Консерванти E200-E290:

Хранителните консерванти представляват натурални или синтетични химикали, които се добавят към храна или към фармацевтични продукти – за увеличаване срока им на годност – независимо дали става въпрос за микробиологичен процес, или различни химични промени.
Някои методи за консервиране включват употребата на сол, захар, оцет, които вече се смятат за хранителни продукти, а не за консерванти. А хората смятат, че консервантите са вредни за нашето здраве.

Представяне

Хранителните добавки се използват от векове – например при консервиран чесън, осолена риба и месо, подсладени плодове и пикантни храни. Когато хората напуснат провинцията и се изправят пред предизвикателствата на големия град, се сблъскват и с нуждата от удобства дори и в подготовката на храна – като използват полуготови или консервирани храни. Хранителните добавки подпомагат запазването на свежия вид и срока на годност на годност на различни хранителни продукти, тъй като без тях, изложени на кислород, влага, бактерии или плесен, те се развалят доста бързо. За разрешаването на проблема се използват натурални или синтетични субстанции.
Хранителните добавки могат да бъдат използвани по най-различен начин, включително:
  • Да заздравят съдържанието или качеството — за да заздравят по-меките продукти, за да се предотврати роненето, изсъхването или втвърдяването на продуктите.
  • За да подобрят или възвърнат хранителната му стойност: обогатяването на продуктите хранително се прави, за да се възвърнат изгубените в процеса на обработка хранителни вещества – както при зърнените храни, тъй като някои хранителни вещества се губят при обработката. Самият процес на добавяне на добавка на хранителни продукти, може да включи и вещества, които не са били първоначално в състава им, което да е необходимо за определени хранителни диети. Пример за това е йодираната сол. Тя е полезна, защото предпазва от базедова болест, която се причинява при липса на йод в организма. Обогатените хранителни продукти имат означения че са допълнително обработени.
  • За да забави развалянето им.
  • Да подобри вкуса, състава, качеството и цвета.
Когато компаниите-производители представят добавките пред хранителната индустрия, правителството взима мерки и е задължено да проверява дали тези добавки са безопасни за здравето на хората. Въпреки това, някои консерванти са забранени за употреба, години след като са били разрешени, тъй като с времето технологията за тестване на продуктите става по-прецизна и точна. Ето защо хората смятат консервантите за изключително вредни. Науката продължи да работи по въпроса, да произвежда нови добавки, да подобрява методите за тестване на продуктите и да прави промени. Развитието на технологиите също помогна много в процеса на проверка на безопасността на продуктите. Законодателството в тази област също се обновява непрекъснато, за да бъдат в крак с новите технологии за производство. Хранителните добавки сами по себе си не са нещо “лошо”. Например: ascorbic acid съответства на Витамин C, а alpha-tocopherol е всъщност Витамин Е. Примери за употреба на хранителни добавки: Анти-оксиданти – предпазват храната от бързо разваляне, променят вкуса и възстановяват цвета, загубен при обработка на продукта. Витамини С и Е се използват именно като антиоксиданти.
Емулгатори: използват се, за да поддържат смес между вода и мазнина. Лецитинът, например се използва при производството на маргарин, печива, сладолед. Моно и ди- глицеридите са други добавки, които се срещат в подобни хранителни продукти, както и във фъстъченото масло. Polysorbate60 и 80 се употребяват в кафето, и като състав на изкуствено произведената сметана.
Сгъстители: абсорбират водата и запазват смесени – мазнините, водата, киселините и твърдата храна. Alginate се добива от морски водорасли и се употребява, за да се подобри качествения строеж на сладоледа, сиренето и млякото. Casein (казеинът) е млечен протеин, който се употребява в производството на сладолед, шербет и сметана за кафе.
Число
Наименование
Коментар
E200
Sorbic acid
Добива се от зърна на плодове или от чрез синтез. Възможно е да причини раздразнения на кожата.
E201
Sodium(натриев)
sorbate
Не са познати нежелани ефекти.
E202
Potassium (калиев) sorbate
Не са познати нежелани ефекти.
E203
Calcium (калциев) sorbate
Не са познати нежелани ефекти.
E210
Benzoic acid
Бензонова киселина
Също така познати като цветята на тамяна, фенликарбоксилна киселина (phenlycarboxylic acid) или carboxybenzene;добавя се към алкохолни питиета, печени изделия, сирена, дъвки, подправки, замразени млечни продукти, ароматни подправки, меки сладкиши, тонизиращи питиета и заместители на захар, употребява се в козметичната промишленост, като антисептик при много лекарства против кашлица, както и противогъбично при различни мазила; възможно е да предизвика астма, особено при хора, които са на стероидни астматични лекарства, предполага се, че води и до неврологични разстройства, както и че взаимодейства със серния бисулфит (222), който предизвиква нервна възбуда при децата; добива се от Бензоин, смола, отделяна от дървесни видове в Азия.
E211
Sodium benzoate
Натриев бензоат
Употребява се като антисептичен, като консервант на хранителни продукти, както и за прикриване на лоши вкусови качества на храна с ниско качество. Оранжевите безалкохолни питиета съдържат голям процент от него – повече от 25мг. На 250 мл., среща се и в млякото, и в месните продукти, в сосове, и подправки; печени продукти и захарни изделия (близалки); употребява се при производството на редица медикаменти, включително и на Actifed, Phenergan и Tylenol; познат е като причинител на уртикария (копривна треска) и утежняващ астматичните пристъпи.
E212
Potassium benzoate
Калиев бензоат
Хора със склонност към алергични реакции, може да проявят различни симптоми при употребата му – виж 210
E213
Calcium benzoate
Калциев бензоат
виж 212
E214
Ethyl p-hydroxybenzoate
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E215
Sodium (натриев)
ethyl p-hydroxybenzoate
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E216
Propyl p-hydroxybenzoate
Възможен алерген.
E217
Sodium (натриев) propyl p-hydroxybenzoate
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E218
Methyl p-hydroxybenzoate
Възможни са алергични реакции - главно кожни раздразнения.
E219
Sodium (натриев) methyl p-hydroxybenzoate
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E220
Sulphur dioxide
Серен диоксид
Добива се от катран (каменовъглена смола), всички производни на сярата са токсични и са забранени за употреба (в САЩ, FDA* забранява употребата му в суровите плодове и зеленчуци. Произвежда се чрез гасене на сяра или гипс; знае се че причинява пристъпи на астма, и забавя метаболизма при хора с нарушение на бъбречната функция. Разрушава Витамин Б в организма. Характерни продукти, в които се среща – бира, безалкохолни питиета, сушени плодове, сокове, тонизиращи напитки, вино, оцет, картофени изделия.
E221
Sodium sulphite
Натриев сулфит
Изчистващ комплекс, употребява се в пресния портокалов сок; виж 220
E222
Sodium (натриев) hydrogen sulphite
виж 220
E223
Sodium (натриев) metabisulphite
Преработващ, виж 220
E224
Potassium (калиев) metabisulphite
виж 220
E225
Potassium (калиев) sulphite
виж 220
E226
Calcium (калциев) sulphite
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E227
Calcium (калциев) hydrogen sulphite
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E228
Potassium (калиев) hydrogen sulphite
виж 220
E230
Biphenyl, Diphenyl
Забранен за употреба в някои страни; може да се използва в земеделието, обикновено се използва при производството на цитрусови плодове.
E231
Orthophenyl phenol
Забранен за употреба в някои страни; може да се използва в земеделието; обикновено се използва при производството на круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, сладки картофи, цитруси, ананас, домати, чушки, череши, нектарини.
E232
Sodium (натриев) orthophenyl phenol
виж 231
E233
Thiabendazole
Забранен за употреба в някои страни, може да се използва в земеделието, обикновено се използва при производството на цитрусови плодове, ябълки, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко.
E234
Nisin
Антибиотик, извлечен от бактерия, открита в бирата, използва се в производството на сирена и доматена паста.
E235
Natamycin
Задържащ развитието на плесен, добива се от бактерия; понякога се използва в медицината за лечение на гъбични инфекции (candidiasis); възможно е да предизвика гадене, повръщане, анорексия, диария и раздразнения на кожата. Характерни продукти, в които се среща – месо, сирене.
E236
Formic acid
Мравчена киселина
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E237
Sodium formate
Натриев формат
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E238
Calcium formate
Калциев формат
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E239
Hexamethylene tetramine
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E249
Potassium nitrite
Калиев нитрит
Фиксира цветовете и подобрява състоянието на месото; Нитритът може да попречи на организма да се снабдява с кислород, което води до задушаване, световъртеж, главоболие; потенциален канцероген, не се разрешава за употреба в храни за бебета и малки деца.
E250
Sodium nitrite
Натриев нитрит
Може да предизвика нервна възбуда и други нежелани реакции; потенциален канцероген, забранен за употреба в много държави, възможно е да се комбинира с химикали в стомаха и да образува нитрозамин (азотно съединение) HACSG* препоръчва да се избягва употребата му.
E251
Sodium nitrate
Натриев нитрат
Употребява се при производството на азотна киселина, като подобрител и съхранител на месни продукти. (виж 250)
E252
Potassium nitrate
Калиев нитрат
Може да бъде извлечен от животински остатъци или да има растителен произход; употребява се при производство на барут, експлозиви, торове, както и при съхранение на месото; възможно е да причини нервна възбуда и други нежелани реакции, потенциален канцероген, забранен за употреба в много страни. ( виж 249)
E260
Acetic acid
Оцетна киселина
Основен компонент на оцета, изкуствено произвеждан от дървесни фибри; употребява се при консервиране за марината на туршии, при лютеници и сосове.
E261
Potassium acetate
Калиев ацетат
Хранителна киселина; да се избягва употребата му от хора с нарушени бъбречни функции – основни продукти, където се срещат – сосове, маринати.
E262
Sodium acetate, Sodium diacetate
Натриев ацетат / диацетат
Хранителна киселина, киселинен регулатор, не са познати странични ефекти при употребата му.
E263
Calcium acetate
Калциев ацетат
Хранителна киселина, киселинен регулатор; добива се като продукт при производството на алкохол; от него се произвежда оцетната киселина (оцет), както и при производството на стабилизатори за оцветители.
E264
Ammonium acetate
Амониев ацетат
Може да предизвика гадене и повръщане.
E270
Lactic acid
Млечна киселина
Хранителна киселина, киселинен регулатор; произвежда се чрез затопляне и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, картофите, скорбялата или меласата; затруднява метаболизма при бебетата, употребява се в сладкиши, гарнитури, безалкохолни питиета (понякога и бира), детски рецепти и сладкарски изделия.
E280
Propionic acid
Смята се, че причиняват мигрена; те възникват по естествен път при ферментиране на хранителни продукти; при изпотяване, в храносмилателния тракт на преживните животни; може да се изведе изкуствено чрез етилен и въглеродна молекула или пропионалдехид (propionaldehyde), чрез природен газ, или при ферментиране на дървесна маса - получава се когато бактерията разложи фибрите. Най-често се използва при производството на хляб и хлебни (брашнени) изделия.
E281
Sodium (натриев) propionate
Може да доведе до мигрена – типични продукти, в които се среща – брашнени продукти.
E282
Calcium (калциев) propionate
виж 281
E283
Potassium (калиев) propionate
виж 281
E290
Carbon dioxide
Въглероден диоксид
Метателен (двигателен), извлечен при производството на гасена вар; възможно е да засили ефекта от алкохола; продукти, в които се среща: вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия.
E296
Malic acid
Ябълчена киселина
Извлича се от плодове или по изкуствен път; младите и малките деца трябва да избягват употребата й.
E297
Fumaric acid
Извлича се от растения от биологичен вид Fumaria особено. Fumaria officianalis, или в процеса на ферментация на гликоза и плесен (гъба); използва се за подобряване на вкусовите качества, за киселинност, като антиоксидант или като набухвател при приготвяне на торти, както и в производството на безалкохолни напитки.
* Hyperactive Children Support Group (HACSG)
** Food and Drug Administration (U.S.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар