Откриха огромна подземна река под Амазонка



Бразилските учени твърдят, че съществуват доказателства за съществуването на голяма подземна река, която тече под река Амазонка.Те са стигнали до откритието след като изследвали температурните промени на повече от 200 неактивни източници на петрол.

Изглежда, че втората най-дългата река в света си има близнак. Подземната река е дълга 6000 км, изчисляват от бразилската Национална обсерватория, почти колкото и Амазонка на повърхността, чиято дължина е 6400 км.

Името на новооткритата река ще бъде Хамзa, в чест на индийския учен Вали Манатхала Хамза, който вече четири десетилетия проучва района.

Според учените река се създала въз основа на температурните промени на 241 недействащи източник на петрол, на дълбочина от 4000 метра. Тази река тече много по бавно от Амазонка, и се излива в океана, дълбоко под земята.

"Съществуването на подземната река, която както и Амазонка тече от запад на изток, може да означава, че амазонските гори са с две системи за напояване", казва Хамза. Учените представиха откритието си миналата седмица на среща на бразилското геофизично дружество в Рио де Жанейро.

Хамза каза обаче, че изследването е в предварителната фаза, но се надява, че техните резултати ще бъдат потвърдени до 2014 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар