Емулгатори & СтабилизаториE400-E495


Емулгатори & СтабилизаториE400-E495:

Емулгаторите помагат на водата и мазнините да останат смесени в единна емулсия – като майонеза, сладолед, хомогенизирано мляко.
Стабилизаторите, уплътнителите и желиращите агенти, като агар или пектин (употребява се в конфитюра) и придават на храната по-голяма твърдост. Тъй като те не са емулгатори – те подпомагат дейността им.
Число
Наименование
Коментар
E400
Alginic acid
Уплътняващ растителен клей, извличан от водорасли; употребява се в яйчения крем, в ободряващите продукти, в ароматизираните млека, ледени кубчета, гъст сладолед или мляко; не са познати вредни ефекти, когато се употребява в малки количества; приемът на големи количества може да възпрепятства апробацията на хранителните вещества в организма
E401
Sodium (натриев) alginate
виж 400
E402
Potassium (калиев) alginate
виж 400
E403
Ammonium (амониев)
alginate
виж 400
E404
Calcium (калциев) alginate
виж 400
E405
Propylene glycol alginate
Уплътняващ растителен клей, извличан от петрола; приет като самостоятелно регистриран
E406
Agar / Агар
Уплътняващ растителен клей, извличан от червеното водорасло; употребява се като разслабително средство, в основата на производствените меса и сладолед;
E407
Carrageenan (вид морски ядивни водорасли – Chondrus crispus)
Фибри, извлечени от морски водорасли, напоследък често свързвани с рака, тъй като могат да станат заразопричинители, когато етилен оксида се добавя към некачествени продукти – като резултат се образува етиленов хлорохидрид, който образува високо канцерогенна смес; смята се че носят потенциален токсичен риск, причиняващ язви и дори ракови образувания; най-сериозни притеснения предизвикват нискокачествените (разлагащи се) морски водорасли, които не са разрешени за употреба като хранителна добавка; ясно е обаче, че естествените морски водорасли могат да се превърнат в такива при тяхната обработка.
E410
Locust bean gum
(клей/смола, извлечена от плод на рожков)
Извлечена от рожков или от плодовете на Ceratonia siliqua; употребява се при производството на близалки, стимулиращи вещества, есенции, някои тестени продукти, сосове, плодови сокове; много често се използва като заместител на без кофеиновия шоколад; възможно е да понижава нивото на холестерола
E412
Guar gum
Извлича се от семената на Cyamoposis tetragonolobus с индийски произход; храна на добитъка в САЩ; предизвиква гадене, събиране на газове в корема, спазми; може да понижи нивото на холестерола
E413
Tragacanth
Смола от дървото Astragalus gummifer; употребява се в хранителните и лекарствените продукти, включително капки за нос, тинктури и таблетки; също така се употребява и като съставка в козметични продукти; възможно е да предизвиква алергии
E414
Acacia (акация) gum
Извлича се от сока на Acacia Sengal; лесно се усвоява от човешкия организъм; възможен алерген – успокоява раздразнения в лигавиците на кожата
E415
Xanthan gum
Извлича се при ферментация на захарни зърна и бактерии
E416
Karaya gum
Извлича се от дървото Sterculia urens; често се употребява съвместно с Carob (E 410), при производството на сладолед, сладкиши и крем-карамел; употребява се като пълнеж поради възможността да увеличава обема си 100% в съединение с вода; възможен алерген
E417
Tara gum
Извлича се от храстите Тара - Caesalpinia Spinosa, характерни за Еквадор и Перу – и се отглежда в Кения
E420
Sorbitol
Изкуствен подсладител и овлажнител; извлечен от гликоза, получена от малини (дребни зърнести плодове) или синтезирано; употребява се в производството на близалки, сушени плодове, сладкиши, захарни изделия, храни с малко количество калории, фармацевтични сиропи и очни капки; той е седмият по употреба консервант в козметиката; не е разрешен за употреба в хранителната индустрия за бебета и малки деца; възможно е да предизвика гастрит и стомашни проблеми
E421
Mannitol
Изкуствен подсладител и овлажнител; извлечен от водорасли или от manna ash tree – възможен алерген, не е разрешен за употреба в храните на бебета и малки деца, тъй като причинява диария и бъбречна дисфункция, а също така гадене, повръщане; типичен за употреба в продукти с ниско съдържание на калории
E422
Glycerol /Глицерин
Овлажнител и подсладител; мазен безцветен алкохол; извлича се при разлагането на естествените мазнини и основи; обикновено е вторичен продукт при производството на сапун от животински или растителни мазнини; може да бъде извлечен от петролни продукти, а понякога и синтетично от пропилен или ферментирала захар; употребява се за меките опаковки на наденички, салами и сирена, а също така и в захаросаните сушени плодове, ликьор или водка; „Всеизвестно е, че глицеринът предпазва от разрушение на структурата на клетката (ДНК), причинено от туморни образувания, ултравиолетови лъчи и радиация, особено чрез пълно прочистване”; в големи количества предизвиква главоболие, жажда, гадене и високо кръвно налягане. Основни продукти – ликьори, сладкарски изделия, сушени плодове, храни с ниско съдържание на калории
E430
?
?
E431
Polyoxyethylene stearate
?
E432
Polysorbate 20
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E433
Polysorbate 80
Емулсии, извлечени от животинските мазни киселини; употребяват се като синтетични есенции, тестени стабилизатори и агенти, които намаляват подуването; възможно е да увеличи абсорбцията на субстанциите, разтварящи мазнините
E434
Polysorbate 40
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E435
Polysorbate 60
виж 433
E436
Polysorbate 120
виж 433
E440(a)
Pectin /Пектин
Естествено се намира в кората на ябълките; употребява се за уплътняване на мармалади, желета и сосове; в големи количества може временно да причинят газове в стомаха, или вътрешен дискомфорт.
E440(b)
Amidated pectin
Не са познати странични ефекти.
E441
Gelatine / Желатин
Възможен алерген; вероятно съдържа 220, астматици и алергични към сулфити – да не ползват подобни продукти!
E442
Ammonium phosphatides
Не са познати странични ефекти.
E450
Diphosphates
Прием във високи дози води до разстройства в организма и нарушение на баланса между калций и фосфат.
E460
Cellulose / Целулоза
Агент против изсъхване на продуктите; не са познати странични ефекти
E461
Methyl cellulose
Може да предизвика събиране на газове в корема, разширение на корема, вътрешна обструкция.
E463
Hydroxypropyl cellulose
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E464
Hydroxypropyl methyl cellulose
Не са познати странични ефекти.
E4120
Ethyl methyl cellulose
Не са познати странични ефекти.
E466
Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose
Не са познати странични ефекти.
E469
Sodium (натриев) caseinate
Не са познати странични ефекти.
E470
Fatty acids salts /Соли на мастните киселини
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E471
Mono & di glycerides of fatty acids
Не са познати странични ефекти.
E472
Fatty acid esters of glycerides
Не са познати странични ефекти.
E473
Sucrose esters of fatty acids
Не са познати странични ефекти.
E474
Sucroglycerides
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E475
Polyglycerol esters of fatty acids
Не са познати странични ефекти.
E476
Polyglycerol polyricinoleate
Не са познати странични ефекти.
E477
Propylene glycol esters of fatty acids
Извлича се от нефт; не са познати странични ефекти
E478
?
?
E479(b)
Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono-and diglycerides of fatty acids
?
E480
Dioctyl sodium sulphosuccinate
Очакват се резултати от проучванията.
E481
Sodium stearoyl-2-lactylate
Не са познати странични ефекти.
E482
Calcium stearoyl-2-lactylate
Не са познати странични ефекти.
E483
Stearyl tartrate
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E491
Sorbitan monos tearate
Не са познати странични ефекти.
E492
Sorbitan tristearate
Може да увеличи абсорбцията на веществата, разтварящи мазни депа в организма.
E493
Sorbitan monolaurate
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E494
Sorbitan mono-oleate
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E495
Sorbitan monopalmitate
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни

Няма коментари:

Публикуване на коментар