Хамлет-това сме всички ние


Случвало се е и пак ще се случи. Ще нараним жестоко любимия човек, за да го предпазим. Ще разбием своето сърце на милиони парчета, но ще запазим нечие друго. Споменът ще оживее, за да ни напомни за саможертвата от любов. Болката ще отстъпи място на надеждата, раните ще зарастнат и любовта пак ще се завърне триумфално.
Случва се и пак ще се случи. Ще изпаднем в меланхолия. Тъгата ще ни превземе и ще ни разкъсва бавно. Сълзите ще изгарят като въглени душата ни. Тя ще ни моли за милост макар и безмълвно, но вече ще е късно. Тъгата ще се е настанила в нас, ще тече по вените ни и ще ги изгаря. Болка достигаща до най-съкровенните кътчета на душата ни, помитайки ги като ураган. Но и тази болка ще отмине и ще се превърне в спомен заключен здраво, така далечен и отминал, но в същото време, така жив и скорошен.
Случвало се е и пак ще се случи. Омраза ще нахлуе в съществото ни и ще се смеси с кръвта ни. Ще ни погълне като звяр. Думата милост ще ни гневи вместо да ни омилостивява. Но тя ще ни отмине и пак спомен ще остане. Спомен за това кипящо чувство извиращо, като че ли от Ада.
Случвало се е и пак ще се случи. В един миг надеждата ще загине, а какво е човек без нея. Секундите без нея ще ни се струват като часове, а миговете като вечност. Но и това ще отмине. Тя ще възкръсне като феникс от жаравата на доброто и ще ни заслепи със силата си. Миговете безнадежност ще са спомен в мрачното и страшно минало.
Случва се и пак ще се случи. Митичният принц на Дания, вечният герой, образът с толкова много лица ще ни поведе в битка със собствената ни същност. Преди векове той загива в неравностойна битка със Съдбата, но днес е различно. Живеещият във всеки от нас Хамлет ще е вечен спомен, каращ ни да роним сълзи, но и да затаяваме дъх. Спомен, който се връща в душата ни ден след ден и ни кара отново да разберем, че свят без омраза, болка, страх и безнадежност не съществува. Спомен, говорещ ни за злата битка с чувствата, в която или натделяваш или пропадаш. Спомен, изписан със златни букви в душите ни. Спомен в лицето на Хамлет-безстрашният защитник на доброто и рицарят застанал срещу мъртвото и застинало време в онзи сявт, променяйки го и карайки го да тече по друг начин.


Ренета Рашкова от 10в клас