Цветанов трябваше да каже: Сгрешихме, простете

Премиерът БОЙКО БОРИСОВ пред ИЛИЯНА БЕНОВСКА за радио К2:

- Г-н премиер, в понеделник заминавате на извънредно заседание на ЕС в Брюксел, където ще се обсъждат икономическият растеж и заетостта. Какви са очакванията ви?

- Нищо драматично не очаквам. Има пореден опит да се стабилизира Европа. Винаги съм казвал, че са по-важни причините, а не следствията. Това, което се случва сега, е следствие. На популизъм, на слаба финансова дисциплина. Политика, която се водеше от много държави - да харчат повече, отколкото изкарват... Затова България даде пример. Настояваме да има тежки финансови наказания за тези, които нарушават дисциплината, и стимули за тези, които се справят добре.

- Вчера (петък - б. р.) парламентът прие да участваме в пакт за стабилност. Какви са ползите и недостатъците за България?

- Недостатъци няма. В момента страните от ЕС търсят изход от кризата. Добре е България да присъства и да се чува нейният глас. За радост всичко, което предложихме, беше прието в този пакт и аз съм доволен.

- Имаше спорове как България, една бедна държава, ще издържи. Ще бъдем задължени да нямаме инфлация и дефицит по текущата сметка.

- Ние и в момента нямаме и искаме да го вкараме в конституцията - дефицитът ни да е под 3%, а външният дълг не повече от 60%. И още: точката, която би могла и през задния вход да влезе данъчна канализация, между страните от ЕС отпадна от пакта.

- Икономистите са на мнение, че при липса на дефицит и ограничена инфлация ще спадне развитието …

- Кои икономисти? Тези, които докараха кризата ли? Какво означава дефицит? Означава, ако си изкарал 100 лв. и похарчиш 120 лв., 20-телв. са дефицит. А ако си изкарал 100 лв. и изхарчиш 200 лв., новите 100 лв. са дефицит. И в един момент ти казват: Дай парите. И тогава държавите изпадат във финансови катастрофи.

- Каква ще бъде цената, след като не сме член на еврозоната, да подпишем договора за стабилност, координация и управление в икономическия и валутен съюз?

- Какво да направим? Някой в Европа да взима решения, а ние да чакаме говорителят на ЕК да каже какво са решили? Това ли? Ние казваме ясно и точно: България, докато не влезе в еврозоната, не подпомага никоя закъсала страна. Ще подпомагаме закъсалите едва когато при тях пенсиите и заплатите са по-ниски от българските.

- Обмисля се смесена стратегия за имитиране на дълг на вътрешния пазар и на еврооблигации, съобщи министър Дянков. Еврооблигациите да бъдат с приоритет 7 години и стойност между 500 млн. и 1 млрд. евро. Одобрявате ли това?

- Аз знам, че на 1 януари 2013 г., трябва да платим над 1,5 млрд. евро от заема на Милен Велчев, от еврооблигациите. Обмисляме варианти как да не изпаднем в дългова криза.

- Знаете ли, че на Балканите само България няма национална стратегия за развитие, национална доктрина?

- Но пък си имаме надпис на парламента “Съединението прави силата”. Казвам го с ирония. Няма как да имаме национална доктрина, когато в един пиано бар подписваш 3 договора по енергийната карта на България, които задължават държавата за 50-60 години напред, без да се обсъди с обществото, и после да говорим за стратегия. И за да не кажете, че хвърлям камъни в чуждата градина, ще напомня, че дори проучването за шистов газ не го обяснихме на обществото. Няма нищо лошо народът да знае дали има залежи и колко. Само че лавината от популизъм ни заля... Ако дойде ден, в който обществото иска да дебатира по тази тема, ще го направим. И с “Белене” е същото, и с други проекти. Затова нямаме стратегия. На думи сме много обединени, но само на думи. На книга ще направим най-добрата стратегия, ще напишем и за 2020, и за 2030, и за енергийна ефективност, и за всичко, което е приятно да се слуша. Но консенсус много трудно може да се постигне. Ако имаше консенсус, щяха да кажат, че ГЕРБ пое властта и управлява в най-тежката криза в света. А Станишев казва: Оставихме резерв. А че бяха изяли еврофондовете се забравя. С такива хора трудно се сяда на преговори. Ние сме готови за такава стратегия, но как да стане с наличната политическа класа?

- Не е ли време вие да извършите в лично качество тази национално отговорна задача?

- Ние имаме огромно желание да я направим, но няма да се случи... Успех пожелавам на Росен Плевнелиев и ако успее да го направи, всячески ще го подкрепям. Съмнявам се, че с наличната политическа класа това ще стане.

- Тези субсидии, които се разпределят в ГЕРБ в размер на около 5000 лева, давате ли ги на тези депутати, които са се присъединили към вас?

- Всичко, свързано с партията, с нейното счетоводство, финанси, управление, с нотариално пълномощно, съм го прехвърлил на колегата Цветанов. По тези въпроси се обърнете към него.

- И той не ви е питал дали да им дава тези 5000 лева?

- Колко точно им дава, или точно колкото е решено да се дава, не мога да кажа.

- Тлее ли напрежение между вас и вицепремиера Цветанов?

- Не, никакво. Пълно доверие му имам на Цветанов и считам, че единствената му грешка е, че тръгва да защитава при всяка операция и във всеки случай подчинените си. А както виждате, те и в днешните интервюта, които дават, са големи мъже и могат сами да се защитят. Никой не го кара Цветанов след операцията в Перник или в Мировяне да излиза и на всяка цена да ги защитава. Те бяха виновни и трябваше и той да се разграничи от полицейското насилие. Трябваше да наложи тежки наказания, да направят едно-две съвещания, в които да обучат своите служители, да им припомнят как се прави оглед, да им припомнят как се прави арест, да им припомнят как се прави задържане и да излязат честно пред обществото да кажат: Да, сгрешихме, простете ни

- Той ще ви послуша ли?

- Надявам се, да. Няма безгрешни хора. Затова няма нищо лошо при грешка - отиваш, извиняваш се, казваш как ще поправиш тази грешка и вървиш напред. Той допусна тази грешка, лоша тактическа грешка. Отиде в парламента и нападна останалите. Да, абсолютно справедливо ги нападна, но преди това трябваше да признае своята грешка. Тя не е лично негова, тя е на неговите подчинени.

- И сега горкият Калин Георгиев ще бъде ли уволнен?

- Защо горкият?!

- Мисля, че той е слушал инструкциите на началника си - министъра...

- Лично Калин Георгиев ръководи операцията, инструктажа, начина на провеждането, плановете, които се подписват... Защо “горкият” Калин, напротив! Калин Георгиев се ползва с пълната ми подкрепа, аз съм го взел от Пловдив и съм го издигал пост по пост, за да стигне до най-висшaта професионална длъжност и за това мога като колега да му кажа: “Груба грешка, колега!” И на Вальо Йорданов за това, че праща маскирани да ловят контрабандисти на цигари според тях. Дали са 5 цигари или 5 тира, то е едно и също. Няма защо да отиват маскирани хора. Министърът ли е виновен за това?

- Така ли приятелски ще защитите министъра на вътрешните работи за правилността на нападките му срещу съдебната система?

- За съжаление в същия дух бих продължил и нататък. Снощи, понеже дълго говорих с Цветанов... Бих направил за вас едно изключение да отидете и да слушате оперативките на полицейските началници и колеги, когато планират акцията за повторното залавяне на Вальо Бореца. И тогава ще прочете в очите на тези хора животинска ярост и яд! Защо толкова пъти те задържат един и същ особено опасен човек с бронирана кола, с оръжие? А той е пуснат да си гледа децата. Тогава ще усетите яростта на тези хора. Техният труд не е смачкан, той е хванат и хвърлен на боклука. Министърът стои на тези оперативки, почва да акумулира този гняв и понеже е публично лице, после излиза и го излива навън и става скандал със съдебната сиситема.

- Подкрепяте го в упреците му?

- Казах му: Нищо не печелиш нито ти, нито ние, нито правителството, нито държавата, като ежедневно тази тема се следи. Дори да си прав, то не е ползотворно. Много по-ползотворно е, ако се намери начин дали с Лазар Груев, дали на неофициални срещи... Аз като главен секретар, когато имах подобни проблеми, отивах и правих среща със съдиите, все по дела, конкретно. И им казвах: Народът очаква да има ред и справедливост, трябва да го постигнем. И ние като полицаи, и вие като съдии, прокурори и всички останали.

Когато говорим за пускането на даден престъпник да си гледа децата, това демотивира служителите в МВР. Или когато сега разбират, че някой на много висок пост, втори човек в държавата, е помилвал престъпници, и то тежки - нафркотрафиканти, какви ли не. Дори имало някакъв, който с присъда, преди да влезе в затвора, е бил помилван. Ако е вярно, е падение на цялата система.

- Какви са взаимоотношенията ви с едрия бизнес в България. Приемате ли техните съвети, позиции?

- Има т. нар. организация КРИБ, има други браншови организации, камари - немска, американска и каква ли не. По всички техни мероприятия с моите министри активно участваме. Много от нещата впоследствие се правят и се надявам и в бъдеще да продължаваме така. Особено с КРИБ мисля, че работим прекрасно.

- Парите на държавата продължават да седят в Кооперативна търговска банка, а тя сега ще вземе да спечели и управлението на Фонда за енергийна ефективност в МРРБ. Защо държите тая завеса между обществото и КТБ?

- Много пъти съм ви отговарял, че парите на държавата в различни банки, те са на търговско дружество и то само си определя къде, как, в кои банки, какви лихви, времето и начин за работа.

- Пак се измъквате.

- Не. Това е тяхната работа. Както на вас бих ви отговорил - купува държавата и от “Софарма” лекарства, защото това са нашите предприятия, които ги произвеждат. Купува горива държавата от рафинерията в Бургас, защото тя произвежда бензин и нафта. Ние сме абсолютно равноотдалечени и помагаме на всички по законовия път и в малкия, и в средния, и в големия бизнес. А когато не си изпълняват ангажиментите, им отнемаме лицензите с месеци.

- НСО къде ще остане? При президента? НРС при вас ли?

- НСО си остава при държавния глава. Тя е по принцип служба към президента. Пази и бившите президенти, и опозиционните лидери. И е най-добре да бъде при държавния глава, но със свой закон, който да защитава и хората, които работят в НСО. А НРС е нужна на правителството. Има важни теми, по които, ако имаме достоверна информация, много различно ще бъде нашето решение, ще се готвим по-различно.

(Със съкращения)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1206656