Ексклузивно първо интервю на Лаура Кьовеши като главен прокурор на Европа


"ИМА МОМЕНТИ, В КОИТО ОСЪЗНАВАШ, ЧЕ ЛОШОТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ДОБРО"
В ексклузивно интервю за Ziare.com, първият главен прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши обяснява подробности за функционирането на новата институция, която тя трябва да създаде от нулата: кой и какви престъпления ще разследва и кога ще започнат разследванията.
В рядък момент на лично споделяне, Кьовеши изразява съжаление, че баща й вече не е между живите, и че е щял да бъде изключително щастлив, че тя е станала европейски главен прокурор.
Това, което съм постигнала, до голяма степен се дължи на баща ми.
  • Кога всъщност започвате дейността си на главен прокурор на Европа?
Надявам се - в началото на ноември (тази година, 2019). Към този момент процесът на назначаване е финализиран, решението трябва да бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС. Изпълних административните етапи, направих необходимите медицински изследвания, подаване на документи, сега следва договорът да бъде подписан.
  • С каква продължителност ще е мандатът?
Седем години от публикуването му в Официалния вестник на ЕС.
  • В Румъния малко се знае за Европейската прокуратура (EPPO). Това няма ли да бъде един вид "европейска ДНК" (ДНК / DNA е румънската национална дирекция за борба с корупцията)?
Не, не бих казала, защото организацията и компетенциите на двете институции се различават. Ролята на EPPO ще бъде да разследва измами с европейски фондове над 10 000 евро, финансови измами, особено измами с ДДС, но над стойност от 10 милиона евро. В EPPO няма да разследваме други случаи на корупция, освен ако те не са свързани с един от посочените по-горе факти. Като начин на организация, EPPO няма да има свой собствен полицейски отдел, какъвто има румънската ДНК. В прокуратурата ще участват прокурори от 22-те държави от ЕС, членуващи в EPPO.
  • Ще има ли прокурори на EPPO във всяка държава?
Да. В Люксембург ще има централна структура, която ще се състои от главния прокурор на Европа, двама заместник главни прокурори и останалите европейски прокурори. Всяка държава-член ще изпрати по един европейски прокурор. В Румъния също имаше процедура, бяха назначени трима кандидати, Техническата комисия избира един от тях или определя реда на кандидатите, след което Съветът назначава по един прокурор от всяка страна. Всички прокурори и главният европейски прокурор ще формират колегията на EPPO, която ще взема важни решения.
На териториално ниво, във всяка държава-член ще има делегирани европейски прокурори, които ще извършват разследванията в съответствие с националното законодателство и компетентността, възложена на EPPO.
Националните прокурори ще бъдат координирани от постоянни състави от трима европейски прокурори. Постоянната камара ще координира разследванията и ще може да дава указания на прокурорите: кога да започне разследване, кога да го приключи; те ще проверят определени документи по време на разследването и ще вземат решение дали да ги изпратят или не, на преследваните лица.
  • Тоест, постоянен състав, съставен от - да речем - румънски, френски и словенски прокурори, ще координира разследването на прокурора в - да речем - Германия?
Да. Случаите ще бъдат регистрирани в електронната система, те ще бъдат разпределени на случаен принцип на камарите. Трима прокурори от три различни страни ще контролират разследването в четвърта страна.
  • Казахте, че разследването се извършва според законодателството на всяка държава. Как прокурорите от постоянната камара ще познават законодателството на други държави?
Един от приоритетите ми като главен прокурор е, че когато всъщност започнем дейността, ние ще познаваме законодателството във всяка държава-член. Те трябва да са в съответствие с директивата за защита на финансовите интереси на ЕС, тогава трябва да знаем и процедурните правила във всяка държава-член.
Това ще бъде предизвикателство, защото ще има 22 прокурори от 22 различни страни, които имат различна организация на съдебната система, които имат различни процедури. Ще има разлика между начина, по който ще работят прокурорите. В някои страни, като Румъния, прокурорите действително провеждат разследването; има други страни, в които прокурорите контролират само полицейското разследване. В началото на дейността, всички прокурори ще трябва да познават законодателството на ВСЯКА държава.
Аз, като главен прокурор, ще бъда част от постоянния състав.
  • Колко прокурори ще работят в действителност във всяка държава?
Броят трябва да бъде определен от главния прокурор на ЕС, след предварителни консултации и подписване на споразумение с всяка държава-член. Ще бъде предизвикателство. Трябва да направим оценка на случаите, които ще имаме, както и броя на необходимите прокурори.
Има различия в организацията. Например - в Германия федералната държава вероятно ще има желание да има прокурор във всяка държава. Ще видим какво ще предложи всяка държава-член. Ще имам срещи във всяка държава с министъра на правосъдието, с главните прокурори, за да постигна споразумение относно броя. Ще последва процедурата за набиране на EPPO.
  • Ще имате ли дума в набирането на персонал?
Да, набирането на кандидати за длъжността делегиран европейски прокурор ще се извърши от главния прокурор на EPPO, т.е. от мен, и ще бъдат ефективно назначени от Европейската прокурорска колегия.
  • Но при назначаването на постоянните европейски прокурори на ЕППО, имате ли дума?
Не. Всяка държава-член номинира трима кандидати; техническата комисия, с която се срещам ще определи класирането, след което назначението ще бъде извършено от Съвета. Надяваме се, че през декември тази (2019) година всички интервюта ще са приключили и от началото на 2020 г. европейските прокурори ще започнат работа.
  • В Румъния, например, дали делегираните прокурори ще проведат разследванията в PICCJ, DNA? В кои институции ще работят?
Регламентът на EPPO предвижда само условия за стаж, професионален опит, разбира се и съгласието на въпросния прокурор. Разбира се, ДНК-прокурорите са разследвали тези случаи досега, но това не означава, че прокурор, който е работил върху която и да е друга прокуратура, няма да може да стане делегиран европейски прокурор.
  • Но няма ли да са свързани с определена структура?
Това зависи от националните органи. Те ще бъдат изплатени от EPPO, но има и други плащания в разследванията, с експертизата, с превода. Ще бъде необходимо, когато започнат дейността, да имат щаб, персонал, който да им помага в дейността, да установят полицейските структури, с които ще работят.
  • Кога ще започнат действително разследванията?


Към настоящия момент, EPPO има 5 служители, включително и самата аз. Беше назначен малък екип от колеги, работещи в различни европейски институции, които да ни помогнат да изградим институцията. Смята се, че дейността може да започне в края на следващата, 2020, година.
В първия ден на дейността, всички досиета по компетенциите на EPPO ще бъдат изпратени в тази прокуратура и ще започнат първите разследвания.


  • Смятате ли, че настоящата Ви мисия е по-трудна от функциите, които сте имали в Румъния?
Ще има още предизвикателства. На първо място - дейността в 22 държави-членове ще бъде допълнителна компетентност - по-добри отношения с националните парламенти, с Европейския парламент, с европейските институции. Споразуменията, които трябва да сключим с държавите-членове, означават преговори.
Готова съм, знам как трябва да се работи. Предимството ще бъде, че екипът ще бъде съставен от прокурори от няколко държави-членове, които ще имат сериозен личен опит.
  • Пътят Ви дотук не беше лек. Имало ли е момент, когато сте смятали, че е свършено, че няма шанс?
Не. От момента, в който се регистрирах, повярвах в своя шанс. Играла съм баскетбол и знам, че съдбата на един мач може да се промени в последната секунда с кош от 3 точки. Нямаше време да кажа, че съм загубила състезанието. Винаги тръгвах от предположението, че съм първият след техническото интервю и бях убедена, че това ще има значение, независимо от последвалите преговори.
  • Има и конспиративна теория относно избора Ви...
Процедурата за назначаване е установена от 22 държави-членове и е първото назначаване от две институции - и на ЕП, и на Съвета. Регламентът предвижда прокурорите да кандидатстват за техническо интервю пред комисия, която анализира професионалните умения и обучение, състояща се от 12 членове, съдии от върховните съдилища на Европа, CJUE, главни прокурори, бивши или настоящи членове на Евроюст, лица от ръководството на Сметната палата, от ръководството на GRECO.
Интервюто продължи един час, проведе се на английски, започна с презентация от мен, последвана от въпросите, които членовете на комисията счетоха за необходими. След промеждутък се извърши класиране, в което получих първо място.
  • Какво ви подкрепи психически в тази битка?
Основно моят начин да бъда. Никога не съм се отказвала от нищо. Около мен имаше много хора - семейство, приятели, колеги, но и хора, които не бях виждала преди в живота си и те ме окуражиха и подкрепиха. Не се чувствах сама в това състезание. Фактът, че имаше много румънци, които ме насърчаваха, ме подкрепи.
Спомням си деня, когато отидох с адвоката да оспорвам съдебния контрол в ICCJ. Близо до Върховния съд, една дама, която не познавах, ме спря и каза: „Добро утро, госпожо Кьовеши, поздравявам Ви от душа и сърце, ще Ви подкрепя!“ Това беше момент, в който разбрах, че има хора, които разбират как стоят нещата и оценяват това, което съм направила. Посланието на много обикновени хора „Ти не си сама, ние знаем какво си направила, подкрепяме те!“ беше много важно!
  • Допускахте ли, че Президентът Йоханис ще Ви уволни?
Не знам дали мога да отговоря на това вместо Президента. Това е момент, в който осъзнавате, че злото може да бъде добро. Дори и това не се беше случило тогава, вероятно все така щях да се регистрирам за надпреварата за EPPO, но не мисля, че бих имала време да се подготвя и не знам дали бих имала същата решителност.
Като главен прокурор на ДНК използвах цялата енергия, за да ръководя институцията и не беше никак лесно. Отвъд съжаленията, които имах по онова време, че в крайна сметка не поех мандата си, за мен лично нещата се случиха като за по-добро. Това не означава, че съм щастлива, че уволнението се случи, но то имаше своето значение.
Не мисля, че министърът на правосъдието е имал нещо срещу мен. Това беше борба срещу символ. Когато искате да ударите институция, удряте шефа. Имаше много моменти след уволнението, когато колегите в ДНК ми казаха, че е много трудно, тъй като те нямаха кой да „стои зад гърба им“.
  • Но колегите Ви послушаха и не се отказаха? Например, сещам се за доклада на MCV, който намира забавяне в борбата с корупцията.
Не знам дали е изоставяне, може би има известна демобилизация. Трудно преценявам какво се случва там. От друга страна, когато отговарях за ръководството, не казах нищо лошо за институцията, в която работя, нито за бившите или бъдещите ръководители на тези институции. Струва ми се - въпрос на институционална "приличност".
Оценката на дейността е атрибут на текущото управление, за да видите какво работи и кое не. Но съм убедена, че човешкият ресурс на ДНК е най-важният капитал, има много добри професионалисти - предимно такива, с които съм работила 5 години, така че вероятно е въпрос на демотивиране или организиране на дейността. А може би има и други причини, които не знам.
  • Предполагам, че сте прочела доклада на MCV. Това е нещо, което има изключителна тежест, в сравнение с предишните години?
Не съм виждал доклади, които съдържат толкова критичен подход към Румъния. Необходимо е да се оцени колко критици попадат в съдебната система и колко към политиците. От гледна точка на ДНК, мисля, че нещата могат да се оправят и могат да възвърнат положителната си тенденция.
  • Как?
Чрез по-голямо участие, и от моя гледна точка е необходимо подобрено ръководство. Визирам не само главния прокурор, но и други вакантни длъжности. И тогава трябва да видите какво работи и какво не, трябва да се определят приоритетите. Убедена съм, че ще работи.
  • Можем ли все още да свършим работата с вредите, понесени от законодателството? Това казва ръководството на ДНК след доклада.
Да, но задачата на ръководителя на институцията е да предлага решения. Когато се появи решение на CCR за прихващане, на следващия ден имах ДНК съвещание, което трябва да се направи, ако се наложат законодателни промени - аз изпратих предложения, взех "вътрешни" мерки.
Когато нещо се отразява на Вашата дейност, трябва да направите нещо. Не е достатъчно да се каже, че не можете да направите нищо, "защото законодателството се е променило". Нямате законодателна инициатива, но това не пречи като ръководител на институцията да предлагате промени.
Може би е време всички хора с юридически отговорности да седнат на една маса, да имат повече единство, повече диалог. Има професионални сдружения на магистрати, някои са изключително активни и винаги са правили предложения за подобряване на законодателството.
С повече ангажираност и категорично ръководство, което трябва да приеме, че институцията е на определено ниво, смятам, че нещата могат да бъдат поправени.
  • Вашият случай попадна в доклада на MCV като пример за злоупотреба и използване на "SS" като политическо оръжие. Използван ли е бил "SS" затворът по някакъв начин за подобряване на международната ви репутация?
Не мисля така. Тя вече беше добра. Приемам го като факт от живота, тренировка за устойчивост на стрес. Следвах процедурните стъпки, там е решението на ICCJ със съдебен работен орган, в който се правят преценки относно фактите, до това какво е направено в преписката. Въз основа на мотивацията на това решение, единственото процедурно решение е завеждане на делото, но това зависи от прокурора по делото. Направих молба, в която поисках да изпълня това, което реши ICCJ, чакам да видя какво ще се случи.
Делото беше знак, че когато човек си върши работата и стане неудобно, могат да се намерят "решения". Случайно ли е, че три дни след кандидатурата ми, в Румъния се отвори този казус и всички останали елементи? Не мисля така!
  • Имаше много дискусии относно служебните доклади на ДНК по отношение на магистратите, които биха били мнозинство и биха насочили всички съдии, които не са направили това, което ДНК иска.
Това са истории! Все още чакам съдия от Румъния да излезе да каже: в деня на претърсването прокурорът дойде при мен от претърсването на ДНК и ми каза, че ако не направя това, което той иска, на следващия ден той ще ми изпрати наказателно дело. Имаше толкова много ситуации на оправдателни присъди, отхвърляне на молбите на прокурорите по ДНК и съдиите не бяха разследвани чрез ДНК. Бих искала, когато някой каже нещо, да излезе с конкретни въпроси.
Служебните доклади бяха много малко, сега нямам точните статистически данни. Имаше много оплаквания от хора, замесени в различни съдебни производства, много хора, загубили граждански или търговски дела и обвиниха съдията в подкупи. Те бяха мнозинството. Това стана феномен: хората, участващи в производството, отправяха жалби срещу онези, които ги разследваха или съдеха.
Цялата ДНК активност беше периодично контролирана от съдебната инспекция. Всяка година поне 4 или 5 ДНК услуги се проверяваха от инспекторите, за да могат да видят дали файловете се забавят.
Казвам със сигурност, че няма ДНК-прокурор, който да е образувал наказателно дело, за да изнудва съдията. Ако не, надявам се съдията, който е бил в такава ситуация - да излезе и да каже, а прокурорът, който го направи, ще бъде разследван.
  • Имаше няколко оправдателни присъди, които създадоха много реакции, в дела, документирани по Ваше време. Последната - в делото ANRP.
Преди да напусна ДНК, направих анализ на посочените причини. Установихме, че повечето мотиви не се основават на грешките на прокурорите, а на декриминализацията, на тълкуването на някои законови разпоредби. Поне в няколко случая на злоупотреба със служебно положение, за които се говори публично, именно решението на СCR (СРС) трябваше да бъде спазено. Нормално е прокуратурата да преценява причините за оправдателната присъда и да провери дали прокурорът греши в мотивирането на съдията.
  • В каква фаза е процесът в ЕСПЧ? Кога може да излезне решение?
Не мога да кажа, не знам. Чакаме решението. В моята дейност, моята роля беше и да защитавам независимостта на прокурора и исках да изясня това. Може ли министърът на правосъдието изобщо да освобождава прокурори с ръководни длъжности? Може ли CCR някога да има решение да го отмени? ЕСПЧ ще реши, това е въпрос на принцип.
  • Началото е момент на равносметка на миналото. Какво смятате за свой най-голям успех и най-голям провал?
Има много постижения, ако взема миналата година, най-важното постижение беше първото място в техническата процедура и назначаването за главен европейски прокурор. Има и провали и провали, не мога да кажа кой беше най-големият.
Когато се бориш с корупцията, това е като война: печелиш и губиш битки. Получавах удари по ДНК, имаше и ситуации, когато бяха направени определени грешки, които нямаше да се повторят, ако бяхме по-внимателни. Имало е житейски уроци. Не мисля, че съм имала голям провал и се надявам да нямам.
  • Съжалявате ли за нещо?
Професионално съжалявам, че някои неща можех да направя по-добре или бих могъл да направя повече. Не можем да бъдем перфектни, дори и да искаме. В личен план съжалявам, че баща ми, който искаше да стана европейски прокурор, вече не е жив и не можем да се радваме заедно.
  • Като вярваща, можете да почувствате това от там горе, откъдето той Ви гледа...
Да, надявам се. Както и да е, бих искала да можех да му кажа, че до голяма степен се дължи на него това, което постигнах тази година.

Превод: Живко Гиргинов

2 коментара:

  1. НАЛИЧНИ КРЕДИТИ

    Имате ли нужда от личен, бизнес паричен заем, необезпечен заем, вземете необезпечен оборотен капитал? Имаме програми за кредити, пригодени за всеки профил, кандидатствайте заем при нас днес, за да задоволите вашите бизнес нужди.

    операция;

    Бърз и прост заем
    Бърз процес на кандидатстване
    Одобрения в рамките на 24-72 часа
    По желание такса за такса
    Финансиране за по-малко от 5 дни


    НАЛИЧНИ УСЛУГИ НА ЗАЕМ ВКЛЮЧИТЕ:
    ================================
    * Лични заеми.
    * Бизнес кредити.
    * Инвестиционни заеми.
    * Кредити за разширяване на бизнеса.
    * Кредити с твърди пари
    * Кредити за строителство.
    * Заем за разплащане с кредитна карта
    * Заем за консолидация на дълга

    Ние предлагаме финансови консултации на клиенти, компании, които търсят финансиране на дълга / кредита и търсят оборотен капитал, за да започнат нов бизнес или да разширят съществуващ бизнес.

    Заинтересовани страни, любезно се свържете с нас за допълнителна информация чрез

    Mail; Howardfinancialaid@yahoo.com
    Whatsapp: +1 (573) 279-4038
    Адрес на компанията: West Ave, Hawthorne, CA.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте всички,
    Казвам се г-н, Ругаре Сим. Живея в Холандия и днес съм щастлив човек? и казах на себе си, че всеки кредитор, който спаси мен и моето семейство от лошото ни положение, ще насоча всеки човек, който търси заем за него, той даде щастие на мен и семейството ми, имах нужда от заем от € 300 000,00, за да започна живота си отначало, тъй като аз съм самотен Баща с 2 деца, срещнах този честен и Аллах, който се страхуваше от кредитор на заем от човек, който ми помага с заем от 300 000,00 евро, той е Аллах, който се страхува от човек, ако имате нужда от заем и ще му върнете заема, моля, свържете се с него и му кажете, че (г-н, Ругаре Сим) ви насочват към него. Свържете се с г-н Мохамед Карин по имейл: (arabloanfirmserva@gmail.com)


    ИНФОРМАЦИОННА ФОРМА ЗА ЗАЯВЛЕНИЕ НА ЗАЕМ
    Първо име......
    Презиме.....
    2) Пол: .........
    3) Необходима сума на заема: .........
    4) Продължителност на кредита: .........
    5) Държава: .........
    6) домашен адрес: .........
    7) Мобилен номер: .........
    8) имейл адрес ..........
    9) Месечен доход: .....................
    10) Професия: ...........................
    11) За кой сайт сте тук за .....................
    Благодаря и много поздрави.
    Изпратете имейл arabloanfirmserva@gmail.com

    ОтговорИзтриване