Иван Илчев: Не знанието трябва да е просто, хората трябва да са извисени




Снимка: mediapool.bg
Днес ни убеждават, че знанието е само стока, че може да го размерваме на метър, да го продаваме на килограм, затова трябва да е транжирано, опростено, приятно за дъвчене и леко за храносмилане. Това заяви в словото си за патронния празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ректорът проф. Иван Илчев.
Той посочи, че подобна представа за знанието “имат тези, които не могат да отлепят поглед от калните коловози на битието ни“. „Не знанието трябва да е просто, а хората трябва да са извисени, за да са достойни за него“, заяви Илчев.
“Знанието създава образа на държавата, та да се запитаме какъв образ искаме да има нашата държава?“, посочи още той.
“Днес ни убеждават, че критерий на знанието е само пазарът, няма пазар – няма нужда от знание. Знанието е чарът на непредвидимото, на непредсказуемото. Знанието е и политика, най-успешната, мисля политика“, заяви ректорът.
На академичното тържество в аулата на СУ приветствие за патронния празник на висшето училище от името на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов поднесе заместник-министърът Милена Дамянова, която отговаря за средното образование.
Преди началото на тържеството кметът на София Йорданка Фандъкова, ректорът проф. Иван Илчев и Академичният съвет поднеса цветя и венци пред паметника на Свети Климент Охридски.
Студенти от движението „Призив“ пък по-рано в петък протестираха срещу предвиденото повишение на студентските такси с 16 на сто от учебната 2012/2013 година.
mediapool.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар