д-р Делиус: Хитлер си играеше с България


Хитлер е използвал чувствителния за българите „македонски” въпрос“, за да държи в подчинение своя съюзник България. Това става ясно от показанията на шефа на германското контраразузнаване в София д-р Делиус, дадени пред следователите в московския затвор Лубянка. Неговите показания са включени в новоизлязъл сборник, съдържащ протоколите от разпитите на високопоставени германски дипломати и шпиони, заловени от Москва в края на Втората световна война, разказва „Дойче веле”.
„Бюрото на германското разузнаване в София установило, че „част от македонците са на страната на България, друга част – на страната на Сърбия. Но има и „независими”, които желаят да живеят в независима страна със столица в Скопие или в Солун.”
Те нахлуват в плановете на Хитлер за България непосредствено след разгрома на Вермахта в Румъния и очакваната съветска инвазия на българска територия. На 24 август 1944 г. със самолет на Луфтвафе от Загреб в София заедно със семейството си пристига прословутият македонист Иван (Ванче) Михайлов, който преди това десетилетия наред се крие извън България.
Инструкциите на Хитлер до щаба на Вермахта в Гърция, до германския посланик в София Бекерле и до шпионските централи на т. нар. „Трети Райх” на Балканите, е в Македония да бъде създадена „независима” прогерманска марионетна държава начело с Михайлов, която да обяви отделянето си от България и да осигури коридор за германската армия в Гърция и Албания.
Под контрола на германския дипломат Обермайер вербуваният за целта Михайлов е изпратен в Скопие, за да сформира правителство на „независимците”. По-късно в Белград се създава прогерманско правителство на България начело с професор Александър Цанков, на когото, по думите на Хитлер, Германия все още може да разчита. И двете операции обаче са застигнати от бързото настъпление на руснаците, което помита всички политически планове на Берлин за установяване на „новия ред” на Балканите. По време на разпитите в Лубянка съветникът в германското посолство в София Антон Морман обяснява, че българите са събрали и транспортирали около 10 хиляди евреи от Западна Тракия и Македония в полски концлагери след тайно споразумение между германския посланик Бекерле и българското външно министерство. Според Морман самите евреи до последния момент си мислели, че ги изпращат на работа в Германия.
Операцията ръководел пълномощникът на СС Данекер, специално пристигнал от Берлин.
Червеният кръст и еврейските организации се опитват да организират транзитно преминаване на влакови композиции с евреи, които да се евакуират и спасят в Палестина, но българските власти го забраняват – по изрично искане на германското външно министерство. Евреите от същинската територия на България са спасени от депортиране. Главно, защото царят демонстрира мълчаливо несъгласие, а църквата, парламентарната опозиция и много граждани се надигат в негодувание и протест. Германците подозират, че вина за един от редките провали на нацистката политика за „окончателно решение на еврейския въпрос” носи и английското разузнаване.
Софийският резидент на Абвера д-р Делиус твърди, че англичаните дори успели да вербуват за свои агенти българския патриарх Стефан и ръководителя на парламентарната опозиция Никола Мушанов.
София /КРОСС/

Няма коментари:

Публикуване на коментар