РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: АЗ ЩЕ ПРАВЯ ТОВА, В КОЕТО ВЯРВАМ

By Любима Йорданова

доц. д-р Любима Йорданова, политолингвист



Идеята ми в началото на кампанията на Избори 2011 е да покажа най-общо идейната концепция, в рамките на която се движи кандидатът за президент, издигнат от ПП ГЕРБ Росен Плевнелиев, за да има база за сравняване с по-късните развития по време на горещата фаза на предизборното състезание, която обхваща месеца преди провеждане на самите избори. Той стартира днес. Интерес представя и запасът от думи, които използва Плевнелиев, далече от щампите и клишетата на обичайния партиен език, който познаваме от недалечното минало преди 1989 г. и остатъци от който се откриват в речта на някои политици и днес, при драстично променена политическа ситуация в България.



Идеи за президентската институция



Визията на Росен Плевнелиев за президентската институция накратко. За Плевнелиев президентът е обединител, който представа нацията и институциите в международния политически живот. Той е този, който гарантира, че моделът работи коректно. Силата на позицията се базира на прекия избор от целия народ. С този силен глас президентът може да легитимира извън България важни реформи, които да се случат в държавата. Президентът е този, който е посветен на националната доктрина, стратегия, човек, който гарантира, че ние постигаме всеки ден прогрес в една дългосрочна посока, зададена предварително.



Президентството трябва да се превърне в един стратегически център за национални приоритети и постигане на съгласие по тях. България не може на всеки четири години да рестартира от нулата. България има нужда от последователни усилия на много партии, на много правителства, дори на поколения, за да можем да изградим най-важното, а именно – репутацията и нашето бъдеще. България може да бъде регионален лидер и да заеме своето достойно място като член на европейското семейство.



Новата визия за Президентството ще включва няколко съвета – Съвет инфраструктура за модерна България, Съвет за национална икономическа визия и програма и др., които да осигурят дългосрочност, постигане на приоритети и постигане на политическо и гражданско съгласие по тези приоритети. Президентството ще се отвори към гражданите, към партиите, всеки ще бъде добре дошъл да дойде и неговият глас ще бъде чут. Ще се изградят работещи механизми, които ще помогнат на държавата в нейната дългосрочна визия и път напред. Въвеждането на електронно правителство е един от тези механизми, чрез които България ще излъчи силен сигнал навън в уверение на това, че се реформира, че бизнес-средата става все по-добра. Президентската институция ще подкрепя, ще развива всяка добра идея, която е добре обоснована и преценена в нейния дългосрочен смисъл и дали ще бъде добре за хората и за обществото подкрепянето й. Президентството трябва да стане платформа, за да може гражданското общество да получи достъп до дневния ред на институциите.Също така Президентството трябва да стане генератор на идеи, на дългосрочни проекти, на решения за бъдещето на България.



Като екипен играч Росен Плевнелиев вижда в екипа с Маргарита Попова един активен екип и заявката е за повече прозрачност, както и за иницииране на референдуми, който обаче трябва много добре да бъдат подготвени. Контрапродуктивно е да се инициира референдум, който не е подготвен добре предварително с оценка на всички плюсове и минуси и едва след това хората да бъдат питани. Посланиците, работили за Държавна сигурност, достойно да се върнат на работа в министерството или да получат друг шанс за кариерно развитие.



Икономиката си остава тотален приоритет за президента.



Езиков анализ



Задачата ми тук е да откроя особеностите в езиковото поведение на Росен Плевнелиев. На първо място ще отбележа личната ангажираност. Цялото изложение е издържано в аз-форма, характерна като форма на изразяване в демократичния тип общество за разлика от социалистическото „ние” и скриването на личността, впримчена в мнозинството, скриването в „колектива”, характерно за комунистическата идеологическа доктрина. Един пример от изказване на Росен Плевнелиев: Аз съм мениджър, аз съм човек, който управлява процеси. Това, което направих, е, че зададох посоката в тези сектори, постигнах национално обединение по нея и след това направих така, че с промени в законите и надграждане на институциите да постигнем резултата.



По отношение на притежателните местоимения отново Плевнелиев използва формата мой, а не наш, когато говори за себе си като личност. Отново демонстрация на лична отговорност: Имам моя морал, моята ясна и категорична оценка за това дали правя добри, смислени неща, или влизам в безсмислени интриги, комбинации. Това без мен!



Този модел веднага се разколебава обаче, когато Плевнелиев мисли за себе си като за част от цялото, от целия български народ – в подкрепа на модела, който ние сме избрали – демокрация, пазарна икономика, сигурност. Така езиковият модел аз/ ние е в тясна зависимост от локализацията на разговора по отношение на личността като такава, като самостоятелна единица и личността в цялата общност. Ние-стилът, присъщ на типа говорене по времето на социализма, изключваше изцяло изтъкването на конкретната личност. И тук се забелязва една ярка тенденция, че в обществения живот за изминалите две десетилетия демократичен процес не само отделни думи, но цели модели от социалистическия тип говорене вече са преодоляни.



Негативната политическа кампания се отхвърля решително от Плевнелиев: Колкото повече лъжат, колкото повече хвърлят компромати – да го правят, да го умножат по пет, по десет, откъдето искат, каквото искат да измислят – добре са дошли, аз не съм там. Това е заявка за позитивна кампания. Анализът му обаче на управлението на президента Георгия Първанов съдържа и негативни оценки, защото [Първанов] си мълча по някои неуспехи, провали по национални приоритети – провала на еврофондовете през 2008 г., концесията за магистрала „Тракия”, която щеше да струва на държавата 8 млрд. лв., а сега ще струва 250 млн. лв. Също така безпристрастна е и негативната му оценка на предишното правителство и тройната коалиция. Плевнелиев сочи причините: безпринципни коалиции на задкулисни уговорки не работят. Доказателство – тройната коалиция. Аргументацията винаги следва твърдението му и го прави убедително. Този именно е коректният езиков израз, твърденията да се подкрепят с примери за повече яснота и елиминиране на двусмислието или упреците в субективизъм. Ясен, точен, конкретен езиков стил показва речевото му поведение.



Позитивизъм лъха от думите на Плевнелиев, с които характеризира типа политика на правителството на Бойко Борисов: политика на денонощен труд, решения, отговорност и национални приоритети. И по-нататък: Аз искам да покажа на българите решения, отговорно отношение и едно малко по-различно правене на избори – с положителни послания, с конкретност, но и с много голяма вяра, че трябва да загърбим андрешковщината, че трябва да забравим простата политическа битка, а да спечелим голямата политическа война на България. А тя е да бъдем по-различни. Не винаги да се самопрецакваме, не винаги да се самопотапяме, а да се обединим.



Предпочитани и типични думи и фрази, част от които са на път да се превърнат в крилати изрази



Още преди горещата фаза за изборната кампания в общественото съзнание се наложиха някои типични думи и фрази, използвани от Росен Плевнелиев: коректен; доверието на българите със синонимна замяна доверието на хората ( не на народа, ако се върнем в историческия период преди 1989 г.); пет години ще дам най-доброто от себе си, за да постигнем повече; след пет години ще бъда преподавател, човек, който раздава идеи, а не готови решения; категорично обосновано раздаване на награди; екипен играч; много се гордея, защото ние зададохме дългосрочна посока; аз ще правя това, в което вярвам; моят живот е символ на това, в което вярвам и това, за което работя и това, което ще осмисли и моята работа в Президентството – упоритост, устойчивост, вяра в това, което правиш, раздаване и преди всичко ясното усещане на смисъла; нямам страхове, имам планове; работещи институции; работещи модели; визии; дългосрочни приоритети; президентът трябва да изгради националната визия; рестартиране от нулата; контрапродуктивен; търсене на дългосрочни устойчиви решения; прагматизъм, а не общи решения; контрол върху изпълнението; моята заявка е за едно лидерство в една променена държава и в една променена Европа;от политиците се очаква не толкова да харчат, а да създават; конкретни и ясни резултати в интерес на обществото и на хората;аз ще бъда прагматичен президент, аз ще бъда президент, който ще работи за задаване на посоката затова, България да се развива като една достойна държава-член на европейската общност; аз ще бъда един президент, който няма да има никакъв начин притесненията, както и затрудненията да зададе тежките въпроси, да търси тежките решения, но преди всичко да разшири хоризонта; труд; отговорност.



Има голяма вероятност част от тези типични изрази да се превърнат в крилати фрази и останат в политическата история на най-новия период на демократичните промени в България след 1989 г., свързани с неговото име. Такива са: аз съм екипен играч; нямам страхове, имам планове.



В психологическия профил на Росен Плевнелиев се събират ведно характеристики като: изградена ценностна система, включваща демокрацията, пазарната икономика и сигурността на гражданите; твърдост, непоколебимост да се придържа към тези изградени морални ценности и неотстъпление от тях; лична отговорност във времена, в които нямаме готови решения. Самият той характеризира себе си като човек, който раздава идеи, а не готови решения; човек, който възнамерява да бъде посветен на националната доктрина, стратегия, човек, който гарантира, че ние постигаме всеки ден прогрес в дългосрочна посока, която е зададена; човек, който ще подкрепи постигнатото и надграждането над него; човек, който смята, че след като социализмът е в музея, там е мястото и на Държавна сигурност; човек, който е за прозрачност в държавните назначения; човек, който е против работата на парче и мегаструктурите, който търси синергията и ефективността; човек, според който службите на сигурността и отбраната трябва да работят по дългосрочни задачи като част от колективна система; човек, който е за прагматичен подход към всеки проект; човек, който вижда себе си като президент за петгодишен мандат и лектор в Харварт през 2017 г. с тема за лидерството на България в региона на Югоизточна Европа.



Планът е разчертан в дългосрочна перспектива и се следва по график. С човек с подобна лична организация и дисциплина кандидатът на Българската социалистическа партия наистина трудно ще се пребори. Защото във Росен Плевнелиев говори професионалистът, който е наясно както със състоянието, така и с дългосрочната перспектива, която държавата ни трябва да следва. Извън апаратните игри, езиковите клише, имитирания патриотизъм и заобикалянето на неудобните въпроси. Няма неудобни въпроси. На преден план излиза добре обмисленото и планирано действие, както и самото действие, разчертано във времет, в дългосрочен план, в една дългосрочна визия за развитието на държавата ни.



Аз ще правя това, в което вярвам, тази негова фраза, която звучи почти като слоугън, изключва верността и предаността към определени идеологически ценности, характерни за отминалия исторически период. Става дума за ценностна система, изградена в настоящето и добрия професионален и социален опит, формиран и от международни професионални контакти в държава с развити демократични принципи на устройство на обществения живот. Убедена съм, че в предстоящите избори кандидатът на ПП ГЕРБ Росен Плевнелиев ще спечели доверието на избирателите така, както спечели високия си рейтинг като министър - с поведението си на честен човек и отговорен професионалист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар