Хванаха Горбачов да краде в магазин




Бившият президент заснет от камери как свива вино за 5000 евро

10.08.2012

Бившият президент Михаил Горбачов е заловен да краде в магазин. Срещу него е образувано дело, след като камери са заснели носителят на Нобелова награда за мир да отмъква бутилка вино с цена 5000 евро, пише руският сайт РИА FogNews.

Според изданието охраната в маркета в малкото градче Билефелд, разположено в североизточната част на германската област Северен Рейн – Вестфалия, където Горбачов живее, е предала записите от видеонаблюдението в полицията. Кадрите недвусмислено показали Михаил Сергеевич, намирайки се до рафтовете със скъп алкохол, внимателно срязва от бутилката защитния магнитен маркер, поставя я в кошницата си и спокойно напуска магазина, без да спира на касата. Кражбата е извършена на 5 юли.

Заради доказаната кражба срещу Михаил Горбачов е било образувано наказателно дело. Максималното срок, който може да получи бившият съветски ръководител, е 3 години затвор. При това съвсем не условно. Освен това въпросното дело едва ли ще може да бъде потулено. Все пак Германия не е Русия, коментират журналисти. За германския съд бившите заслуги на човека, извършил престъпно деяние, нямат никакво значение. Виновникът носи отговорност пред закона, независимо как се казва, какъв пост заема или колко солидна е банковата му сметка.

От руската медия се свързали с пресслужбата на обществено-политическия център “Горбачов-фонд”. Жена, която не е съобщила своето име, е казала по телефона:“Да, истина е, че срещу Михаил Сергеевич е образувано наказателно дело. Но става дума не за умишлена кражба, а само за обикновено недоразумение. Михаил Сергеевич действително е срязал магнитно устройство, но само за да види коя година е произведено виното. Той не е знаел, че това е защитен маркер. От разсеяност, Михаил Сергеевич наистина е сложил бутилката в кошницата си. Въпросното вино струва само 5000 евро, а около случая се вдигна такъв шум, сякаш става дума за нещо наистина сериозно”.

На въпрос къде сега се намира Михаил Сергеевич и как репортерите могат да се свържат с него, учтивата сътрудничка ги посъветвала, че “не е работа на любопитната руска журналистика да се занимават с всяка глупост, без да имат представа за какво става въпрос” и че е „по-добре да се пише за корупцията в самата Русия и за произвола на руските чиновници“.


http://www.svobodnoslovo.eu/sviat/42416

Няма коментари:

Публикуване на коментар