Мегаскандалът ВТУ 2004







Новини / Клюки /Интервюта





25 професори и доценти от Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски" са ужилени с над 30 хиляди лева от Румяна Бойдева, организатор на учебния процес във Великотърновския университет.
Те й поверяват заплатите си. Имат устна договорна Бойдева да им ги превежда всеки месец по банков път. Никой от тях не получава фишовете си и не държи да ги види.
Сред "пострадалите" от комбинаторката са вътрешният министър Георги Петканов и трима съветници на президента Георги Първанов - Пламен Киров, Цветан Сивков и Борис Велчев. Академичният цвят на юридическите науки пада в капана на чиновничка. Всички те са лектори на трудов договор и в Историко-юридическия факултет във Велико Търново. Близо 4 години и половина тя смуче от парите на преподавателите, без да я усетят. Всички са загубили различни суми. Някои са олекнали с по 1000, други - с по 2 - 3 хил. лева.
Пробуждането на професора
През май м. г. професорът по международно право в СУ "Климент Охридски" Николай Натов скача като ужилен при вида на сумата в дебитната си карта. Засича, че липсват 50 лева от заплатата, която получава като преподавател във Великотърновския университет. Натов привиква около себе си над 25 колеги. Едва сдържайки гнева си, алармира: Колеги, ние сме измамени!
Г-жа Бойдева, изглежда, изработи всички нас. Липсват ми 50 лева. Проверете внимателно парите си. Имам сериозни съмнения към сумите, които ни се превеждат!" Цялата катедра настръхва. Завихря се словесна престрелка "за" и "против" Бойдева. Един се провиква:"3наех си! Имах шесто чувство." Друг контрира:" Бойдева е високоморален човек - спрете да я маскарите." По случая е насрочено заседание в деканата на Юридическия факултет на СУ. Преподавателите жужат като пчели в разбит кошер. В крайна сметка надделява прагматизмът. Всички решават да "разчепкат" мистерията.
Любов и болка
Бойдева има чиновническа длъжност. Тя се грижи за гастролиращите столични преподаватели. Организира лекциите, резервира им хотели, подпечатва им командировъчните. Грижи се за приятното им прекарване вечер и за забавленията им. В началото се уговарят тя да им дава заплатите на ръка и в пликче. Това трае 10 години.
Между 2000 и 2004 г. Бойдева им превежда сумите в банковите сметки към ОББ. И до ден днешен нито преподавателите, нито ректорът на Великотърновския университет проф. Иван Харалампиев имат логично обяснение защо Румяна Бойдева е избрана за "ковчежник" на парите вместо касиерката. "Никога не съм разбирал какъв е смисълът на тази операция - казва пред "168 часа" ректорът Харалампиев - Столичните преподаватели можеха спокойно да ангажират касиерките на университета. Те получават заплата точно за това. Всички останали преподаватели настояваха Румяна Бойдева лично да движи финансите им."
Деканът на Юридическия факултет в СУ Димитър Токушев също няма логично обяснение защо са избрали Бойдева за своя "касичка".
За проф. Евгения Коцева, зам.- декан на Юридическия факултет в София, темата за измамата е неудобна и болезнена: "Тя се изгаври с нас."
Бойдева - мъченик или манипулатор
И във Велико Търново, и в София описват комбинаторката като фатална жена. Тя е поддържана блондинка на 53 години.
Изглежда поне 15 години по-млада - описва я доцент, пожелал анонимност. -Лице без бръчка, стегнато тяло на спортистка, гъвкава. Енергична като пружинка. С фин маниер, Бойдева винаги е в крак с модата. Освен това има нисък, мъркащ и сексапилен глас. Омайница, която пленява събеседниците си. В компания на маса е неустоима. Изискана, интересна за мъжете жена - завършва доцентът и двусмислено добавя: - Колко им е на мъжете да хлътнат. Развихряше фантазиите и на застаряващите плейбои от академичната общност. Тази жена привлича като магнит!"
Румяна Бойдева става любимка и на жените от факултета. Те съчувстват майчински на съдбата й. "Бойдева често е споделяла пред нас за тежкия си живот - казва проф. Евгения Коцева. - Съчувствахме й. Стараехме да не я натоварваме със собствените си проблеми."
В началото на 80-те Бойдева пристига от родния си град Хасково във Велико Търново. Приета е да следва българска филология. Там се среща със съпруга си. Ражда дъщеря, докато двамата са още студенти. Само след година-две се развеждат. Бойдева остава на работа в университета като секретарка. През 1991 г. вече е организатор на учебния процес в новия Юридически факултет. Въпреки чиновническия си пост, Бойдева всячески се стреми към кай-мака на академичния елит.
С гъвкавост на котка тя се примъква към преподавателите. В техните очи изглежда всеотдайна, неуморима, енергична и коректна. Винаги търси интелектуални теми за разговор. Филоложката поддържа ниво, като чете юридическа литература." Експедитивна дама с висок дух, компетентна на всякакви теми", описва я зам.-деканът на Юридическия в СУ.
Ужилените преподаватели са посветени дълбоко в личната драма на Войдева. Знаят, че тя е взела ведомствен апартамент от Юридическия факултет и го изплаща сама. Осведомени са, че заплатата й е малка. Бойдева се е погрижила да разберат, че е притисната от разходи за обзавеждане и ремонт. Именитите юристи от София й помагат - морално и финансово. Опитват се да издърпат Бойдева от блатото на битовизма. 25-имата завличени знаят още, че тя има дете със здравословен проблем.
Приемат го да следва право. Първо във Велико Търново, а после го прехвърлят в София. Помагат му да си намери квартира, да се настани..." Детето на Бойдева й прекрасно и интелигентно същество - казва професор от Юридическия в София. Вече завърши. Беше отлична студентка. Не е добре със здравето. Няколко пъти викахме линейка, защото й прилошаваше."
Бойдева с извадени нокти
С годините блондинката Бойдева става най-популярната секретарка във Великотърновския. Покорила е сърцата на преподавателите. Бойдева е царица само в кръга на юристите. С техническия персонал се отнася хладно и отвисоко. Държи чиновниците на дистанция. Третира ги като персонал. Те не са посветени в никакви детайли от живота й за разлика от юристите. Бойдева е с друго лице и пред още пo-низшето съсловие - студентите.
"Години наред през ден-два имах оплаквания от наши възпитаници за грубо и арогантно отношение спрямо тях - разкри пред "168 часа" ректорът на Великотърновския университет проф. Иван Харалампиев. - Те не смееха да влизат в кабинета й. Бойдева ги ругае, крещи, хвърля им книжките. Не я уволних, защото оплакванията бяха устни. Никой не посмя да пише срещу нея."
Ректорът Харалампиев привиква Бойдева след всеки сигнал срещу нея. Тя рони сълзи и се разкайва. Обещава да контролира гнева си и да не избухва." Минаваха няколко дни и историята се завърташе постарому - обяснява ректорът и изброява: - Пак оплаквания, пак безкрайни разговори в кабинета, пак сълзи и извинения от Бойдева."
Жената-котка без маска
През май миналата година двама представители на софийските юристи канят ректора Харалампиев на обяд в Арбанаси. Разговорът започва отдалеч. От дума на дума стигат до същността на проблема: "Подозираме, че Румяна Бойдева, на която сме гласували доверие да внася парите ни в дебитните карти, е вземала всеки месец различни суми." Удряла ги е бавно и полека като китайска капка. Според изчисленията на ужилените Бойдева е усвоила над 30 000 лева за четири години.
Преподавателите са дълбоко разстроени от предателството. Проблемът "Бойдева" ги гложди само на емоционално ниво. Никой не подава жалба в полицията. Радикален ход предприема единствено Николай Натов - професорът, който пръв открива аферата. Той сигнализира службата за вътрешен и финансов контрол във Велико Търново.
Академичен прах и мистерии
Ревизорите се развихрят. Плъзват из университетските канцеларии. Заравят носове в прашната документация or преди четири години.
Откриват още неразпечатаните фишове за заплатите на юристите. Сравняват документите и виждат, че са фалшифицирани подписи на цял куп преподаватели. Сред тях са тримата президентски съветници - Пламен Киров, Цветан Сивков, Борис Велчев. Под удара е "паднал" и министърът на вътрешните работи Георги Петканов, който чете лекции във Велико Търново до пролетта на 2001 г. Ректорът Харалампиев привиква в кабинета си Румяна Бойдева, касиерките и счетоводителите. Заподозряната се оправдава, че е вземала заплатите на преподавателите с пълномощно. Такъв документ не е открит при ревизията в университета. Дори да го е имало, той е изчезнал. Бойдева се опитва да прехвърли вината на колежката си Генка Джамбазова, която работи в същия отдел. Разследването показва, че Джамбазова няма нищо общо със случая.
Следва втори и последен разговор на четири очи между ректора и Бойдева.
Реконтра
"Единственото, което мога да направя за теб, е да те поканя да напуснеш - галантен е ректорът пред жената-котка. - Другият възможен изход е да отнеса случая към прокуратурата, но не мога да го направя. Защото нарушението ти не е по отношение на университета. И нито един преподавател не се е оплакал писмено срещу теб."
Русокосата омайница признава пред шефа си, че е щипвала от заплатите на юристите. Споделя, че първия път е прибрала 5 лева. След това Бойдева млъква. Вади от чантата си написана молба за напускане." Бойдева беше подготвена за срещата. Държа се спокойно като човек, който е наясно, че трябва да си тръгне", спомня си проф. Харалампиев.
Резултатите от ревизията са предадени във "великотърновския клон" на министерството на Георги Петканов. Полицията разнищва случая. Бойдева е привикана за обяснения. Пред ченгетата признава, че си е "отчупвала" от заплатите на преподавателите и е имитирала подписите им. Полицейската проверка приключва с мнение, че има достатъчно данни за присвояване и документна измама. На 25 януари преписката е внесена в прокуратурата. " До две - три седмици ще се реши дали ще бъде образувано следствено дело, или ще се наложи да го върнем за събиране на още доказателства", казва зам. окръжният прокурор Донка Мачева.
Унижените и оскърбените
Куриоз е, че след разкритията около Бойдева няколко ощетени преподаватели лобират за нея пред ректора Харалампиев. Умоляват го да я остави на работа.
"Недей да й правиш нищо", увещават го прецакани юристи. Харалампиев стиска зъби и отвръща:" Мразя да уволнявам, но нямам друг избор. Правя го, за да не се уронва престижът на "вуза".
Румяна Бойдева сякаш потъва в нищото, след като си тръгва на 19 юли 2004 г." Изчезна. Повече не я видяхме и чухме - казва ужилената проф. Коцева и въздъхва: - Измамени сме, но по-страшното е, че загубихме колега и приятел."
Финални етюди
Повечето преметнати юристи нямат никакви претенции към Румяна Бойдева. Дори не искат пазите си обратно. Днес тримата президентски съветници Пламен Киров, Цветан Сивков и Борис Велчев не искат да се връщат назад. Отказват да коментират случая с мотив, че Румяна Бойдева има "тежка лична съдба". Нито ще я съдят, нито ще се занимават с нея.
Вътрешният министър Георги Петканов също се въздържа от позиция по случая. За да не попречи на прокуратурата. Той е ужилен с малко над 1000 лева. Според декана на Юридическия факултет в СУ Димитър Токушев казусът "Бойдева" не е атрактивен. Тъй като ставало въпрос само за 30 хиляди лева. Разследващите подозират, че отмъкнатата сума е много по-голяма.
Шармантната Бойдева все пo-рядко се вясва в старопрестолния град. Обикновено се появява инкогнито. Връзка с нея поддържа само съседка, която полива цветята й. В телефонен разговор с "168 часа" Румяна Бойдева се превъплъти в жертва." Натопена съм! Това са глупости - проплака фаворитката на юристите: - И без това съм затънала в проблеми. Сама се грижа за възрастни родители."


Мегаскандалът ВТУ 2004


Мнения


РЕКТОРЪТ НА ВТУ ПРОФ. ХАРАЛАМПИЕВ: “ПОМОЛИХ БОЙДЕВА ДА НАПУСНЕ“

“... СЛЕД КАТО ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ДОЙДОХА ПРИ МЕН И МИ КАЗАХА КАКВО СА РАЗКРИЛИ, извиках Румяна Бойдева. Пред мен тя си призна. Помолих я да си подаде молба за напускане, не съм човек, който уволнява дисциплинарно. Признавам, че не ми е приятно да се публикува тази история, но явно вече не може да се пази в тайна. Никога преди във ВТУ не се е случвало подобно нещо и аз никога не съм предполагал, че някой може да си позволи да отклонява пари от заплатите на преподаватели по право! Има моя заповед, според която всеки трябва да си взема заплата сам и лично, но понеже правистите пътуват от София, много държаха Румяна Бойдева да им получава заплатите и да им ги внася в техните дебитни карти. Аз предложих много отдавна, но го правим едва сега, преподавателите да посочат кода на картата си и нашата касиерка да превежда заплатите. Но те много настояваха Бойдева да се занимава със заплатите и това бе точно 2000 г. Това лято обаче поискаха среща и ми казаха, че се присвояват пари от заплатите им...”
НА 29 ЮЛИ 2004 Г. ДЕКАНЪТ НА ЮРИДИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ ПРИ СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ проф. д-р Димитър Токушев изпраща официално писмо до ректора на ВТУ. В него се иска от името на преподавателите и от името на Токушев търновският вуз да даде официална справка-извлечение от ведомостите за всеки преподавател от началото на 2000 г. до края на юли 2004 г. за трудовото възнаграждение - начислена обща сума и нетна сума за получаване.
Освен това правистите искат и копие от извлечението по сметка и партиден лист, които счетоводството на ВТУ е получавало от ОББ за същия период от време. Писмото на проф. Токушев завършва така: ”Искаме да разберем какви суми е превеждала по картите на всеки един от нас Румяна Бойдева.” От ВТУ въпросните поискани справки са изпратени през август, а заверени копия преподавателите са получили преди броени дни.

РУМЯНА БОЙДЕВА: ”ПАРИТЕ СА ТАКСА НА БАНКАТА”

РУМЯНА БОЙДЕВА НЕ ИСКА СРЕЩА С ЖУРНАЛИСТИ. След много сериозни и упорити телефонни позвънявания вкъщи тя вдига слушалката за бързо и за кратко. ”Не съм съгласна с отправените обвинения на преподавателите. Въпросните разлики в заплатите са такси за банката. Не съм присвоявала пари и нямам вина за нищо“, само това заяви г-жа Бойдева.
При поредно обаждане вчера сутринта отчаян женски глас обясни, че Румяна Бойдева била на работа и ни затвори телефона. Връзката след това се оказа мисия невъзможна. Ние всъщност искаме очи в очи да попитаме напусналата университета дама дали пък някой не я е натопил.
Нейната колежка Генка Джамбазова, инспектор във факултета: ”Тя напусна като дим. Чувам, че обвинявала мен, но аз пък нямам абсолютно нищо общо и нищо не знам. Бойдева не си вдига домашния телефон, а аз със сигурност ще съм последният човек, с когото ще иска да говори.“

ПРОФ. НИКОЛАЙ НАТОВ: ”И ЕДНА КОЛЕДНА ЗАПЛАТА МИ ЛИПСВА“

ЧОВЕКЪТ, КОЙТО Е ЗАПОДЗРЯЛ, ЧЕ МУ ЛИПСВАТ ПАРИ ОТ ЗАПЛАТАТА, Е ПРОФЕСОРЪТ ПО МЕЖДУНАРОДНО ПРАВО НИКОЛАЙ НАТОВ. Тази пролет негови колеги от СУ го попитали дали си следи заплатата от ВТУ. Подхвърлянето било като на шега. При проверка обаче проф. Натов установил, че освен доста други пари му няма и една коледна заплата, която въобще не била превеждана. След това той заложил нещо като “капан” и установил, че от последния превод му няма 50 лева. Преди това му е било трудно да си направи рекапитулация, защото половин година бил в САЩ и след това получил в картата си цялата сума накуп. Според първоначалните му изчисления за четири години му няма около 2000 лева.
ГЛАВЕН АСИСТЕНТ КРИСТИЯН ТАКОВ:”Според мен Румяна Бойдева не е действала сама. В никакъв случай. Как счетоводството на университета засича сметките си, и не проверява ли какво се полага по ведомост и какво се превежда по банков път? Аз установих, че за последните няколко месеца ми липсват по 37 лева от всяка заплата. Не помня какво пълномощно съм подписвал, но то със сигурност не е било нотариално заверено и може би не се отнася за превод на заплати. Лично аз няма да водя дело срещу Бойдева, защото съм наясно, че тя пари няма...”, заяви вчера Кристиян Таков.

СРЕД ОЩЕТЕНИТЕ СА И ПРАВИСТИТЕ ПЛАМЕН КИРОВ, ЦВЕТАН СИВКОВ И БОРИС ВЕЛЧЕВ. Първите двама са щатни юридически съветници на президента, а Велчев е шеф на неговия правен съвет. И тримата четат лекции и във ВТУ.
Тепърва би трябвало да се направи финансова ревизия, която да изчисли пълната сума, която е различна със заплатите по ведомост. Засега обаче не са сезирани нито Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, нито пък прокуратурата. Самите преподаватели си правят лични изчисления кой с каква сума е ощетен. След това някои от тях може и да заведат частни дела.

Няма коментари:

Публикуване на коментар