Избори 2011 в снимки

 

Светослав Витков, по-известен като Светльо от "Хиподил", се кандидатира за президент r получи 54 125 гласа на първия тур, заедно с кандидата си за вицепрезидент Венцислав Мицов. Светльо от "Хиподил" обяви, че не приема резултата и няма да се отказва от политиката. По-късно обяви, че ще прави гражданско движение. То ще се казва ГДБОБ - Гражданско движение на българите, оцеляващи в България.

 

На първия тур премиерът Бойко Борисов гласува в късните часове в секцията си в Банкя, след като се върна от заседанието на Европейския съвет в Брюксел. На балотажа пък лидерът на ГЕРБ използва медийното внимание, за да атакува опонентите си от БСП и ДПС

"Винаги съм вдигал високо летвата. Винаги съм вярвал, че човек трябва да се бори не само за победата, а за каузата. Каузата на тези избори е много силна и важна – за ускоряване развитието на България" - това заяви Росен Плевнелиев в неделя, след като пусна бюлетина на втория тур на президентските избори, които спечели.

 

Независимият кандидат Меглена Кунева се оказа трета на президентския вот. Тя получи 470 808 гласа или 14.00%. Не отговори ясно на въпросите какви са намеренията и проектите й оттук нататък.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) получи нов мандат още на първия тур на изборите.

 

Лидерът на ДПС Ахмед Доган този път заложи на победения кандидат. Въпреки обещената подкрепа от ДПС, кандидатът на левицата за президент Ивайло Калфин загуби на балотажа.

 

Ивайло Калфин обаче благодари за всички гласове, които са отишли към него след призива на Ахмед Доган в нощта след първия тур. Против съм да се слага табелка лоши избиратели, добави той.

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък заяви: "Нямаме основание да се притесняваме, че български турци са ни подкрепили. Няма защо да срамуваме от подкрепа на избиратели на легитимна политическа сила като ДПС, Цветанов и Борисов трябва да се срамуват от гласовете на мутрите, които организираха вота".

 

"Този процент е незаслужен за нашата кауза" - така независимият кандидат за президент Светослав Витков коментира резултата си на вота. Той получи 54 125 гласа или 1.61% от подадените гласове. "Много хора казват, че наказателният вот идва при нас. Ако е така, значи в България няма много недоволни хора", обобщи музикантът. И обяви: "Това е само начало, ние продължаваме".

 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който също се кандидатира за президент, получи 122 466 гласа или 3.64% от бюлетините и обвини медиите за загубата си.

 

Победителите на тези изборите - новият президент Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова и премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов

 

Фандъкова, която в последните две години довършваше мандата на Бойко Борисов в столичната община, спечели нов мандат за още четири години. И в кампанията, и след вота, тя продължава да демонстрира оптимизъм, че София ще стане по-чиста, по-зелена и по-красива.

 

Опонентът й за кметския пост в София- кандидатът на БСП Георги Кадиев, обяви, че ще обжалва изборните резултати. Според него и столичната структура на левицата, при броенето на бюлетините и обработването на протоколите има изключително много грешки и нарушения.

 

Лидерът на РЗС Яне Янев също се писа сред победителите на тези избори. Издигнатият от тях кандидат-президент Атанас Семов получи едва 61 797 гласа (1.84%), въпреки натрапчивата си кампания с билбордовете "Ще уволня Бойко Борисов". След това обаче РЗС подкрепи Росен Плевнелиев за втория тур. Оставката на Борисов ще я искаме по-нататък, поясни Семов.

 

Кунева пък отказа да съветва своите привърженици за кого да гласуват.

 

Кадиев за втори път губи срещу Фандъкова в София - същото се случи и на частичните избори в София на 15 ноември 2009 г.

 

"Ще направим всичко възможно Калфин и Данаилов да получат най-голяма подкрепа от нашите избиратели", заяви на 23 октомври лидерът на ДПС Ахмед Доган. Попитан срещу какво ще даде тази подкрепа, отговори, че не иска нищо в замяна. "Но за да бъдете доволни, че ще искаме нещо, ще искаме една хубава целувка", допълни с усмивка той. Тези думи бяха тълкувани от политици, граждани и наблюдатели на изборите в следващите седем дни.

 

Кой щеше да познава Йорданка Фандъкова, която преди да дойде при нас беше директорка на училище? Кой би познавал Росен Плевнелиев, ако той не беше министър в правителството на ГЕРБ и не беше включен в изграждането на инфраструктурните проекти? Това попита Борисов след първия тур на изборите, след като обясни, че вече се дразни "от това да се изкарваме надпартийни".

 

"Явно нощта е бременна с нови оценки, самооценки, дори неидентифицирани феномени в политиката", заяви лидерът на ДПС на пресконференцията на партията след първия тур на изборите. Присмя се на грешни данни, изнесени от управляващата партия за резултатите в община Кърджали. И обяви, че ще работи за предсрочни парламентарни избори.

 

"Искаме президентството да стане център-нападател по националните приоритети. Искаме в президентството да се случи дебатът за приоритетите и решенията по тях. Българското президентство ще акумулира ноу-хау, ще работи за обединението на нацията". Това заяви новоизбраният президент Росен Плевнелиев в неделя вечерта.

 

България ще има активно президентство, ще има динамично президентство, ще бъдат отворени вратите за гражданските институции, регионите, обещаха още Плевнелиев и новоизбраният вицепрезидент Маргарита Попова.

 

Премиерът Борисов демонстрира раздразнение от въпросите към Плевнелиев дали ще топли стола на Борисов в следващите пет години. "Аз няма да се кандидатирам за президент. Толкова съм се уморил вече, а имаме да довършим и много работа, заслужавам да си почина малко в края на живота", обяви още Борисов. И заяви, че не иска повече да чува такива нагли въпроси към Плевнелиев.

 

"Що за наглост е това - да претърпиш такава съкрушителна загуба и дори да не искаш да поздравиш победителите - това е лошо възпитание", обяви Борисов по адрес на Станишев. И продължи: "Това не ме учудва. Това е манталитетът на комуниста - своите грешки да ги прехвърля на други хора". "Защото ГЕРБ вече няколко години, където ви срещне, там ви бие", каза още той и отново настоя - "проявете малко феърплей, утре ние ще ви поздравим".

 

Той отрече твърденията, че ГЕРБ получава прекалено много власт, след като техният кандидат спечели и президентския вот. Борисов обяви, че тази отговорност толкова му тежи, "че не можете да си представите".

 

След като Ивайло Калфин и Стефан Данаилов загубиха на балотажа от ГЕРБ, от БСП обясниха, че на тези избори си е проличала "безпрецедентна манипулация на общественото мнение и безпрецедентен натиск върху свободната воля на хората да гласуват".

 

Ивайло Калфин рано или късно ще бъде президент на България, защото има качества за това", заяви пък номинираният за вицепрезидент Стефан Данаилов

 

"Не мога да поздравя ГЕРБ с победата, защото не се подава спортсменски ръка, когато победата е нечестна", повтори лидерът на БСП Сергей Станишев. Позицията му очевидно вбеси Борисов.

 

На втория тур на изборите шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов се похвали, че управляващата партия е спечелила с 405 930 гласа повече спрямо предишните местни избори през 2007 г. ГЕРБ има около 600 съветника повече, в 22 общини запазваме резултата, а в 218 увеличаваме, отчете той.

 

Победителите бяха посрещнати в щаба си в НДК с възгласи "Победа". Цветан Цветанов дори вдигна на ръце Росен Плевнелиев, докато екипът ръкопляскаше.

 

След като изиска разрешение от лидера си, Цветанов се похвали, че за втори път печели часовник след бас от Борисов. "През 2009 година се хванахме на бас, че ГЕРБ ще има следващия президент. Това е втория часовник, който печеля. Ще го покажа, въпреки че премиера не искаше", обясни той. Първия си часовник Цветанов спечели в изборната нощ през 2009 г., когато се беше обзаложил, че ГЕРБ ще има повече от 100 депутати.

 

Попитан как ще избегне искри между президентството и Министерския съвет, той Плевнелиев каза: "Ако не работим, няма да има искри. А ние възнамеряваме много да работим. Със сигурност ще има искри, но то е в рамките на доброто, на споделянето на идеи, търсене на добрите решения".

 

Голямата снимка: Печеливши и губещи

 

"Ние сме мотивирани да работим здраво, времената са тежки. Необходими са доста тежки решения, за да може България да върви по един стабилен и добър начин през времена, в които целия свят се клати. Да, ще бъде тежко, да, ще има съвсем нормално напрежение, конфликти, но подходът, който винаги аз съм изповядвал, ще проработи, както проработи в последните две години и половина. Аз съм много прагматичен и точен човек, но съм човек с характер и отстоявам каузата. И когато тази кауза е ясна, когато има смисъл за обществото, за хората, за държавата, мисля, че винаги ще намерим правилното решение". Така Росен Плевнелиев описа намеренията си на новия пост. Той ще встъпи в длъжност на 22 януари, когато изтича мандатът на Георги Първанов.

Източник: Дневник

Няма коментари:

Публикуване на коментар