За ананасите...

Знаете ли, че... През 18. век в Англия ананасите били толкова скъпи, че някои хора дори ги наемали за специални случаи.
Ананасът първоначално идва от Бразилия (макар и на други места да е имало негови разновидности). Той е разпространен от коренното население на Южна Америка и впоследствие на Карибите, части от Централна Америка и Югоизточна Азия. През 1493 г. Христофор Колумб се натъква на тези плодове и взима няколко със себе си в Европа.

Но ананасът така и не стига до Англия преди 17. век, а през 18-ти се превръща в абсолютен хит. Какво ли не се прави във формата на ананас и се украсява с рисунки на ананаси. Плодът се превръща в ярък символ на статус. Ако разнасяш ананас със себе си през 18-ти век, ти си най-богатото и най-готиното хлапе в квартала.

И това не е шега. Хората напълно сериозно взимали със себе си ананаси по приемите, за да демонстрират блясък, и ги разнасяли със седмици, докато плодовете не започвали да се развалят... Можело е дори да си наемеш ананас за една вечер!

Колко скъпи са били? Около 5000 лири, по днешните стандарти - или точно колкото една нова карета. Можете да си представите как някой джентълмен от 18. век премисля нещата: "хм... нова карета... или ананас?".

Първоначално се опитвали да ги отглеждат на родна почва, но при климатичните условия на Острова, това било трудно занятие. Гледали ги в нагорещени ями и плащали на момчета, които да спят при тях и да ги пазят, за да не би някой от ямите да се запали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар