Емулгатори & СтабилизаториE400-E495:
Емулгаторите помагат на водата и мазнините да останат смесени в единна емулсия – като майонеза, сладолед, хомогенизирано мляко.
Стабилизаторите, уплътнителите и желиращите агенти, като агар или пектин (употребява се в конфитюра) и придават на храната по-голяма твърдост. Тъй като те не са емулгатори – те подпомагат дейността им.
Число | Наименование | Коментар |
E400 | Alginic acid | Уплътняващ растителен клей, извличан от водорасли; употребява се в яйчения крем, в ободряващите продукти, в ароматизираните млека, ледени кубчета, гъст сладолед или мляко; не са познати вредни ефекти, когато се употребява в малки количества; приемът на големи количества може да възпрепятства апробацията на хранителните вещества в организма |
E401 | Sodium (натриев) alginate | виж 400 |
E402 | Potassium (калиев) alginate | виж 400 |
E403 | Ammonium (амониев) alginate | виж 400 |
E404 | Calcium (калциев) alginate | виж 400 |
E405 | Propylene glycol alginate | Уплътняващ растителен клей, извличан от петрола; приет като самостоятелно регистриран |
E406 | Agar / Агар | Уплътняващ растителен клей, извличан от червеното водорасло; употребява се като разслабително средство, в основата на производствените меса и сладолед; |
E407 | Carrageenan (вид морски ядивни водорасли – Chondrus crispus) | Фибри, извлечени от морски водорасли, напоследък често свързвани с рака, тъй като могат да станат заразопричинители, когато етилен оксида се добавя към некачествени продукти – като резултат се образува етиленов хлорохидрид, който образува високо канцерогенна смес; смята се че носят потенциален токсичен риск, причиняващ язви и дори ракови образувания; най-сериозни притеснения предизвикват нискокачествените (разлагащи се) морски водорасли, които не са разрешени за употреба като хранителна добавка; ясно е обаче, че естествените морски водорасли могат да се превърнат в такива при тяхната обработка. |
E410 | Locust bean gum (клей/смола, извлечена от плод на рожков) | Извлечена от рожков или от плодовете на Ceratonia siliqua; употребява се при производството на близалки, стимулиращи вещества, есенции, някои тестени продукти, сосове, плодови сокове; много често се използва като заместител на без кофеиновия шоколад; възможно е да понижава нивото на холестерола |
E412 | Guar gum | Извлича се от семената на Cyamoposis tetragonolobus с индийски произход; храна на добитъка в САЩ; предизвиква гадене, събиране на газове в корема, спазми; може да понижи нивото на холестерола |
E413 | Tragacanth | Смола от дървото Astragalus gummifer; употребява се в хранителните и лекарствените продукти, включително капки за нос, тинктури и таблетки; също така се употребява и като съставка в козметични продукти; възможно е да предизвиква алергии |
E414 | Acacia (акация) gum | Извлича се от сока на Acacia Sengal; лесно се усвоява от човешкия организъм; възможен алерген – успокоява раздразнения в лигавиците на кожата |
E415 | Xanthan gum | Извлича се при ферментация на захарни зърна и бактерии |
E416 | Karaya gum | Извлича се от дървото Sterculia urens; често се употребява съвместно с Carob (E 410), при производството на сладолед, сладкиши и крем-карамел; употребява се като пълнеж поради възможността да увеличава обема си 100% в съединение с вода; възможен алерген |
E417 | Tara gum | Извлича се от храстите Тара - Caesalpinia Spinosa, характерни за Еквадор и Перу – и се отглежда в Кения |
E420 | Sorbitol | Изкуствен подсладител и овлажнител; извлечен от гликоза, получена от малини (дребни зърнести плодове) или синтезирано; употребява се в производството на близалки, сушени плодове, сладкиши, захарни изделия, храни с малко количество калории, фармацевтични сиропи и очни капки; той е седмият по употреба консервант в козметиката; не е разрешен за употреба в хранителната индустрия за бебета и малки деца; възможно е да предизвика гастрит и стомашни проблеми |
E421 | Mannitol | Изкуствен подсладител и овлажнител; извлечен от водорасли или от manna ash tree – възможен алерген, не е разрешен за употреба в храните на бебета и малки деца, тъй като причинява диария и бъбречна дисфункция, а също така гадене, повръщане; типичен за употреба в продукти с ниско съдържание на калории |
E422 | Glycerol /Глицерин | Овлажнител и подсладител; мазен безцветен алкохол; извлича се при разлагането на естествените мазнини и основи; обикновено е вторичен продукт при производството на сапун от животински или растителни мазнини; може да бъде извлечен от петролни продукти, а понякога и синтетично от пропилен или ферментирала захар; употребява се за меките опаковки на наденички, салами и сирена, а също така и в захаросаните сушени плодове, ликьор или водка; „Всеизвестно е, че глицеринът предпазва от разрушение на структурата на клетката (ДНК), причинено от туморни образувания, ултравиолетови лъчи и радиация, особено чрез пълно прочистване”; в големи количества предизвиква главоболие, жажда, гадене и високо кръвно налягане. Основни продукти – ликьори, сладкарски изделия, сушени плодове, храни с ниско съдържание на калории |
E430 | ? | ? |
E431 | Polyoxyethylene stearate | ? |
E432 | Polysorbate 20 | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E433 | Polysorbate 80 | Емулсии, извлечени от животинските мазни киселини; употребяват се като синтетични есенции, тестени стабилизатори и агенти, които намаляват подуването; възможно е да увеличи абсорбцията на субстанциите, разтварящи мазнините |
E434 | Polysorbate 40 | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E435 | Polysorbate 60 | виж 433 |
E436 | Polysorbate 120 | виж 433 |
E440(a) | Pectin /Пектин | Естествено се намира в кората на ябълките; употребява се за уплътняване на мармалади, желета и сосове; в големи количества може временно да причинят газове в стомаха, или вътрешен дискомфорт. |
E440(b) | Amidated pectin | Не са познати странични ефекти. |
E441 | Gelatine / Желатин | Възможен алерген; вероятно съдържа 220, астматици и алергични към сулфити – да не ползват подобни продукти! |
E442 | Ammonium phosphatides | Не са познати странични ефекти. |
E450 | Diphosphates | Прием във високи дози води до разстройства в организма и нарушение на баланса между калций и фосфат. |
E460 | Cellulose / Целулоза | Агент против изсъхване на продуктите; не са познати странични ефекти |
E461 | Methyl cellulose | Може да предизвика събиране на газове в корема, разширение на корема, вътрешна обструкция. |
E463 | Hydroxypropyl cellulose | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E464 | Hydroxypropyl methyl cellulose | Не са познати странични ефекти. |
E4120 | Ethyl methyl cellulose | Не са познати странични ефекти. |
E466 | Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose | Не са познати странични ефекти. |
E469 | Sodium (натриев) caseinate | Не са познати странични ефекти. |
E470 | Fatty acids salts /Соли на мастните киселини | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E471 | Mono & di glycerides of fatty acids | Не са познати странични ефекти. |
E472 | Fatty acid esters of glycerides | Не са познати странични ефекти. |
E473 | Sucrose esters of fatty acids | Не са познати странични ефекти. |
E474 | Sucroglycerides | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E475 | Polyglycerol esters of fatty acids | Не са познати странични ефекти. |
E476 | Polyglycerol polyricinoleate | Не са познати странични ефекти. |
E477 | Propylene glycol esters of fatty acids | Извлича се от нефт; не са познати странични ефекти |
E478 | ? | ? |
E479(b) | Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono-and diglycerides of fatty acids | ? |
E480 | Dioctyl sodium sulphosuccinate | Очакват се резултати от проучванията. |
E481 | Sodium stearoyl-2-lactylate | Не са познати странични ефекти. |
E482 | Calcium stearoyl-2-lactylate | Не са познати странични ефекти. |
E483 | Stearyl tartrate | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E491 | Sorbitan monos tearate | Не са познати странични ефекти. |
E492 | Sorbitan tristearate | Може да увеличи абсорбцията на веществата, разтварящи мазни депа в организма. |
E493 | Sorbitan monolaurate | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E494 | Sorbitan mono-oleate | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E495 | Sorbitan monopalmitate | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
Няма коментари:
Публикуване на коментар