Какво означава да имаш добър и щастлив живот?

Какво ни поддържа щастливи и здрави? На какво се гради добрият и успешен живот? Своята гледна точка споделят множество потребители в популярната платформа за всякакви житейски въпроси Quora. Вижте интересни препоръки, които изведохме въз основа на техните отговори:


1. Работете за себе си. Дори и да работите за някой друг, правете го така, все едно работите за себе си. 
2. Опознайте себе си. Ако не сте наясно със своите таланти, способности и силни страни, няма как да ги развивате и винаги ще има някой по-добър от вас. Изградете си навици на самопознание и самоанализ – оставайте насаме със себе си, медитирайте, визуализирайте, водете си дневник...
3. Развивайте се. Всичко, което постигате в живота, зависи от това, което сте. А това което сте, зависи от вашите навици. Само дисциплината води до дългосрочни резултати. И никога не се предавайте. Успехът отнема време. 
4. Грижете се за себе си. Здравословните навици са едно добро начало. Когато се чувствате добре, е лесно да бъдете щастливи. Избирайте прясна и качествена храна, по възможност я приготвяйте вкъщи и се наслаждавайте на това. Редовно консумирайте плодове и зеленчуци. Споделяйте храната. 
5. Спортувайте редовно. И по възможност навън. Физическото движение и времето прекарано на открито, редуцират стреса, зареждат с енергия и ни поддържат здрави. Уверете се, че спортувате нещо, което ви носи удоволствие. Колкото повече ви харесва, толкова по-често ще го правите и толкова по-голям ефект ще има. 
6. Наспивайте се. За всички е ясно, че когато сме отпочинали, мислим и действаме по-добре. Така постигаме повече, по-щастливи и по-успешни сме. 
7. Не пренебрегвайте социалните контакти. Поддържайте добри отношения с близки и приятели. Отървете се от егото си или всеки ще иска да се отърве от вас. Самотата може да бъде отровна за човешкия организъм. Хората, които са по-изолирани и затворени, са по-нещастни, имат повече здравословни проблеми, мозъчните им функции се забавят по-рано и като цяло живеят по-малко. 
8. Най-важното е да осъзнаете, че щастието не е свързано с успеха. Светът е пълен с примери за успели хора, които не са щастливи.  
9. Изяснете целите си, празнувайте успехите си и не позволявайте на другите да съдят дали сте успешни, или не. Осъзнайте, че провалът е част от играта. Да не постигнете целта си не е провал. Провал е да спрете да опитвате. 
10. Спрете да се сравнявате с другите. Правете неща, които ви харесват, независимо как изглеждат за другите. Правете неща за себе си, а не неща, които „звучат яко“. 
11. Празнувайте всяка своя малка победа. Радвайте се на малките и прости удоволствия  на деня. 
12. Щастието е нещо, което може да контролирате. Емоциите се заразни и ако вие сте усмихнати, то е много по-вероятно и хората около вас да са усмихнати. 
13. Спрете до се опитвате да контролирате живота. Всеки от нас се опитва да контролира нещо или някого. Животът става много сложен, когато се опитваме да направляваме нещата по начин, по който искаме да се случат. Отпуснете контрола, живейте просто и се доверете на живота. 
14. Има две просто стъпки към щастливия живот. Първата е да дефинирате какво ви прави щастливи и втората – да правите повече от това. Не се влияйте от възприятията на другите за щастлив и добър живот. 
15. Бъдете себе си, независимо къде сте и с кого сте. Дори и това да ви създаде неудобство. Осъзнайте, че хората не мислят за вас това, което вие смятате, че си мислят. Не губете време да мислите какво този или онзи си мисли за вас.
16. Уважавайте хората. Във всеки човек има нещо по-добро от вас. Търсете кое е това нещо и им го казвайте. Ще се почувстват оценени. 
17. Не приемайте живота много насериозно. Забавлявайте се и се смейте повече. Това обикновено се случва, ако сте обградени с хора, които обичате и които ви обичат.
18. Спрете да преследвате щастието и успеха като самоцел. Правете неща, които ви носят удоволствие, давайте всичко от себе си, учете се и се развивайте. И тогава те сами ще дойдат.
19. Живейте в настоящето. Не съжалявайте за миналото и не се безпокойте за бъдещето.
20. Тайната на щастието е в умението да съзираме доброто във всяка една ситуация и да сме благодарни за всичко, което имаме. Замислете се, че на тази земя има хора, които само могат да мечтаят за благата и живота, който имате.

Източник: economy.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар