Где го чукаш

Мартин Карбовски



Пак ден за размисъл. В оксиморонения живот на българите точно в деня за размисъл трябва да не се говори за нищо. Ревизори бдят за чиста и свята Цензура. Постепенно се връщаме в свят, където сме били. В арабския свят. Да не се говори за това и онова. Да се наказва за думи. Щом в събота можеш да си наказан за думи, в понеделник дали ще вкусиш от волнодумието отново. По-скоро ще си мълчиш. По-скоро ще използваш Езопов език. А в букварите едно време пишеше: "Ние роби не сме. Ние не сме роби." Едва ли го пише сега.
Илияна Беновска поиска регулация на печатните медии. Това е страшна работа. Има нужда от регулация. Но вече съм убеден, че за регулатор ще ни назначат редактор от жълт вестник.
Ок - това, казват, е свободата да спазваш правилата. Една демокрация, която те кара да мълчиш в събота. По вътрешно политически теми само. Иначе можеш да кажеш свободно какво става в други страни. Безопасното говорене е най-опасното за един човек. Да поговорим за Магреба. Арабския свят може да се обсъжда свободно. Българският свят е все повече коректен към лъжата на мълчанието. Защото има два начина да лъжеш - директно с думи или да мълчиш.
Отец Евгени от Сливен
се обажда притеснен, че едно от предаванията на "Отечествен фронт" по Нова телевизия не може да се намери в сайта на телевизията. Отец Евгени вярва в теорията на конспирацията - че някой е скрил предаването, където пазарджиклии от квартал "Изгрев" искат шериат в семействата си. Предаването беше много добро - приличаше на политически лозунг, на който пише: "Правото на хиджаб е свещено човешко право!"
Свещено човешко право в някои страни е жените да не могат да шофират. Шайма Джастайна, саудитка, е арестувана, докато кара автомобила си, и осъдена на 10 удара с камшик. По-късно тя е помилвана лично от краля. В кралството съществува плаха интернет кампания Women2Drive. Изключително уместна забрана на човешко право - жените просто не могат да шофират и затова не им давайте. Също така в Саудитска Арабия жените не гласуват. Това също се обявява за свещено човешко право. Във Франция има неформална обществена организация, която се бори за правото на жените да не гласуват. Тези жени явно не разбират, че могат да гласуват, а могат и да не гласуват. Те се борят да се забрани правото на жените да гласуват, която забрана е човешко право. Либералността е мастурбация. Да забраняваш нещо на човека се оказва човешко право.
Та отец Евгени е сигурен, че някой е скрил предаването, в което граждани на България искат шериат и казват открито, че семействата им живеят по правилата на шериата. Отчето често си противоречи - той смята, че конспирацията я правят евреите. Но евреите биха имали полза от едно такова предаване - защо да се крие точно това предаване?! Провери, каза отец Евгени. Проверих, предаването е там, евреите са го върнали. Но никой не му обръща внимание. А ако проверите колко режима като Хитлеровия са дошли на власт чрез свободни избори, ще се изненадате приятно. Почти всички. Просто адът е доброволен завинаги. Но за да влезете в него, трябва да попълните няколко фолмуляра, които ще получите на гише с надпис "Рай".
Наградата "Сахаров"
тази година е дадена на хора, които са подкрепяли "арабската пролет". Това название е западно и пожелателно. Либералният запад е все по-сляп за онова, което се случва, и започват да му се привижда демокрации в Северна Африка. А анализаторите казват просто - имаше такова нещо като "полезен тиранин". Наричаше се Кадафи. След него арабската пролет все повече се превръща в шериатско лято. Една по една - ето ви страните, в които "пролетта" е цъфнала и вързала.
Либия: След Муамар Кадафи и особения вид "социализъм", Либия вече ще живее по законите на ислямското право - шериата. Новият обществен строй, предполагам, ще се нарича "ислям-социализъм". Това обявява водачът на Преходния национален съвет (ПНС) в Либия Мустафа Абдул Джалил. Той казва: "Ние като ислямска държава приехме ислямския шериат като основно законодателство", казва го в Бенгази. Като пример той дава забраната за многоженство. "Законът за брака и развода, който забранява многоженството, ще бъде отменен. Той противоречи на основите на шериата", каза Джалил.
Тунис: Жените в Тунис имаха завиден юридически статус в арабско-мюсюлманския свят. Днес същият е поставен на дебат. Действащите закони, приети по времето на бащата на независимостта Хабиб Бургиба, забраняват многоженството, прогонването на жената от съпруга и разрешават аборта и развода. Ислямът е официална религия в Тунис, където с мнозинството мюсюлмани сунити (над 90 на сто) съжителстват религиозни малцинства, включително около хиляда евреи. Нещо днес кара новата тунизийска власт да обещае, че няма да се връща назад към шериата. Което означава, че дебатът е повдигнат. А има лоши дебати. Затова "Либерасион" пише, че "краят на диктатурите в арабския свят рискува да качи на власт политическия ислям". Според вестника "стремежът към свободата не води като с магическа пръчка към светско общество". Сетихте ли се? Засега Европа се сеща за това само по страниците на своите селски вестници, които разполагат с малко повече свобода на зрението. Регионалният вестник "Ест репюбликен" се пита дали "арабската пролет не е била само прелюдия към ислямистка есен". Нещо, което ви казахме на тези страници преди половин година. Аз го казах, докато официално България приветстваше "промените" в Магреба.
Египет: Регистрирани са кандидатите за парламентарните избори, насрочени за 28 ноември. По данни на Централната избирателна комисия над 10 хил. души се кандидатират за 498 места в Народното събрание. По аналогия с Тунис забранената преди много години асоциация "Мюсюлмански братя" се бори най-активно за властта. Партията вече успя да се изпокара с почти всички умерени и нетолкова умерени фракции, в това число салафистите - последователи на едно от най-радикалните течения в исляма, които също искат да решават съдбата на страната. Где го чукаш, где се пука - дайте им наградата "Сахаров", те ще ви дадат един сериозен джихад. Напомняме, че "Мюсюлмански братя" е една от най-могъщите секти (вече партия), стояща зад атентати и размирици.
Феноменална слепота
тресе модерния свят. Той приема това, което желае, за това, което се случва. Подозирам, че ще станем свидетели на невиждано в човешката история гарантиране на ограниченията на човешките права... заради човешките права. Правото на шериат. Правото на забулени жени. Правото на жените да не карат кола. Да не гласуват. Правото на пребиване на гейове с камшици (те си го заслужават, знаете). Правото на безправие.
В тази ситуация (толкова далече от нас!) българите са най-умиращата нация на планетата. Децата на шериата се раждат в пъти повече,, отколкото децата на демокрацията. България ще бъде победена не с автомати "Калашников", а с автомати "Бебелашников". "Правата на децата в условията на шериат" - скоро ще има такава конференция някъде. Финансирана, разбира се, от модерния и свободен свят, който е затъпял от преяждане и философстване на тема - как да се самоубие една демокрация без помощта на истинска война. Това са също мисли - за цял още поне един ден за размисъл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар