Още един разбит мит

В годините на зрелия социализъм, когато благоденствието за масовия българин се свеждаше до дългоочакваната лада или касетофона от "Кореком", един мит трайно обслужваше идеологията на диктатурата - митът за качественото българско образование.

След 10 ноември, вместо да бъде подложен на сурова дисекция, той продължи да храни националното самочувствие. Допреди броени години в медиите можеше да се прочете за някое изследване, нареждащо българите сред най-интелигентните нации, незаслужаващи своите управници...

Реалността обаче е съвсем друга и все по-често лъсва нелицеприятно. Почти половината от завършващите средно образование в България не владеят добре правописа, обявиха вчера от портала за езикова култура "Академика".

Данните, макар и неофициални, не би трябвало да учудват никого. Действително незнанието на правописа не е абсолютна неграмотност, но все пак е белег за необразованост, която чертае не особено приятно бъдеще пред днешните средношколци.

А необразоваността води до почти невъзможна реализация на пазара на труда, което, с други думи, означава, че сегашната образователна система в голяма степен произвежда получатели на социални помощи. И новината, че от януари догодина всички безработни ще имат право на месечни помощи практически доживот, ни най-малко не решава проблема.

Също толкова безплодно е да се обвиняват учителите или пък да се търси причината само в ниското им заплащане.

50% от завършилите гимназия са неграмотни

"Запитайте се и колко от родителите се интересуват какво точно научават децата им, колко време прекарват с децата си, колко книги им купуват. Повечето родители имат ужасно отношение към представителите на учителската професия, което прехвърлят и на отрочетата си", написа читател във форума на "Дневник".

Наред с останалите неотложни реформи спешна е нуждата от разсичане на гордиевите възли и в българското училище.

Няма коментари:

Публикуване на коментар