Food for sex* (есе на Ивет Вълчанова)

Бартер. През миналите векове на човешко развитие, когато икономиката не е била достатъчно еволюирала, хората са използвали бартера на стоки като основно разплащателно средство. Било е съвсем в реда на нещата някой да ти даде нещо в замяната на стока или услуга. Ти очакваш да получиш, като предложиш част от своите лични ресурси, някаква услуга или продукт. Но в днешно време, в свят на прекалено еволюирали отношения и изкривени концепции, бартерът съществува по един извратен и твърде преиначен от хората начин. Кога започна да се смята за нормално мъж да се държи мило, да ти готви, да ти купува подарък с едната единствена цел - секс? Защо са решили, че това наистина действа и дори ако действа, не е ли по-скоро вследствие на заблудата, че са nice guies*? За мен все още остава неразгадано защо някой не е мил просто защото е такъв, а не понеже има 326829 задни мисли за това как те иска на задната седалка на Honda civic. В този ред на мисли трябва, разбира се, и да спомена известните „палачинки за секс”. Всеки е чувал за романтичния жест на принца от приказките „Х”, или по мое мнение прехвален мачо, който в утринта на пролетния ден ти носи палачинки в леглото на поднос, гарнирани с течен шоколад и сладко по избор. Това именно, приятели, са „палачинките за секс”. Оказва се, че „пичът” не е толкова добър, свестен и нежен, колкото си мислим, а просто и ясно момчето иска в размяна секс. Разбира се, това не е регламентирано като част от правилата на играта, именно поради тази причина е печеливша тактика, защото ние, жените, не го знаем. Може би все пак по някое време ще се осъзнаем, ще разберем значението на всеки един такъв жест, ще научим истината зад всеки един „очевиден романтик”, но докато този момент дойде, живеем в заблудата, че наистина има nice guies. Да, това е малко тъжно, нали? Тъжно е, че всъщност те не са добрите момчета, тъжно е, че всеки се държи мило, само докато иска да получи нещо, тъжно е, че сексуалното и животинско са превърнали част от мъжете в порядъчно примитивни маймуни без души. Може би това звучи малко крайно или грубо, но нека се замислим и преброим в главата си колко са били пътите, когато някой наперен младеж те води някъде, настоява дори да плати сметката, но не защото в принципите му това е правилно, а съвсем простичко иска секс. Жените в днешно време са независими, спечелили сме както правата, така и свободите си и не сме „закъсали” някой да ни плаща сметките, но нали толкова настояват и ти приемаш да плати топлия шоколад за 2.95 лв. И в тези минути на първоначално общуване момчето ти се струва мило, чаровно, дори грижовно, защото просто не знаеш, че зад зелените очи се крие по-„висша” цел - да има устните, кожата и тялото ти.
Очевидно човек може да сбърка в преценката си, но всеки път ли трябва да имаме едно на ум за някой handsome guy*, който се държи мило? Не е ли прекалено отчайваща равносметка за отношенията между мъжете и жените… И честно казано шокирана съм, защото е прекалено цинично хората да не са мили заради самите себе си, защото искат да покажат, че все още има добро на света, не, те искат нещо в замяна, те не дават „ей така”, те са мъже. Естествено, че не всички са такива, но е твърде обезкуражаващо, че се налага да ги търсим из многото. Аз рядко слагам етикет на множеството или пък ограничавам концепциите си в границите на пола, обаче когато прекалено много индивиди сами доказват, че добротата и грижовността им е временно състояние, как да не го правя? Да си мил, добър, нежен означава да забелязваш малките неща в нея, да обичаш начина, по който се усмихва, начина, по който те побутва, когато спорите, как прокарва пръсти през косата си, как бърчи чело, когато я е страх. А не просто да ù подариш гривна с пеперудки, да ù направиш палачинки сутрин, да я „черпиш” по кафетата, когато единствената мисъл в главата ти е нейните крака, устни, нежна кожа и моментът на все още неизживяното удоволствие между вас - сексът.
Все още в главата ми кънти мисълта на една моя приятелка: „ запомни, ако мъж ти готви, значи иска секс.”, колко цинично, нали? Но колкото и да е жалко, е истина. Да, третата, четвъртата и т.н. порция палачинки ще е, защото те обича и наистина е мил, но представата, че първите са били жест на един нежен романтик по душа в миг се изпарява, защото той не е бил просто свестен, защото е искал друго и го е получил. Колко циничен изглежда светът на любовта и палачинките, оказва се, че няма принцове на бял кон, че романтиката е отживелица и че най-често исканата услуга - сексът, е в основата на днешната бартерна система. Но аз няма да заменя себе си за една изкуствена представа, въздух под налягане, „чаровния принц”, не слагам сърцето си на масата, защото в крайна сметка в живота най-ценният залог е именно то, а аз възнамерявам да си остане цяло.

*food for sex – храна за секс (англ.език)
*nice guies – добри мочета (англ.език)
*handsome guy – хубаво момче (англ.език)

Няма коментари:

Публикуване на коментар