Преглед на печата - 30 октомври 2011г.


в. „ДНЕВЕН ТРУД“
Държавата дава до 400 лева за костюм на учител
Държавата ще дава по един официален костюм на всеки български учител от догодина. Това е записано в допълнителните разпоредби на проектозакона за бюджета през 2012 г. Близо 120 ООО педагози ще могат да се възползват от подаръка. Преди това обаче образователното ведомство трябва да изработи нова наредба за представителното облекло на преподавателите. Членове на комисии бягат от балотажа
Ирена НИКОЛОВА, Николай СПАСОВ
Вдигнаха парите на членовете на СИК-овете с 10 лева
Хаосът и огромното напрежение, които съпровождаха обработката на изборните книжа в нощта след вота на първи тур, са причина за отлива на членове на секционни избирателни комисии (СИК) в цялата страна. По тази причина Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да стимулира членовете на секционните избирателни комисии в страната с 10 лева повече към възнаграждението им за балотажа.
в. „24 ЧАСА“
2012: Вдигат всички пенсии
ЛИЛЯНА ФИЛИПОВА Акцизът върху природния газ скача вероятно от юли Правителството мисли за увеличение на всички пенсии от догодина, а не само за поредно вдигане на вдовишките добавки. Това стана окончателно ясно след близо 5-часовото заседание на Националния тристранен съвет в петък.
Секции, върнали избиратели на I тур, отварят в 5 ч днес
ПАВЛИНА ТРИФОНОВА
Удебелен X върху бюлетината ще се зачита ЦИК разреши на няколко секции, които върнаха избиратели на първия тур заради недостатъчно време за гласуване, да отворят с час по-рано. Според решението на изборните надзорници в 5 ч трябва да отвори врати пунктът за гласуване в с. Тънково, община Несебър.
в. „СТАНДАРТ“
Въртележка за балотажа
Ели КУМАНОВА, Кръстина МАРИНОВА Изборни надзорници масово се отказват от комисиите Въртележки в секционните избирателни комисии се развихриха в последните часове преди балотажа. Рокадите се наложиха, тъй като много от членовете на СИК се разбягаха. Стотици от тях заявиха, че се отказват от службата заради хаоса на първия тур. Това наложи партиите да търсят спешно нови хора за СИК-овете. Забранителните списъци остават Хората, включените в забранителните списъци, няма да гласуват и на балотажа. Според системата на МВР и според избирателните списъци, изготвени от ГРАО, няколко хиляди души се оказа, че не са живели през последните четири месеца в България. Това засяга предимно хората, които са пребивавали в чужбина, от години са се върнали в страната, но не са се регистрирали отново.
в. „ТЕЛЕГРАФ“
ИЗБОРНИ ЕКСПЕРТИ МАСОВО БЯГАТ ОТ БАЛОТАЖА
ПЛАМЕНА ТОДОРОВА ЕЛИ КРУМОВА Стотици членове на секционни избирателни комисии в цялата страна се отказаха от балотажа. Причината е хаосът при преброяването на бюлетините от първия тур, когато експертите от СИК-овете висяха до понеделник сутринта, за да предават протоколи. Най-мащабен е отливът в София, където хаосът бе и най-кървав. При отчитането на книжата след първия тур неколцина дори припаднаха.
Баща кара сина си да проституира
ДИАНА ВАРНИКОВА
Във френския град Бордо Петър Г. от Пещера бе арестуван с европейска заповед за задържане, защото карал собствения си непълнолетен син да проституира в града. Мъжът на средна възраст е обвинен и за трафик на други хора. Зам. окръжен прокурор от Бордо е поискал постоянен арест, тъй като Петър Г. е обект на наказателно производство за организиран канал за извеждане на хора зад граница с цел проституция.

/ КРОСС /

Няма коментари:

Публикуване на коментар