Подобряване на търсенията в Windows чрез използване на индексирането: често задавани въпроси





Windows използва индекса, за да извършва бързо търсене на най-често срещаните файлове на компютъра. Ето отговорите на някои често задавани въпроси относно индексирането.

 Кои файлове се индексират?
По подразбиране се индексират всички най-често използвани файлове в компютъра. Индексираните местоположения включват всички папки в библиотеките (например всичко в библиотеката "Документи"), електронната поща и офлайн файловете. Файловете, които не се индексират, са програмните и системните файлове – тези файлове рядко се търсят от повечето потребители.

 Как да добавя или да премахна местоположения за индексиране?
Най-лесният начин да добавите нещо към индекса е да включите папка в дадена библиотека. Когато го направите, съдържанието на папката автоматично се индексира.

Можете също така да добавите нещо към индекса без да използвате библиотеки. Добавяне или премахване на местоположение за индексиране:

Щракнете, за да отворите опциите за индексиране.

Щракнете върху Модифициране.

За да добавите или да премахнете дадено местоположение, отметнете или изчистете квадратчето му в списъка Промяна на избраните местоположения, след което щракнете върху OK.

Ако не виждате всички местоположения на компютъра в списъка, щракнете върху Покажи всички местоположения. (Ако са показани всички местоположения, опцията Покажи всички местоположения няма да е активна). Ако се покаже подкана да въведете администраторска парола или потвърждение, въведете паролата или потвърдете.

Ако искате да включите папка, но не с всичките й подпапки, щракнете върху папката и изчистете квадратчето до подпапките, които не искате да бъдат включени в индексирането. Тези папки ще се появят в колоната "Изключи" на списъка Резюме на избраните местоположения.

 Мога ли да спра за малко индекса за търсене на Windows?
Индексът за търсене на Windows подобрява ефективността на търсенето, като следи имената на файловете и друга информация за по-голямата част от файловете на компютъра. Най-добре е да оставите индексът да работи непрекъснато във фонов режим, но можете да го спирате за около 15 минути.

Спиране на индекса за малко
Щракнете, за да отворите опциите за индексиране.

Щракнете върху Пауза. Ако се покаже подкана да въведете администраторска парола или потвърждение, въведете паролата или потвърдете. (Индексът трябва да работи, за да е активен бутонът "Пауза").

 Мога ли да индексирам целия си компютър, за да ускоря всички търсения?
Не трябва да правите това. Ако направите индекса твърде голям или включите местоположенията на системните файлове (например папката "Програмни файлове"), обикновените търсения ще станат по-бавни. За най-добри резултати ви препоръчваме да добавяте само папки, в които търсите често.

 Как да отстраня проблеми в търсенето и индексирането?
Ако изпитвате проблеми при търсенето, например твърде бавно търсене или непълни резултати от търсенето, стартирайте програмата за отстраняване на неизправности в търсенето и индексирането, за да разберете дали тя ще успее да открие проблема.

Щракнете, за да отворите програмата за отстраняване на неизправности в търсенето и индексирането.

В зависимост от това колко сериозен е проблемът, може да се наложи програмата за отстраняване на неизправности в търсенето и индексирането да рестартира услугата Windows Search.

 Ами ако използвам Windows Server 2008 R2?
Може да се наложи да инсталирате роля за файлови услуги на компютъра, за да са налични всички опции за търсене и индексиране. Можете да направите това от конзолата "Диспечер на сървъра". За да отворите конзолата, щракнете върху Старт, въведете Диспечер на сървъра в полето за търсене и щракнете върху Диспечер на сървъра. За повече информация относно инсталирането на ролята за файлови услуги, в лентата с инструменти на конзолата "Диспечер на сървъра" щракнете върху Роли, след което върху Кратка помощ за ролите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар