Краят на света

Краят на света се пада в петък. Толкова много рекламиран край на света досега не сме имали. Всички гледни точки към края на света. Вестникарски приложения - краят на света според маите и според чукчите. А никой не каза, че 21 декември 2012-а се пада петък. Което си е загуба, защото щеше да е най-добре краят на света да е след един тежък уикенд, който предполага жесток махмурлук. Редно е да се направи и такава анкета - как го искате края на света - вечерно време, сутрин рано или в сряда? И филм за това, какво точно смятаме да правим, когато дойде краят на света.
Ако се разпределим по нации, със сигурност гърците ще решат, че до Онзи петък просто няма да работят. В същото време китайците ще изобретят нов свят, някаква нова планета, на която ще пише "мейд ин Чайна". Американците ще се зарадват, че вече няма да имат дългове, арабите ще покрещят, че "Аллах е велик" (така е!), а българите ще се натряскат като на Нова година. Нов свят, нов късмет. А Европейският съюз ще се срещне на високо равнище поне десетина пъти, за да обсъди обща резолюция по повод края на света, която накрая ще остане неподписана от Финландия и Холандия, които няма да искат да са в един и същи край на света с Румъния и България Бай Мильо от село Цар Асен, Пазарджишко, твърди, че краят на света ще започне от май догодина и ще продължи няколко месеца. Същото твърди един човек от Петрич, а също така и повечето екстрасенси по вестниците, които обаче се застраховат - краят на света щял да настъпи само в духовното измерение. Бай Мильо обаче е твърдо уверен, че краят на света е катаклизъм, който е като буря. А окото на бурята щяло да бъде над неговото село. Сиреч там щяло да е почти спокойно. Бай Мильо има планове за селото си за догодина. Там ще практикуват настаняване и туризъм по повод края на света. Същият бай Мильо отрича провидението на маите. Твърди, че маите просто са смятали календара до едно време, после просто за забравили календара в едно мазе и са се отдали на гонене на вещици и лов на политически противници. Маите са нещо като БАН. БАН и в момента прави някакви изчисления за света и за хората, и ако от догодина спрат парите на БАН, учените просто ще излязат на улицата, а изчисленията ще останат недовършени - като календара на маите. Така след 5000 години някой ще намери в едно мазе изчисленията на учените от БАН и ще реши, че това е календарът на БАН, които е свършил и следователно и светът трябва да свърши. Така ще стане.
Бойко Борисов няма да присъства на края на света, което в голяма степен означава, че същият няма да се състои. Краят на света трябва да има лентичка за прерязване или поне се нуждае от декларация, че дотук ни доведе кризата. Или поне от обяснение.
Светльо Витков вече каза, че краят на света отдавна е настъпил. Достатъчно е да отворите вестниците. Там краят на света настъпва всеки ден за семейството на Гълъбин Боевски. Без никаква истинска информация кокаинът на Гълъбин за пореден път е повод да смачкаме цял един български шампион. И децата му, и жена му. Ако Гълъбин беше част от някаква мафия, същата мафия щеше да се погрижи за семейството му. Но Гълъбин не е част от това. И семейството му попада в ада на анонимните хейтъри от все по-извратените жълти издания. Пощадете децата на Боевски.
Няма кой да ги спре - Борисов се среща с Беновска и си говорят за медиен монопол. Няма монопол - нормалните вестници са живи. Но има кърваво отмъщение към всеки, който не е Бойко Борисов и е имал нелеката задача да бъде малко известен в тази страна. Жълтите вече обръщат палачинката. Доскоро Плевнелиев беше красавец и пич по техните страници. От вчера вече е разведен от тях
Пак там Наглите няма да бъдат осъдени. Отървават се, защото властта е слаба, явно е от текста. Но това е нищо в сравнение с ударите по Кунева - била тигрица в леглото. А патриарх Максим искал да го канонизират. Идиоти. Неразумни юроди. Краят на българския свят отдавна е настъпил с многохилядното заглавие "Лили замяза на шимпанзе". Зловещите харпии на хартията. Лили отдавна трябваше да препсува тази страна и да отиде на топло да си гледа живота. Защото преди да свърши един свят, винаги преди това свършват всички свещени неща по рафтовете на тълпата.
Краят на света настъпи с боядисването на една коза в розово. Това е българското пиарско решение. Това влезе в новините на цялата планета. Бездомна коза, агитираща за бивши комунисти. Собственикът на козата се скри. Не даде интервю. Това е противоречието на епохата - искаш да кажеш нещо и оставяш на козата ти да го каже. Страхливата смелост е част от нашия характер. Защо мълчиш ти, а делегираш правото си на свобода на словото на коза?! Това измислиха българите, за да станат известни тази седмица. Единственото, което помрачи тяхната слава, е решението на Папандреу да даде на референдум спасителния план на ЕС за Гърция. Просто Балканите с техните кози никога няма да са част от Европа.
Балканите са музей на края на света. Рухналите сгради, липсата на пътища, миризмата на старост - всичко това е музеят на нещо бивше. Мислехме, че това е музей на социализма и постсоциализма, но всъщност това е краят на света. За доказателство може да ви служи една малка дописка, има я във всички вестници. А тя е, че подводницата "Слава" отива в музей. Никой вече не помни какво е свършила тази ръждавина. Днес я изпратихме, без да я заменим с друга подводница. Не знам защо, но веднъж бях в една лудница, където едно младо момче с шизофрения ми каза, че държава без подводници не е истинска държава. Сетих се за него и за "Слава" тези дни.
Ако някой се чуди как ще свърши светът, трябва да дойде у нас. Трябва да направим тренинг център за свършеци на света.
Светът някой ден сигурно ще свърши в разруха, безчестие, забрава, егоизъм, мълчание, липса на технология за нов свят и страх. Ние имаме от всичко това. Не е нужно да чакаме петък, 21 декември 2012. Светът свършва там, където свършва логиката. А тя наоколо е следната - на последна страница на един вестник рекламират книга за края на света. До него стои друг вестник - неговата последна страница пък е реклама на кренвирши и свински врат без кост за 4,69. Намален е от 6,29 до 4,69 лв. И зеле. С произход България, за 25 стотинки. Това зеле, ако съдим по другия вестник, е последното бъдещо кисело зеле преди края на света. Защото догодина много хора ще се замислят - така и така идва краят на света - дали да слагам зеле, или да не слагам зеле?! Въпрос, на който нито политиците, нито медиите имат отговор.

Мартин Карбовски

Няма коментари:

Публикуване на коментар