Преглед на печата - октомври 28, 2011


в. „ДНЕВЕН ТРУД“
Рекорд на невалидни бюлетини
Лилия ЦАЧЕВА
Недействителните бюлетини на първия тур на президентските избори са 6,4%. Точната разлика между подадените валидни гласове на 18-те кандидатпрезидентски двойки и подписите в избирателните списъци, т.е. броя на хората, гласували за държавен глава, е 229 884. В сравнение с президентския вот през 2006 г. недействителните гласове са набъбнали близо 3 пъти. Тогава нередовните бюлетини са били 77 376, или едва 2,7%.
Най-много от невалидните гласове са заради празни бюлетини в урните – 134 104, обяви ЦИК.
Българите се топят най-бързо в света
Ивелина КИРЯКОВА, Диана ТЕНЧЕВА, Светослав МЕТАНОВ
Българите се оказаха най-бързо изчезващият народ на планетата.
Това стана ясно от обявения късно в сряда доклад на Фонда на ООН за състоянието на световното население за периода 2010 -2015 г., цитиран от Ройтерс.
Страната ни е с най-голям отрицателен прираст на населението в света (-0,7 процента) и дели незавидното място в класацията единствено с Молдова. Следва ни Грузия с показател -0,6 и Украйна -0,5. По данни от последното преброяване у нас българите са точно 7 364 570 души.

в. „24 ЧАСА“
Борисов: Гърци, замразете си заплатите!
Капка ТОДОРОВА
След инфарктната среща на Европейския съвет
Техните банки у нас не са застрашени, казва премиерът пред „24 часа“
Закъсалите държави в еврозоната да постъпят като България и да замразят заплатите и пенсиите, призова премиерът Бойко Борисов в Брюксел. Там Съветът на ЕС продължи заседанието си от неделя и взе мерки за изход от кризата с еврото. България няма да плаща директно заради Гърция, отговори Борисов на въпрос на пратеника на „24 часа“.
Гълъбин: Скъса ми се чантата, купих нова и стана белята !
Георги МИЛКОВ
По време на разпита пред бразилските власти на летището в Сао Паулу олимпийският шампион отрича за наркотика
Не мога да повярвам, с татко бяхме заедно през цялото време, казва Сара Боевска
„Чантата, с която пътувах до Бразилия, се скъса и отидох да си купя нова в град Камбуриу. Въобще не съм предполагал, че вътре ще има скрити наркотици. Но ето каква беля стана…“
в. „СТАНДАРТ“
Муле заради 200 000 борч
Викали му Кокаин Боевски, задлъжнял на хазартен бос
Гълъбин Боевски си сложил главата в торбата заради 200 бона борч. Бизнесът на олимпийския шампион е пред фалит и затова е влязъл в играта с дрогата, разкриха близки на щангиста. През 2002 г. Боевски взел 234 000 лева назаем от хазартния бос Валтер Папазки, за да оборудва залите за тренировка със скъпа техника.
Гръцкият дълг олекна с €100 млрд.
Евролидерите родиха трудно план за отпор срещу кризата
На инфарктна среща в Брюксел увеличиха спасителния фонд до 1 трилион
След близо десет часа разговори лидерите на страните от еврозоната „родиха с форцепс“ план срещу дълговата криза в еврозоната на извънредната си среща на върха в Брюксел, предаде АФП. Постигнатото трудно споразумение предвижда опрощаване с 50% на дълговете на Гърция към частни кредитори, увеличаване на Европейския фонд за финансова стабилност до близо 1 трилион евро и рекапитализация на банки.
в. „НОВИНАР“
БАН готова да съди правителството в Страсбург
С черни знамена по прозорците на БАН академиците започнаха вчера протест срещу орязания с 9% бюджет на академията. Причината е, че академията ще получи около 5 млн. лв. по-малко през 2012 г. Крайните мерки включват и дело срещу прави-
телството в Страсбург.
ЕК поиска от България да промени правилата си за ДДС
България трябва да промени правилата за данъка върху ДДС, поиска официално Еврокомисията. Искането е под формата на мотивирано становище. Ако в рамките на два месеца правилата не бъдат приведени в съответствие с искането, ЕК може да сезира Съда на Евросъюза.

в. „ДНЕВНИК“
Сделката за еврото е факт – работата предстои
Велизар УЗУНОВ
След 8-часово заседание рано в четвъртък сутринта лидерите на еврозоната представиха дългоочаквания пакет за преодоляване на дълговата криза, с което сложиха край на няколко седмици на очаквания, спекулации и международен натиск.
Имайки предвид настроенията преди срещата на върха в сряда, анализатори коментираха, че постигнатите договорки са надминали очакванията. Дали сделката е добра обаче ще се разбере, когато кризата приключи, а дотогава има още доста време, считат те.
Гърция може временно да национализира банки
Христо СЪЙНОВ
- Опрощаването на половината дълг ще доведе до големи загуби на финансовите институции
Лидерите на еврозоната постигнаха споразумение с частните банкери и застрахователи да приемат отписване на половината от правителствения дълг на Гърция като част от план за удържане на продължаващата вече втора година дългова криза в района. Дългът на Гърция трябва да намалее със 100 млрд. евро, за да може да обслужва останалото.

в. „КЛАСА“
Спасяват еврото с 50% „подстригване“ на гръцкия дълг
Пазарите останаха доволни от плана
„Подстригване“ с 50% на гръцкия дълг, повишаване на капацитета на спасителния фонд за еврозоната и рекапитализация на европейските трезори с около 106 млрд. евро. Това са трите основни опорни точки в спасителния план срещу дълговата криза, договорен след осем часа преговори от лидерите на ЕС в сряда вечерта.
Бизнесът взима по-евтин ресурс, лихвите паднаха под нивата от кризата
Депозитите за компаниите в родна валута вече са с по-ниска доходност от близо 2%, а домакинските са близки до тези през 2008 г.
Бизнес кредитите, които банките у нас отпускат, вече са по-евтини от нивата преди кризата, сочат данни на БНБ. Експертите отчитат, че заеми до и над 1 милион евро са се понижили с между 0.42 и 2 на сто в края на септември. Така през деветия месец на годината компаниите у нас, които са теглили заеми до 1 млн. евро, са оценявани със средна лихва от 8.41%, което е с 1.73 процентни пункта по-ниско от нивата и през същия месец на 2008 г. Отпуснатите средства в родна валута са били с 2.15 на сто по-ниска ставка до 9.09, а евровите до 1 млн. са поевтинели с 1.19% до 7.87.

в. „ДУМА“
БСП иска касиране на изборите в София
Поне 10 процента са недействителните бюлетини в страната, при критичен праг за Европа от 3 на сто, алармираха от „Прозрачност без граници”
БСП ще поиска касиране на изборите в столицата. Социалистите са подготвили документация, подплатена с множество примери за нарушения на изборния процес. Жалба до съда ще бъде изпратена веднага щом ОИК излезе с решение относно протичането на изборите, заяви председателят на БСП -София, Румен Овчаров.
РЕЖАТ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА БОЛЕСТ, МАЙЧИНСТВО И БЕЗРАБОТИЦА
Болничните, майчинските и обезщетенията за безработица ще намалеят догодина. Причината е увеличаването на базата, от която се изчисляват, и включването на по-стари и по-ниски доходи. Това се вижда от условията, заложени в Закона за бюджета за държавно обществено осигуряване. В изчисляването на обезщетението за болест ще влиза доходът не от последните 12, а от последните 18 месеца. Но правото на болничен ще се получава, както и досега – при 6 месеца осигурителен стаж.

в. „СЕГА“
Заемите за бизнеса поевтиняват, тези за жилища поскъпват
Теодор Войников
Заемите за бизнеса стават по-изгодни, показва лихвената статистика на Българската народна банка (БНБ) за септември. Най-голямо понижение има при големите фирмени кредити (над 1 млн. евро) – с 0.7 пункта при левовите до 8.1% и с 2.1 пункта при евровите до 8%.
КЗК обяви минималната цена на лекарски преглед за нарушение
Ана Атанасова
Очаквано, комисията за защита на конкуренцията обяви, че налагането на минимална цена на лекарския преглед, нарушава конкуренцията. През пролетта Българският лекарски съюз реши да задължи членовете си – всички доктори у нас, да таксуват с не по-малко от 10% от минималната работна заплата пациентите, които идват на платен преглед. Дни след това от съсловната организация обявиха решението за препоръчително, тъй като се оказа, че противоречи на редица закони, и понастоящем то почти не се спазва.

в. „ПАРИ“
ЦИК най-после обяви окончателните резултати от изборите
Ани КОДЖАИВАНОВА
Безпрецедентно огромният брой недействителни бюлетини – около 700 хиляди, притесни социалистите, които ще искат касиране на изборите в София и вероятно в други градове
Три дни след президентските и местните избори, изцяло в нарушение на Изборния кодекс, Централната избирателна комисия (ЦИК) най-накрая успя да събере всичко протоколи от страната и обяви окончателни резултати от вота. Резултатите не са изненадващи. Двойката на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са събрали най-много гласове – общо 1 349 380 гласа, и водят пред Ивайло Калфин и Стефан Данаилов с 375 080 гласа.
ЦИД: Скритата икономика е около 25% от БВП
Ани КОДЖАИВАНОВА
Бюджет 2012 не предвижда специална политика по отношение на „сивата” икономика, което може да доведе до недостиг на средства. За щастие има достатъчно буфери, смятат от организацията
Скритата икономика в България е между 20 и 30% от БВП, сочат данните от изследване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Най-висок е делът на неформалния сектор в строителството, туризма и ресторантьорството. Особено голям е броят на хората, които получават част от възнагражденията си в плик или изцяло работят в нелегалния сектор, каза Руслан Стефанов, координатор на Икономическата програма към ЦИД.
в. „ТЕЛЕГРАФ“
Забавачки тъпчат децата с боклуци
Въпреки новите разпоредби за здравословно хранене забавачки в цялата страна продължават да тъпчат децата с боклуци. Това е установила съвместна проверка на здравното министерство с Агенцията по храните.
Инспекцията е продължила от 15 септември до 15 октомври, а данните от нея в момента се обработват.
Фрапиращо
На най-фрапиращи нарушения проверяващите се натъкнали във Велико Търново. Според Наредба №6 на Министерството на здравеопазването на малчуганите трябва да се дава само истинска кайма с ниско съдържание на мазнини, изцяло натурални сокове. Предвижда се и завишен прием на плодове и зеленчуци. В 100 от общо 110 проверени детски градини в Търново обаче било констатирано, че менюто на малчуганите е наблъскано с всякакви вредни храни. Включвало основно кайма със соев протеин и млечни продукти с подобрители, овкусители и антиоксиданти. Вместо натурални сокове се предлагали евтини изкуствени сокчета, а в някои от столовете била засечена и боза с изкуствени подсладители – сред които канцерогенния аспартам, цикламат, захарин и др. Конфитюрите и мармаладите пък били с неизвестно количество захар. Макар новите разпоредби за детското хранене изрично да предвиждат калориите и захарта да се отбелязват върху етикета на опаковката. В някои от детските градини, предимно по селата, здравните инспектори се натъкнали и на други нарушения. В една от тях не давали на децата закуска в 10 часа и икономисвали от задължителните в менюто пълнозърнест хляб, овесени ядки и макаронени изделия. Според правилата те трябва да се приемат поне 4 пъти в седмицата. На директорите на детските градини са издадени предписания. Ако при следваща проверка бъде установено, че нарушенията в менюто не са отстранени, ще има и глоби.
Боевски изгорял за 100 бона комисионна
Легендарният щангист Гълъбин Боевски е щял да прибере поне 100 000 лв. комисиона от пратката с 9,7 кг кокаин, ако тя беше достигнала крайната си дестинация – Мадрид.
Това коментираха антимафиоти пред „Телеграф“. Според тях килограм бял прах в Бразилия се продава за 40 000 щатски долара, докато в Европа цифрата се обръща в евро. „Трафикантьт взема процент от разликата в цените по договаряне. Нищо чудно Боевски да се е спазарил за около 50%, което на практика е близо 100 бона“, обясниха спецове в наркотрафика. Легендата в българските щанги беше арестувана в нощта срещу вторник на летище в Сао Паулу с три куфара, наблъскани с 9,7 кг кокаин.
„В момента Гълъбин се намира в предварителния арест в Сао Паулу. Очаква да му бъдат повдигнати обвинения. Дъщеря му Сара вече си е в България. В понеделник ще имам повече яснота, защото сега съм в чужбина“, коментира вчера пред „Телеграф“ адвокатът на спортиста Ивайло Дерменджиев. От външно министерство пък допълниха, че именитият трафикант е разпитан вече веднъж с преводач. Ако бъде признат за виновен, Боевски може да отнесе между 15 и 20 години затвор.
По време на ареста с Боевски е била и 15-годишната му дъщеря Сара.

в. „МОНИТОР“
Сивата икономика се сви до 20% от БВП
За последните 10 г. сенчестият бизнес е намалял с една трета
Най-висок остава делът й в строителството и търговията на дребно
Делът на сивата икономика в България се е свил до 20-30% от БВП, показва последният доклад на Центъра за изследване на демокрацията. Намалението му за последните десет години е с около една трета.
18-и сме по бърз интернет в света
Внедряването и ефективното използване на различни системи за управление на бизнеса води до по-ниски производствени разходи, по-висока производителност при намалена себестойност, нарастване на печалбите, елиминиране на неефективните бизнес процеси. Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков, който откри конференцията „Системи за управление на бизнеса“ под патронажа на МИЕТ.

в. „168 ЧАСА“
Между Питагор и Фидосова
Фундаменталната неспособност на повечето българи и администрацията ни да смятат е първопричината за хаоса, на който бяхме свидетели на първия тур избори.
Бях свикнал да виждам опашки само на рок концерти. Сега се появиха и пред секции, което по принцип е вдъхновяващо.
Но лошата организация можеше да бъде избягната, ако администрацията и политиците бяха научени на елементарни аритметични умения.
Шварценегер без ДДС
Сима ВЛАДИМИРОВА
Освен че са си прекарали чудесно в България, холивудските звезди Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун и Брус Уилис са били освободени от ДДС у нас за продукцията на „Непобедимите 2″.
Причината е, че само част от кинолентата се снима в България и затова се третира като сделка на ишлеме по законодателството.
Тя е освободена от ДДС, което се поема от крайния потребител
Обявената цена на филма е 100 милиона долара, което значи, че ако се прибави и ДДС, е щял да струва 120 милиона долара.

в. „ПОЛИТИКА“
Сурогатното майчинство мина на първо четене
Забрана да се плаща възнаграждение на заместваща (сурогатна) майка, предвиждат промени в Семейния кодекс, приети на първо четене от НС в сряда Стях се регламентира т.нар. сурогатно майчинство, а вносител е депутатът от „Атака“ Калина Крумова.
Брюксел ни пуска в Шенген през декември
АТАНАС МАТЕВ, БРЮКСЕЛ
По настояване на шефа на Европейския съвет Херман ван Ромпой
Влизаме в единното пространство първо по въздух и вода
Страната ни ще бъде приета в Шенгенското пространство още тази година. Очаква се решението за това да бъде взето на заседание на Европейския съвет през декември, стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов, който в неделя участва в срещата на държавните лидери в ЕС в Брюксел.

/ КРОСС /

Няма коментари:

Публикуване на коментар