Станишев: Господ е социалист


Мистериозен делтапланер се появи в небето над Историческата поляна на Бузлуджа малко преди началото на националния събор на БСП и опъна нервите на червените вождове.
От делтапланера полетяха листовки с позив на Съюза на комунистите в България. “Вгледайте се в хората от трибуната пред вас и ще видите каква пропаст е зейнала между вас и тези, които продадоха страната”, се казва в позива.
Лидерът на БСП Сергей Станишев показа самообладание и не коментира публично акцията.
“Господ е социалист, ето слънцето проби облаците и светна за нас”, обърна се към множеството той.
Под звуците на националния и европейския химн и “Интернационалът” на официалната трибуна се качиха кандидатите за кметове на 18 областни града, както и кандидатът за президент Ивайло Калфин.
“Аз вярвам, че БСП ще е силна само и единствено когато за нея работят всички поколения”, рапортува пред митинга 18-годишната Бетина Ковачева от Силистра. Тя е една от 120-те новоприети в партията млади социалисти в чест на 120-ата годишнина на социалистическото движение в България. Тази година мотото на кампанията на младежкото БСП е “Предай звезда нататък.”
Макар че областният управител на Стара Загора забрани достъпа до символа на партията - дом паметника “Бузлуджа”, предната вечер там бе запалена рубинената звезда на върха му.
“Ние сме във война, свещена война да вземем България обратно и да я дадем на хората”, взриви множеството кандидатът за кмет на столицата Георги Кадиев. “Заради вас, аз ще взема София”, обеща той.
Поляната изригна в аплодисменти при появата на Ивайло Калфин. Бившият външен министър обясни, че на изборите партията трябва да покаже ново лице. “Днес живеем в държава, която се управлява арогантно, нахално, чрез лъжи клевети и чрез репресии. Ало, световната криза приключи! Страни като Германия, Полша, Естония имат ръст м. г. по 3-4%. Къде е България и кой носи отговорност за това”, попита в словото си Станишев. Той предупреди, че срещу кандидатите на левицата ще бъдат хвърлени десетки милиони левове, ще има атаки и клевети.
Росица ВЪЛЬОВСКА

“Уикилийкс”: Червени от юра*

В БСП има малцинство, идващо “от юрския период”, което ще се противопостави на интересите на САЩ, но влиянието му над ръководството на БСП и Първанов е ограничено. Това пише бившият US посланик Джеймс Пардю през 2005 г., сочат грами от “Уикилийкс”, които сайтът “Биволъ” публикува.
Пардю прави анализ за предизборната ситуация в България през 2005 г. Той се фокусира върху раздвоението на БСП между реформаторското социалдемократично крило и твърдолинейните комунисти. Използването на термина “другари” от Станишев на конгреса на БСП илюстрира раздвоената натура на тази партия, анализира Пардю.
* юра - геологически период (193 000 000 -136 000 000 г. пр. н. е.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар