Колко типа гении има?


Предприемачът и автор Роджър Хамилтън разграничава четири типа индивидуалности, които нарича „гении“






Всеки от нас има огромен потенциал, но е напълно възможно да не подозира за него или да е наясно как да го отключи. В новата си книга  „The Millionaire Master Plan“ авторът и предприемач Роджър Джеймс Хамилтън изброява четири типа индивидуалности, които нарича „гении“. Можете ли да разпознаете себе си в някой от тях? Вижте кои са те, какво е характерно за всеки от тях и кои са силните и слабите им страни:
1. Енергични гении. Те са добри в създаването. Стартират и предвиждат нещата напред и виждат бъдещето по-добре от всеки друг. Не са добри в завършването на нещата, задачите с краен срок и задържането на вниманието. 
Печеливша формула: Създаване на стойност с помощта на иновации, креативни решения, предприемачески нюх и способност за стартиране на нови неща. 
Губеща формула. Консултиране и интуитивност. Те са слаби в управлението на времето, обслужването и усещането на хората. 
Примери за такива гении: Ричард Брансън, Бил Гейтс, Стив Джобс, Томас Едисън.
2. Ярки гении. Те са добри в разговорите и създаването на контакти. За тях всичко опира до връзки и взаимоотношения, поставят хората на първо място и обичат да разказват истории. Не са толкова добри в детайлите и анализите. 
Печеливша формула: Създаване на действие чрез привличане. Те изграждат своя бранд чрез увеличаване на контактите. 
Губеща формула: Изчисления и обмисляне. Те спират да растат в момента, в който започнат да пресмятат, следват указания и внедряват сложни системи и механизми, които работят без тях.  
Примери: Джак Уелч, Бил Клинтън, Опра Уинфри.
3.  Активни гении. Те са добри във вършенето на много неща, винаги са на разположение, изискват обоснования и препоръки. Не очаквайте от тях да излязат с някакво креативно предложение или план, но очаквайте да се погрижат нещата да бъдат свършени навреме.  Тези гении не са добри в иновациите, говоренето пред хора, стратегическото планиране и съзирането на голямата картина. 
Печеливша формула: Създаване на стойност чрез управление на времето. Те нямат нужда да създават нещо нещо, след като знаят кога да си го купят, кога да го продадат, кога да действат и кога да изчакат. 
Губеща формула: Творчество. Те се провалят, когато решат да правят иновации и създават собствен път на успех, вместо да използват естествените си заложби.
Примери: Уорън Бъфет, Махатма Ганди, Нелсън Мандела, Майка Тереза.
4. Железни гении. Те са добри в изчисленията. Обичат справочниците, указанията и четат много, за да разберат и да си изяснят цялата информация. Те отделят много време, за да си гарантират, че нещата се случват по правилния начин. Не действат прибързано и и внимателно създават системи, които подкрепят техния напредък. Не са достатъчно добри в дребните разговори и непрекъснатата комуникация. 
Печеливша формула: Създаване на действие чрез умножаване. Те се питат как нещо може да бъде свършено без тях и създават системи, които опростяват нещата и се мултиплицират. 
Губеща формула: Комуникация. Те не са достатъчно енергични и продължителното общуване с комуникативни личности може да притъпи техния остър ум.  
Примери: Хенри Форд, Рей Крок, Лари Пейдж, Марк Зукърбърг. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар