Отслабва ли половинката, значи кръшка!

Kойто живее в щастлива връзка, има по-голяма вероятност да се закръгли, отколкото ако живее сам. До този резултат са стигнали социолози от университета в Хайделберг, след като изследвали 200 души на възраст между 16 и 55 години.
Основна причина за този феномен е, че при търсене на партньор по-високо се котират слабите и затова онези, които все още не са намерили половинката си, пазят линия, за да се котират по-добре
Отслабва ли половинката, значи кръшка!"Когато конкуренцията при търсене на партньор е голяма, хората без партньор се стараят да бъдат колкото се може по-атрактивни, а това включва и стройната линия", обосновават се учените.
Те стигат дори по-далече - ако в рамките на едно партньорство един от двамата внезапно започне да отслабва, това може да се интерпретира като подготовка за напускане на връзката или най-малкото за изневяра.
Разбира се, загубата на килограми може да има най-различни причини, но и старанието да сме атрактивни пред другия пол не е маловажно.
Външният вид има значение не само при намирането на партньор, а и при кариера в работата. Тази сатанинска за феминистките теза защитава пък в последната си книга социоложката Кетрин Хаким. Академичната дама от Лондон е кръстила творбата си "Еротичен капитал".
Това, което доскоро минаваше за сексапил и не бе гледано с добро око, ако с него се злоупотребява на работното място, вече има ново име, което го превръща в желано качество.
Еротичният капитал е даден на някои от бога, но той може и да се тренира, смятат социолози.
Хаким определено нарушава табу. Явно нито квотите, нито шестиците са толкова решаващи за кариерата на една жена, колкото добре оформеното и добре "поднесено" деколте. "Признание се получава чрез образование. Да се държиш сексапилно също изисква доста учене", смята Хаким.
Към еротичния капитал не принадлежат само добрите физически данни. Те даже са по-скоро второстепенни. По-важни са жизненост, поведение, красота, чар, енергичност. Това са плюсове за всяка жена. По принцип всяка колежка притежава онова, което колегите й искат да имат, доста прагматично обяснява феномена Хаким. Въпросът е как тя ще го изтъргува.
Сексуалността или секси излъчването е само една от общо 7 компонента на еротичния капитал. Но тя не е по-маловажна от професионалната квалификация.
При мъжете е различно. Онези, които искат да направят шеметна кариера, също се управляват от тестостерон, но го използват за агресивно поведение. Те обличат бронята си - стягаща вратовръзка, риза, костюм, тъпчат джобовете си със святкаща и писукаща модерна техника, правят два пъти повече работни часове от останалите и се хранят с цифри и анализи. Типове, които определено имат нужда от секс за отпускане.
Факт е, че разликите между половете са огромни, разбива още едно табу на феминизма Кетрин Хаким. "Мъжете и жените имат фундаментално различни нагласи. Но това някак си упорито продължава да се замита под килимчето", възмущава се социоложката.
Често в офиса тайното върховенство има не кариеристът с блестящите постижения, а колежката с разкошна дълга коса и чаровна усмивка. Тя има много повече власт над останалите в офиса, отколкото и най-деспотичният шеф.
Жената има оръжия, които мъжът няма.
Всичко е въпрос на това дали и как ги използва. Дамите в офиса са по-концентрирани върху ефекта, който оказват върху околните, отколкото мъжете. Помощници в това са им класическите оръжия грим, високи токчета, фитнес, подходящи дрехи, пластична хирургия. И сексуалността като такава, заключава Хаким.
Още през 2007 година американски учени обърнаха всички клишета за половете наопаки, точно както сега това прави и Кетрин Хаким, като започнаха да говорят не за сексуално подчинение, а за сексуалната власт на жените. Мъжете винаги страдат от сексуален дефицит, жените ги управляват, като се възползват от това, писа специализираното списание Current Directions in Psychological Science.
Жените имат предимството да избират най-добрите, образовани и красиви екземпляри сред мъжете около тях. Така те могат да предадат добри гени на децата си. Това от милиони години е така и няма причина точно сега да се промени, смятат учените. Защо точно в професията старите порядки да не важат?
Разликите в постиженията на двата пола са резултат единствено от хормоните, смятат някои психолози. Благодарение на тестостерона мъжете правят стремглави кариери и постигат големи успехи, но и благодарение на хормоните те се самоубиват по-често, умират в катастрофи по-често, прекъсват училище или остават без работа.
Мъжете са екстремни, те или са горе, или долу.
Жените се движат превъзходно в освободената идеална среда.
Разбира се, че и жените искат да са на топпозиции, но те никога няма да заемат 50% от ръководните места, убедена е канадската психоложка Сюзън Пинкър.
Дамите предпочитат и коренно различни области за развитие като комуникации, а не например металообработването. Жените предпочитат Шекспир пред наночастичките, работят с удоволствие с хора, а не с машини и цифри, стават учителки и лекарки, а не компютърни инженери.
Парите при тях рядко са водещ фактор за израстване в кариерата. Те предпочитат да ги харчат, а не да ги изкарват, убедена е Хаким. Според нея тенденцията в днешно време не е толкова завладяването на мъжки професии от страна на жените, а осъзнаването на мъжете, че еротичният капитал помага в кариерата. Затова и все повече мъже залагат изключително много на външния си вид.
СЪВЕТИ ЗА ДАМАТА
1. Не се правете на мъж, дори и да работите в миннодобивната промишленост. Залагайте на женското у вас, именно то ви отличава сред всички конкуренти мъже.
2. Сексапил не означава секс! Внимавайте как се обличате. Закопчана догоре сива риза и равни мъжки обувки са точно толкова табу, колкото и прозрачна блуза, показваща максималното от гърдите. Загатвайте, но не разсейвайте.
3. Гримът - да, но с мярка. Силен фон дьо тен, изкуствени нокти и мигли - това изглежда не на място в офиса и ще ви вземат за некомпетентна. Лек руж, подходящо червило и туш на миглите обаче помагат да изглеждате винаги свежа и енергична, дори и да не се чувствате точно така.
4. Усмихвайте се! Така със сигурност ще спечелите всички на своя страна. Не показвайте киселото си настроение, бъдете приятна за колегите и така те охотно ще ви пуснат да заемете някоя и друга позиция по-нагоре.
5. Дозирайте. Бъдете добър сътрудник и откликвайте на молби, но поставете граница. Не се превръщайте в момиче за всичко. Кафе всеки може да си направи сам, годишния отчет обаче - вероятно не.
6. Спазвайте изрядна хигиена. Дори и да не сте с изряден грим, а дрехите да не са последна дума на модата, ако миришете винаги свежо и приятно, ще ви предпочитат. Душ всеки ден и подходящ парфюм, нанесен умерено, са първите стъпки към сексапила. Едва след тях може да се концентрирате върху високия ток и полюшващия се ханш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар