Приносът на Тодор Живков за град Велико Търново


Бившият държавен глава има решаваща роля за структурирането и работата на Общонационалния комитет за развитието на В. Търново, който е създаден през 1965 г. Чрез неговата двадесетгодишна програма за развитието на старата столица се мобилизира огромен ресурс и широко участие, нещо което до тогава не е постигано. В встъпителното си експозе при създаването на комитета Живков трасира стратегията за развитието и утвърждаването на В. Търново. Тук той пръв излиза с идеята за поставянето на подходящо осветление на Царевец. Две години по-късно тя вече е заложена в концепцията на НИПК с името “Звук и светлина”. В същия документ се посочва и необходимостта за подходящо озеленяване на В. Търново и околностите.
Тодор Живков има лични заслуги за създаването на ВПИ “Братя Кирил и Методий”. По-късно самият той открива ВТУ като втори след Софийския университет, Паметникът Асеневци, Спортната зала, инфраструктурата в старата част.
Безспорен принос на Живков са изградените по линия на общобългарския комитет обекти: цялостното проучване и последваща консервация на Царевец, църквата “Св. Петър и Павел”, църквата “Св. Димитър” с манастира около нея, изграден Владишкият мост. Провеждат се проучвания на църквата “Св. 40 мъченици” и манастирски комплекс “Великата лавра”, Килифаревския манастир. Тогава се създава новата експозиция на историческия музей, която и до днес не е променяна, както и музей “Възраждане и Учредително събрание”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар