Оцветители E100-E181:

Оцветители на храна са всички субстанции, които се прибавят към храната, за да променят или подсилят нейния естествен цвят. Те могат да бъдат естествени или синтетични, могат да бъдат извлечени от растения, билки или насекоми. Докато някои от тях са безопасни за повечето хора, малка част други могат да предизвикат нежелани реакции при някои хора.

Тяхната цел

Тъй като ние имаме навика да свързваме цветовете с определени вкусове, производителите използват тези добавки, за да свържем цвета с вкуса, който предполагаме, че има храната. Тези оцветители се използват навсякъде - от винено червените дъвки до червеното вино. Понякога целта е да бъде подчертан естествения цвят – така както консуматора очаква да бъде – като например добавяне на червен цвят на десертните череши, които без тази добавка, щяха да бъдат бежови.
Чийзкейкът с ярко червени череши е много по-апетитен от кейк с бежови череши.
Въпреки, че хранителните наредби във Великобритания, ЕС и Австралия допускат употребата на тези оцветители и ги смятат за безопасни, има една малка част, която смята, че ефекта от оцветителите все още не е добре изследван и че тяхната употреба крие неизвестен риск. Американското FDA получава компенсации за всеки фунт (0,453кг.) оцветена храна, която сертифицира (не инспектира), което мнозина смятат за конфликт на интереси, що се отнася до безопасността на тези оцветители.
Разнообразието от оцветяване на хранителните продукти и ефекта от производството и съхранението им, често прави оцветяването комерсиално – за да бъде достигнат желания от потребителя цвят. Основните причини включват:
  • Загуба на цвят поради липса или прекомерна светлина, кислород, разлика в температурата, влага и условия на съхранение.
  • Прикриване на природни изменения в цвета.
  • Подчертаване на естествените цветове.
  • Осигуряване на идентичност на храната.
  • Предпазване на вкусовите данни и витамините при досег със светлина.

Естествени хранителни оцветители

Някои деца са алергични към оцветителите, но преди всичко, Е-оцветителите трябва да бъдат безопасни. А дали е така?
Не всички цветове са синтетични. Някои от тях са съвсем натурални, като например карамела, който е част от газираните напитки на Кола, който се добива от карамелизирана захар. Chlorella е зелена и се извлича от алгае (algae), докато (пригответе се за това), ярко червеното багрилно вещество (Cochineal) , се извлича от насекоми и се използва дори в козметиката. Някои цветове се извличат от растения и билки като захарното цвекло, куркумата, шафрана и червения пипер.

Здравословни проблеми

Голяма част от оцветителите са забранени за употреба в хранителните продукти поради съображения за безопасност. Все още обаче има разрешени оцветители, което притеснява потребителите.
Един пример: смята се, че много малък процент от хората (0.01%) могат да проявят алергия към Тартразин (Tartrazine – производно на катрана - каменовъглена смола), която се проявява като обрив. Смята се, че голяма част от изкуствените оцветители в хранителните продукти, причиняват най различни реакции – от склонност към депресия, до астматични симптоми при по-чувствителните индивиди - особено при децата. В Норвегия е забранена употребата на всички видове катрани (каменовъглени смоли) и неговите производни.
Число
Наименование
Коментар
E100
Curcumin
Оранжево-жълт цвят; извлича се от корените на куркумата (turmeric), но е възможно да бъде произведен изкуствено; използва се при производство на сирене, маргарин, печени сладкиши и готови рибени продукти (fish fingers).
E101
Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate
'Витамин B2' и цвят; появява се обикновено в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, дробчета и бъбреци, употребява се при производство на маргарин и сирене.
E102
Tartrazine
FD&C Жълт No.5; знае се че предизвиква астматични пристъпи (въпреки че US FDA** не го признава) и уртикария (копривна треска) при децата (според US FDA** в съотношение 1:10 000); води до смущения и в щитовидната жлеза (туморни образувания), хромозомни увреждания, уртикария (обриви) и превъзбуда; непоносимостта към тартразин води до чувствителност към аспирина, който се използва при оцветяване на напитки, сладкиши, конфитюри, зърнени храни, снакс, консервирана риба, пакетирани сухи супи;
Забранен за употреба в Норвегия и Австрия.
E104
Quinoline Yellow
FD&C Жълт No.10; употребява се при производството на червила, продукти за коса, одеколони, а също така и в широк кръг медикаменти; предизвиква дерматит
Забранен за употреба в САЩ и Норвегия.
E107
Yellow 7G
Жълт цвят; HACSG* препоръчва да се избягва употребата му; хората, които боледуват от астма може да получат алергична реакция; типично се среща при производството на безалкохолни напитки.
Забранен за употреба в Австралия и САЩ.
E110
Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S
FD&C Жълт No.6; използва се в зърнените храни, производството на хлебни изделия, сладкиши, снакс, сладолед, напитки и риба в консерви; изкуствен произход; включен е в производството на много медикаменти - Polaramine, Ventolin (сироп); странични ефекти – уртикария (обрив), ринит (хрема), назална конгестия, алергии, превъзбуда, туморни образувания в бъбреците, хромозомни увреждания, коремни болки, гадене, повръщане, стомашно разстройство, непоносимост към храна; забелязани са редица случаи на туморни образувания при тестване на животни;
Забранен в Норвегия.
E120
Cochineal, Carminic acid, Carmines
Червен цвят; извлича се от насекоми; рядко се употребява; HASCG* препоръчва да се избягва потребата му.
E122
Azorubine, Carmoisine
Червен цвят; производно на катран (каменовъглена смола) ; може да предизвика нежелани реакции при астматици и алергични към аспирин хора; типични продукти, в които се среща: сладкарски изделия, марципан, желирани продукти;
Забранен за употреба в Швеция, САЩ, Австрия и Норвегия.
E123
Amaranth
FD&C Червен No.2; извлича се от малко растение със същото име; употребява се в производството на торти, плодови пълнежи за сладкиши, желирани продукти; възможно е да предизвика астма, екзема и превъзбуда (hyperactivity); предизвиква увреждания при новородени и води до фатален край при тестове, направени с животни; има вероятност да предизвиква образуването на ракови клетки;
Забранен за употреба в САЩ, Русия, Австрия, Норвегия и други страни.
E124
Ponceau 4R, Cochineal Red A
FD&C Чеврен No.4; синтетично производно на катрана и оцветител. Карциногенно (причиняващо рак) при тест на животни, предизвиква тежки пристъпи на астма и непоносимост към аспирина; Забранен за употреба в САЩ и Норвегия.
E127
Erythrosine
FD&C Червен No.3; придава червен цвят на черешите, употребява се в консервирани плодове, яйчен крем, сладкиши, снакс; възможно е да предизвика чувствителност към светлината; може да увеличи нивото на хормони в щитовидната жлеза и да доведе до нарушения във функционирането и, доказано предизвиква рак на щитовидната жлеза при опити с плъхове през 1990; забранен през януари 1990, но не е признат от US FDA**; забранен за употреба в Норвегия.
E128
Red 2G
Забранен за употреба в Австралия и много други страни, с изключение на Великобритания.
E129
Allura red AC
FD&C Червен No.40; Оранжево-червен оцветител, който се използва в производството на сладкиши, напитки и подправки, в медикаменти и козметични продукти; изкуствен; произведен в началото на осемдесетте, като заместител на амаранта, който се смятал за вреден, поради конфликтни резултати при тестване; Allura red също предизвиква рак при опити с мишки;
забранен за употреба в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E131
Patent blue V
Забранен за употреба в Австралия, САЩ и Норвегия.
E132
Indigotine, Indigo carmine
FD&C Син No.2, обикновено се добавя в таблетки и капсули; при производство на сладолед, сладкиши, хлебни изделия, сладкарски изделия, бисквити; изкуствено производно на катрана; възможно е да предизвика гадене, повръщане, високо кръвно налягане, кожни обриви, дихателни проблеми и други алергични реакции.
Забранен за употреба в Норвегия.
E133
Brilliant blue FCF
FD&C Син оцветител No.1; използва се в млечните продукти, сладкиши и напитки; изкуствено произведен обикновено като алуминиев разтвор или алуминиеви соли.
Забранен за употреба в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E140
Chlorophylis, Chlorophyllins
Зелен оцветител – естествен за всички растения; употребява се при оцветяването на восък и масла; употребява се в медицината и козметиката.
E141
Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins
Маслинено зелен цвят, не са познати странични ефекти.
E142
Green S
Зелен цвят; синтетично производно на катрана; употребява се при консервиран грах, ментови желирани продукти и сосове, пакетирани хлебни изделия и торти;
Забранен за употреба в Швеция, САЩ и Норвегия.
E150(a)
Plain caramel
Тъмно кафяв, направен от sucrose; HACSG* препоръчва да се избягва употребата му; употребява се в производството на стриди, соя, плодови консервирани сосове, бира, уиски, бисквити, саламури.
E150(b)
Caustic sulphite caramel
виж E150(a)
E150(c)
Ammonia caramel
виж E150(a)
E150(d)
Sulphite ammonia caramel
виж E150(a)
E151
Brilliant Black BN, Black PN
Черен цвят; извлечен от катран (каменовъглена смола); употребява се втъмните сосове; тортите с касис и др.;
Забранен за употреба в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E153
Vegetable carbon
Растителен въглерод
Черен цвят, пигмент, извлечен от дървени въглища, употребява се в производството на конфитюри, желирани продукти, ликьори; единствено растително добитите варианти са разрешени в Австралия, носа забранени в САЩ.
E154
Brown FK
Забранени в САЩ.
E155
Brown HT (Chocolate)(Шоколад)
Кафяв цвят, смес от добив на каменни въглища и лазурен оцветител; използва се в шоколадовите торти; възможно е да предизвика нежелателни реакции при астматиците, както и алергии от аспирин; възможно е да засили чувствителността на кожата.
Забранени за употреба в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
E160(a)
Carotene, alpha-, beta-, gamma-
Каротин – алфа- бета- гама -
Оранжево-жълт цвят; човешкото тяло го превръща във Витамин А в черния дроб; намира се в морковите и другите жълти или оранжеви плодове и зеленчуци.
E160(b)
Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin
Червен цвят; извлича се от дърво (Bixa orellana); употребява се като боя за тяло – фабричен оцветител, подпомага храносмилането, употребява се при оцветяване на сирена, масло, маргарин, зърнени храни, сапуни, текстил; причинява уртикария (копривна треска), HACSG* препоръчва да се избягва употребата му.
E160(c)
Paprika extract, capsanthin, capsorubin
Червен цвят, извлича се от червения пипер.
E160(d)
Lycopene
Каротеноид с червен цвят – намира се в доматите и червения грейпфрут, може да намали риска от рак.
E160(e)
Beta-apo-8'-carotenal (C 30)
Оранжев цвят; не са познати странични ефекти.
E160(f)
Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30)
Оранжев цвят; не са познати странични ефекти.
E161(b)
Xanthophylls - Lutein
Жълт цвят, извлечен от растения, обикновено се открива в зелените листа, невена и жълтъка на яйцата.
E161(g)
Xanthophylls - Canthaxanthin
Жълт цвят, вероятно извлечен от животински източници (ретинол); пигментът се намира в някои губи, ракообразни, риба, пера от фламинго.
E162
Beetroot Red, Betanin
Цвят на цвекло, Бетанин
Лилав цвят, извлечен от цвеклото; не са познати странични ефекти.
E163
Anthocyanins
Виолетов цвят добит от цветя и растения; до момента се смята за безопасен.
E170
Calcium carbonate
Калциев карбонат
Минерална сол, употребява се в производството на паста за зъби, бяла боя и почистващи прахове; може да бъде извлечена от минерални скали или животински кости;употребява се за стабилизиране на виното и консервира плодове и зеленчуци; токсичен при употреба в прекалено големи дози.
E171
Titanium dioxide
Бял цвят; използва се при производството на паста за зъби и бяла боя; не са известни странични ефекти.
E172
Iron oxides and hydroxides
Железен оксид и хидроокис
Черен, жълт, червен цвят; използва се при обработка на пъстърва и паста от скариди; токсичен при употреба в прекалено големи дози.
E173
Aluminium
Алуминий
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E174
Silver
Сребро
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E175
Gold
Злато
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E180
Latolrubine BK
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E181
Tannic acid, tannins
Танин
Съставка, избистряща алкохола ; извлича се от индийско орехче и от клоните на дъбовите дървета; естествен произход – чая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар