новини за Бойко Борисов от 20 ноември 2011


Синдикатите носят отговорност, че не са протестирали досега, смята Борисов


Синдикатите също носят отговорност, че толкова много години са виждали как влакът лети към пропастта, а не са протестирали. Така премиерът Бойко Борисов коментира организираната за 24 ноември стачка на железниците в "Нека говорят... с Росен Петров" по bTV.
Бойко БорисовПо думите му, за спасяване на БДЖ няма друг вариант освен да се съкратят около 2000 души. Така предприятието ще започне да харчи толкова, колкото произвежда и няма да се налага държавата да продължава да налива пари в него, смята министър-председателят.
"Истински щях да съм щастлив, ако синдикатите бяха стачкували, бяха казвали, че ако така се управлява, ще дойде ден, в който някой няма да може да вади пари от бюджета", заяви Борисов.
Той допълни, че има заем от Световната банка от 400 млн. лева, който ще бъде предоставен на железниците след реформата: "Защо на даден селски кантон трябва да седят 7-8 души, като може с камера да се вдигат и да падат бариерите?", попита премиерът.
Борисов обясни планираното повишаване на пенсионната възраст с липсата на средства за изплащане на пенсии. "Държавата вади от парите за училища, здраве, култура, спорт, прехвърляме ги в НОИ, за да се изплатят пенсии. Докога ще го правим? Затова предлагаме увеличението още от 2012 г. и се аргументираме", поясни Борисов.
Според него сегашната икономическа ситуация в Европа и света налага тези мерки: "Ако не го направим ние, ще го направи следващият. Ако и той не се справи, ще дойде МВФ и ще ни задължат. Защо българите да не покажем на Европа, че можем сами да се контролираме. И на фона на други държави да покажем, че можем да сме една средна европейска държава". По думите му всеки, който твърди, че с тази възраст могат да се покрият липсите, не казва истината: "Ние, ако сме истинско дясно правителство, истински европейци, ако носим отговорност, трябва да се направи тази реформа. Сега това е наличното, аз не искам да ги лъжа".
Не съм доволен от Тотю Младенов, обяви още премиерът. "Карал съм му се много пъти и последния път мисля, че той разбра, че това му е жълтият картон. Не съм доволен, той не е синдикален лидер, а министър. Ролята на министъра не е да се прави на добър, той трябва да каже и лошите вести", заяви Бойко Борисов. На въпрос колко време дава на Тотю Младенов, Борисов каза само: "Ако се наложи още веднъж да обяснявам на хората защо трябва да се направят тези мерки".
Запитан как оценява работата на здравния министър Стефан Константинов, премиерът заяви, че е доволен от него, но има няколко неща, които предстоят да бъдат завършени. Най-много пари за здравеопазване, за всички времена, бяха отделени от нас през тези две години - 3,250 млрд. лева, посочи още Борисов и добави, че това са факти.
Премиерът съобщи, че новият правосъден министър ще е жена, която е много уважавана в Брюксел и отзивите в България за нея са добри.

Борисов: Да ме обвиняват за семейни проблеми, ми идва в повече


Премиерът Бойко Борисов нарече "семейни проблеми" случващото се в партия "Атака" и заяви, че да го обвиняват за това му идва в повече. Изказването му беше направено в интервю за предаването "Нека говорят" по Би Ти Ви.

Днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че тъкмо Борисов пробва опит за преврат в "Атака", след като стана ясно, че заместникът му Димитър Стоянов, който е и негов доведен син, иска оставката му заради лошия резултат на изборите. Вчера Стоянов беше изключен от партията, след като направи поредица от изявления пред медиите, а Сидеров видя в основата на поведението му влиянието на майка му Капка Сидерова, с която Борисов се познавал лично.

Аз с него съм приятел, имам най-добро отношение, ама сега да ме обвинява и за семейните си проблеми, ми идва в повече, заяви Борисов по Би Ти Ви. И уточни, че дори не се познава с депутатката Цвета Георгиева, която напусна парламентарната група на "Атака"

Според него всички обвинения за фалшифициране на изборните резултати се дължат на някакви вътрешни проблеми на политическите опоненти на ГЕРБ. Досега всички избирателни секции са били контролирани, до тези избори, посочи премиерът. Резултатите са същите – такива, каквито бяха и на предишните, и на по-предишните избори. И тъй като всичките партии си имат някакви вътрешни проблеми, най-лесно е да обвиниш в купуване на гласове или в някакви машинации, което виждате, че не е така. В големите градове, където това абсолютно е невъзможно, няма как да повлияе на избора, ГЕРБ категорично спечели. Така че просто ги оставям да си решават вътрешно-партийните проблеми без да ги коментирам, допълни Бойко Борисов.

Премиерът обяви, че тъкмо правителството на ГЕРБ е най-решително в реформите. "В здравната реформа, това, което в момента правят - електронните рецепти, всичко, това, което се направя за овладяване дълговете на болниците, които растяха със стотици, милиони, много неща се направиха там. Най-много пари за здравеопазване за всички времена бяха отделени от това правителство през тези две години. 3 милиарда и 250 млн. лева. Това са факти, не са коментари, заяви Борисов.


София. Ако сме истинско дясно правителство, ако сме истински европейци, ако истински носим отговорност за държавата и следващите поколения тези мерки трябва да ги въведем. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за предаването „Нека говорят” по БТВ във връзка с предложението за увеличаване на пенсионната възраст с една година от 2012 г. На въпрос доволен ли е от работата на социалния министър Тотю Младенов, Борисов каза: „Аз и на него съм му казвал, и съм му се карал много пъти и последния път мисля, че той разбра, че това му е като жълт картон. Не е дори моя работа сега да се обяснявам и да обяснявам защо правим всичко това. Той е трябвало много, много пъти, той не е синдикален лидер, той е министър, който трябва да проведе тези реформи”. Премиерът каза, че не е доволен от работата на социалния министър. Според него ролята на министъра не е да се прави на добър за публиката, той трябва да каже и лошите вести. Борисов каза, че министър Тотю Младенов трябва да обясни на синдикатите защо трябва да се направи пенсионната реформа, защо се бърза, в противен случай може да бъде сменен. 
Новият министър на правосъдието ще стане ясен в деня, в който приема бюджетът или в следващия ден, каза премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че новият правосъден министър ще бъде жена и е добре приета в Брюксел. Запитан той ли стои зад скандала в „Атака”, Борисов каза да си мерят приказките. „Имам приятелски чувства към Волен Сидеров, не съм си позволил никога да кажа нещо лично спрямо него, но да ме обвинява за семейните си проблеми, ако това е направил, ми идва в повече”, каза още Бойко Борисов. 


Борисов извади жълт картон на Тотю


Бойко Борисов не е доволен от социалния си министър Тотю Младенов и даже му показал жълт картон. Това стана ясно в “Нека говорят с Росен Петров” на bTV. Премиерът поясни, че ролята на министъра не е да се прави на добър, трябва да каже и лошите вести, да обяснява на хората, на синдикатите, защо е необходимо да се предприемат тези или онези стъпки.

"Той не е синдикален лидер, а министър", припомни Борисов. Той обясни, че Младенов ще бъде сменен, ако се наложи още веднъж премиерът вместо него да обяснява на хората, например защо е необходимо да се увеличи възрастта за пенсиониране още от 2012 г.

Събитията вървят бързо, отвърна Борисов, попитан кога би могъл да смени Младенов и му заръча да отива при синдикатите и да им обясни защо трябва да се вдигне възрастта още от 2012 г. Ако сме истинско дясно правителство и сме истински европейци, тези мерки трябва да ги въведем тези мерки, отсече Борисов, визирайки готвените съкращения в БДЖ и пенсионната реформа.

Още, когато са започнали да правят пенсионните стълбове, пенсионната система е така създадена, че парите, които се събират от вноски, не достигат за плащането на пенсиите и държавата уж тайно вади по 700 млн. лв. на годината от парите за здраве, училища, спорт. "Прехвърляме ги в НОИ, за да покрием тази дупка и с тях изплащаме пенсии. Докога ще го правим", попита премиерът.

Разбирам синдикатите, но преди година състоянието на Европа беше друго. В следващите седмици и в САЩ ще се заговори за намаляване на пенсии или за увеличаване на пенсионната възраст, каза Борисов. По думите му, ако стачка свали правителството, ако идем на предсрочни избори, с тази пенсионна възраст дефицитът на НОИ не може да се покрие.

"Ако не го направим, ще го направи следващият, а ако не – ще дойде МВФ и ще ни задължат", каза Борисов.

Относно готвените от 24 ноември стачки в БДЖ Борисов коментира, че синдикатите е трябвало да стачкуват преди години заради ситуацията в железниците. "Синдикатите също носят отговорност, че толкова години са виждали как влакът лети в пропастта, тогава не са протестирали".

Това са възможностите на държавата. Всичко друго което им се предлага е абсолютна лъжа, не може да стане, каза по повод на пенсионерите той. Управляваме в ситуация, близка до ситуацията след Втората световна война, коментира Борисов.

ШАХ НА БОЙКО ПРОДАДЕН ЗА РЕКОРДНИТЕ 5100 ЛВ. НА ТЪРГ 

На благотворителен търг за подпомагане на талантливи деца в неравностойно положение изтъргуваха шах на Бойко Борисов за рекордната сума от 5100 лв.
Това се случи в петък вечерта в Добрич на 15-ия юбилеен бал на дамски клуб "Майчина грижа". Той се счита за светското събитие на годината. Уникалният комплект на премиера освен шах е и кутия за вино, информира "Стандарт".

"Моля, не ме поставяйте в деликатното положение Бойко Борисов да ми се кара, че не съм успял за шитна шаха му в Добрич", шегуваше се водещият Влади Въргала, след като обяви първоначалната цена от 1000 лв. Наддаването хукна бясно и се стигна до рекордната сума от 5100 лв.

Срещу тези пари шахматната кутия заедно с аксесоарите към него и виното отиде при добрички бизнесмен.

Той купува униката, в който има и визитка на премиера, за чаровната си дъщеричка Саша. 

По традиция жест към децата на Добрич направи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той дари студентска стипендия в размер на 1500 лв. 

Картина от личната колекция на министъра на културата Вежди Рашидов бе продадена за 700 лв. Два комплекта перлени бижута, дарени от евродепутата д-р Антония Първанова, ще красят шията на добричлийка, която плати за тях 1350 лв. Евродепутатката дари и 3 хил. лв. за стипендии. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар