Бойко обезчести опозицията

Вотът на недоверие към правителството беше отхвърлен. Гласуваха 235 депутати, "за" - 91, "против" - 143-ма, един се въздържа. Ще запомним този вот с острите критики на премиера към опозицията. Стана така, че правителството на ГЕРБ, благодарение на премиера си Бойко Борисов излизат още по-силни от този вот на недоверие.
За гласуването в парламента дойде председателят на ДПС Ахмед Доган, който беше посрещнат с иронични аплодисменти от депутати от ГЕРБ. След гласуването основната част от депутатите от БСП, ДПС и Синята коалиция напуснаха залата, което ядоса премиера Бойко Борисов и той заяви, че при следващ вот няма да дойде в парламента.

Отрицателен вот обясниха Искра Фидосова, Марио Тагарински и Павел Шопов.
След това депутати влязоха в поредица лични обяснения, което накара председател на парламента Цецка Цачева да заяви, че тази ситуация се повтаря от вчера и правилникът на Народното събрание в това отношение не е съвършен.

Най-недостойно е да станат и да си излязат, след като са ни приканили тук. Цинично е да се подпишеш за вот на недоверие и когато председателят на партията говори, да е празно. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна. Срамота е целият кабинет да дойде - и те да станат, и да си заминат - и в синьо, и във виолетово, каза Борисов.
Върнах се, за да може българските граждани да видят уважение, сътрудничество от българските институции, заяви Борисов.
В демокрацията има два вида управление - когато една партия реши да носи цялата политическа отговорност или когато прецени, че няма силите за това. Само че това го решават избирателите. Разликата между нас и останалите беше в пъти, пъти повече, особено с партньорите ни в ЕНП, каза той.
Следващия път, когато направите вот, няма да дойда, заяви премиерът на депутатите, гласували "за" вота на недоверие. Срамота е да дойде целият кабинет, да отговарят на въпросите и всички да си тръгнат - и от червените, и от синьото или лилавото", каза Борисов.

По думите му Иван Костов е направил така, че НДСВ да няма друг коалиционен партньор и затова те са отишли при ДПС и БСП.
"Съжалявам, че Мартин Димитров излезе и затова понася упреците заради Костов, защото аз съм убеден, че той е добър човек. Хватката на Костов няма шанс. Най-недостойното поведение е да си излязат, след като сами ни приканиха тука за вота. Написали са провал за Шенген. Какъв провал? България на всички нива си покри тестовете и критериите и няма дебат по България за Шенген и ЕК го казва. Защо искате сами да си предопределим вота за Европейския съвет?", коментира Борисов.
Той заяви, че вместо по теми, които ще донесат успех и имидж за България, се използва такава дума - провал. "Откъде накъде такава дума? Такова нахално поведение - да подпишеш искане за вот на недоверие, да дойдеш веднъж на 2 години за 5 минути в парламента и после демонстративно да си тръгне. Това какво е? Разбрах за какво е тук той - да даде гласове по време на президентските избори на едната или другата партия. Той заяви, че е категорично против ГЕРБ", каза още премиерът.
Той отбеляза, че обикаля българските мюсюлмани и те вече не вярват на лъжите, че ГЕРБ би им направил нещо. "Ако Волен Сидеров нямаше доблестта да подкрепи това правителство, ние действително щяхме да изпаднем в изолация, за което ви благодарим", каза още Бойко Борисов.

Като цяло Министерството на вътрешните работи се справя добре, знакови порочни практики, бяха ликвидирани, каза Борисов.
Борисов заяви, че разчита много на новото законодателство в сектора за сигурност.
Разчитаме изключително много на вас и ви благодарим за усърдната работа и подкрепа, каза премиерът, като се обърна към депутатите.
Борисов заяви, че във всички случаи "ще се обединим поне мъжката част, че да вдигат рейтинга е по-добре, отколкото да ни го свалят".
Изпълнихме всички критерии за Шенген. Какъв провал, попита той.
Всички които си заминаха - жалко за тях, заяви Борисов.

Вие искахте този вот и тази дискусия, която да се води в българския парламент, а показвате неуважение. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов от парламентарната трибуна.
Цветанов се обърна към председателя на Коалиция за България и лидер на БСП с думите: Ако вие не сте били толкова конфронтационно настроен към групата за отвличанията, към поръчковите убийства, към рекета и изнудването, което го наблюдавахме в продължение на тези години и това, което направихме в ангажимента на българското правителство по темата Шенген, нека да не ви повтарям, къде бяхте вие и къде стигнахме ние.
"С парламентарната подкрепа, която получихме днес, ще продължи политиката ни още по-конфронтационно спрямо организираната престъпност, която защитавахте през годините на вашето управление. За ГЕРБ и за българското правителство, подкрепата на Атака и независимите депутатите, означава диаметрално противоположни виждания между нас и вас", каза вътрешният министър Цветанов, при което депутатите от ПГ на КБ напуснаха пленарна зала.

Държавата потъва във всяко едно отношение, най-вече в икономическо, и е време гражданското общество да се мобилизира да се сложи край на този процес. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Ахмед Доган. Според Доган управляващите от ГЕРБ са дошли на власт чрез манипулации. Попитан дали ДПС ще подкрепи внасянето на четвърти вот на недоверие към кабинета на Борисов за провал в цялостната политика, Ахмед Доган отговори положително. Мандатът на управляващите е изчерпан и той се състои главно в пи-ар акции, а българинът не е толкова глупав, за да продължи да подкрепя такова управление, заяви Доган. Той подчерта, че изходът от тази ситуация е само предсрочен парламентарен вот. Лидерът на ДПС каза, че гласуването на вот на недоверие е просто една парламентарна процедура и знакът, който се дава на цялото българско общество с него е много по-важен от самия вот. "Ако се базираме на математиката досега вотовете бяха 60-70-90, а преминавайки границата от 90, това е още по-тежък знак на гражданското общество, че нещата вече са стигнали до неуправляемост", каза Доган. На въпрос дали ДПС има ресурса да попречи на ГЕРБ да спечели президентските избори, лидерът на партията отговори с думите: "С ваша помощ".

Няма коментари:

Публикуване на коментар