Панихида за годишнината от смъртта на Борис ІІІ ще бъде отслужена в Рилския манастир


В Рилската Света обител ще бъде отслужена панихида по повод годишнината от кончината на цар Борис ІІІ. Всяка година на 28 август в Рилския манастир, където е гробът на цар Борис ІІІ, се отслужва панихида в памет на българския монарх, починал при много спорни обстоятелства на този ден през 1943 година.
Поменът ще отслужи Негово преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на манастира, заедно с монашеското братство.

Борис ІІІ е цар на България от 1918 до 1943 година. Наследява престола от баща си цар Фердинанд, който абдикира след поражението на България в Първата сетовна война.

Цар Борис III умира след кратко боледуване на 28 август 1943 г., скоро след като се връща от визита при Хитлер. Слухове за смъртта му казват, че е отровен по нареждане на Хитлер или от британските специални служби, но доказателства за това така и не са намерени.

След няколкодневно поклонение в катедралата „Св. Александър Невски“, на 5 септември траурното шествие достига до Рилския манастир, където е погребан в манастирската църква.

През 1946 останките му са ексхумирани и осквернени по нареждане на комунистическите управници и тялото му е препогребано в малък параклис в парка на двореца „Врана“. На следната година той е взривен и заравнен по заповед на Георги Димитров и Васил Коларов. Днес е запазено само сърцето на монарха, което се намира на мястото на възстановения гроб в Рилския манастир.

Няма коментари:

Публикуване на коментар