Как Facebook влияе психологически на тийнейджърите

Увеличаване на изследователската работа по отношение на влиянието на социалните медии върху човешкото взаимодействие разкри развитието на асоциално поведение, нарцисизъм и други недостатъци на характера и отрицателни проявления.



Прекаляването с Facebook може да доведе до развитието на такива психологически разстройства при тийнейджърите, се твърди в ново проучване, проведено от Лари Росен , професор по психология в Калифорнийския държавен университет в САЩ, информира mashable.com.


В презентация на тема "Как социалните мрежи могат както да помогнат, така и да навредят на нашите деца" на 119-тия годишния конгрес на Американската психологическа асоциация, Росен представи откритията си на базата на компютърно-базирани проучвания на 1000 юноши, живеещи в американски градове, и 15-минутни наблюдения на 300 тийнейджъри в процес на обучение.



Някои от негативни странични ефекти на Facebook за тийнейджъри, според Росен са:

- развиване на нарцисизъм у тийнейджърите, които често използват Facebook;

- наличие на други психологически разстройства, включително и антисоциално поведение, мания и агресивност при тийнейджърите, които имат силно присъствие във Facebook;

- често отсъствие от училище и вероятност от развитието на стомашни болки, проблеми със съня, тревожност и депресия у тийнейджъри, заради "предозиране" в областта на технологиите на дневна база, включително Facebook и видео игри;

- ниски оценки на учащи в средното училище, гимназия и университет, които проверяват Facebook най-малко веднъж на 15 минути;

- неспособност за задържане на вниманието при четене от тези, които най-често ползват Facebook поне по веднъж на 15 минути.



Не всички констатации са отрицателни обаче - един от най-интересните точки от изследвания Росен е развитието на "виртуални съпричастност."



Като цяло ние изразяваме съпричастност към лица, които обичаме, чрез действия като прегръдки, изражението на лицето и мили думи. Росен казва, че тийнейджърите, които масово ползват Facebook, развиват способността да се изказва също виртуална съпричастност към приятели от Facebbok в затруднено положение и че тази съпричастност всъщност добре се възприема от приятелите и им влияе положително на настроението.



Тази виртуална емпатия, твърди Росен, дори може да се прехвърли и в реалния свят и научава тийнеджърите как да изразяват съпричастност с другите в ежедневния живот.