни, токсични и канцерогенни. Нагнетяването им в земята води до проникване и отравяне на подпочвените води и разрушаване на структурата на почвата.
"ТЕЛК ще освидетелства по-бързо. Само за месец", информира "Труд". За да се случи това трябва да заработи новата информационна система за медицинската експертиза. Тя ще бъде изградена с европари от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Проектът е на стойност 798 000 лв. и ще приключи след 15 месеца, съобщи вчера здравният министър д-р Стефан Константинов. В момента законът указва ТЕЛК решението да е готово до три месеца, но често се чака повече. По тази причина новият софтуер ще е свързан със здравната каса, Агенцията за социално подпомагане, тази за хората с увреждания и други социални институции. Към момента дори между самите сто ТЕЛК, 28-те регионални картотеки за медицинска експертиза и НЕЛК няма връзка, което съвсем затормозява работата на експертните комисии. Софтуерът предвижда още да се изгради електронно досие на всеки човек с увреждания. "В момента броят на българите, които са потребители на ТЕЛК системата, е над 700 000 души", съобщи д-р Кънчо Райчев, директор на Националната експертна лекарска комисия. Електронното досие на инвалида пък ще бъде част от цялостното здравно досие на българина, което ще е напълно завършено след 27 месеца. Ежедневникът съобщава, че за очна експертиза за ТЕЛК записват чак за след 2 години.
"24 часа" съобщава: "Разрешават на ректори да вдигат таксите". В отговор те заявяват категорично: "Няма да повишаваме семестриалните такси за обучение на студентите, нали ще останем без тях, много ще се откажат", категорични са повечето ректори. И без друго, за да съберат повече първокурсници, всяка година правят по няколко кампании. Вестникът коментира евтините кредити за енергоефективни автомобили, предвидени от втория план за енергийната ефективност, приет наскоро от правителството. Мярката започва да действа от догодина. Източници на финансирането са оперативни програми на ЕС, търговци на енергия, ЕБВР, фондът за енергийна ефективност, кредитни линии. Целта е до 2020 г. в обновяването на автомобилния парк - камиони, автобуси, лични и служебни автомобили, да се вложат 1,566 млрд. лв. В новите кредитни условия 20% са грант, тоест не се връщат.
"Новинар" цитира премиера на първа страница: "Парите за държавните служители са като жените за поповете". Това сравнение той е направил на заседание на кабинета в сряда. Изказването му е във връзка с обсъждане между министрите дали служителите на администрацията, работещи с еврофондовете, да получават по-високи възнаграждения. Според министър-председателя отговорът на този въпрос е по средата. Когато чиновникът получава 700-800 лева заплата, а отговаря за милиони евро, той е подложен на голямо изкушение. Борисов подчерта отново, че всички професии са важни. Премиерът са оплака, че сам той не получавал достатъчно висока заплата за голямата отговорност, която носи за държавата и призова министрите да стискат зъби с по-малките заплати, защото постовете им като членове в кабинета след това ще им осигурят каквато работа искат.
"Дума" отразява думите на президента Първанов, който заплашва с вето увеличаването на пенсионната възраст: "Държавата е непредсказуема при определянето на правилата в социалната политика". Според президента намерението за увеличаване на пенсионната възраст, по-рано от заявеното, противоречи на договорените параметри на пенсионната реформа преди година. "Смятам, че не е редно, и винаги съм бил против това да се противопоставя една социална или възрастова група на друга. Тезата - ще вземем от едните, за да дадем на другите, не е работеща. Тя е недържавническа. Аз наблюдавам как близо две години и половина социалният диалог се движи на ръба, имам чувството, че сега ще се прескочи оттатък и много трудно ще може да се възстанови доверието между синдикати и правителство", заключи държавният глава.

СЛЕД ИЗБОРИТЕ

"Тих преврат в СДС", пише "Монитор". Лидерският стол на Мартин Димитров е разклатен, заради слабото представяне на изборите. След като няколко седмици се чуваха единични гласове за оставката му, истинско партийно недоволство избуя по тъмно на заседание на столичните сини в четвъртък късно вечерта. Областният съвет на формацията е решил категорично представителите му да гласуват срещу вота на доверие, който Димитров обяви, че ще поиска към себе си на заседанието на Националния съвет във вторник. Това означава, че поне една четвърт от активистите ще застанат срещу сегашния лидер. Столичните десни настояват въобще да не се стига до процедура по вот на доверие, а синият лидер сам да хвърли оставка.
"Стандарт" известява на първата си страница: "Време разделно за "Атака". Евродепутатът Димитър Стоянов потвърди че иска оставката на лидера на "Атака" Волен Сидеров.
Мотивите му произхождат от трагичните резултати, които е получила партията на президентските и местните избори. Стоянов обясни, че е нормална европейска практика в такива случаи председателят на партията да подаде оставка. Той посочи още една причина да поиска оставката на Сидеров - лидерът на Атака допуснал депутати от партията да се подпишат под искането до Конституционния съд за касиране на президентските избори. Димитър Стоянов не отговори на въпроса кой според него трябва да е лидер на "Атака".
БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар