Някои методи за консервиране включват употребата на сол, захар, оцет, които вече се смятат за хранителни продукти, а не за консерванти. А хората смятат, че консервантите са вредни за нашето здраве.
Представяне
Хранителните добавки се използват от векове – например при консервиран чесън, осолена риба и месо, подсладени плодове и пикантни храни. Когато хората напуснат провинцията и се изправят пред предизвикателствата на големия град, се сблъскват и с нуждата от удобства дори и в подготовката на храна – като използват полуготови или консервирани храни. Хранителните добавки подпомагат запазването на свежия вид и срока на годност на годност на различни хранителни продукти, тъй като без тях, изложени на кислород, влага, бактерии или плесен, те се развалят доста бързо. За разрешаването на проблема се използват натурални или синтетични субстанции.
Хранителните добавки могат да бъдат използвани по най-различен начин, включително:
- Да заздравят съдържанието или качеството — за да заздравят по-меките продукти, за да се предотврати роненето, изсъхването или втвърдяването на продуктите.
- За да подобрят или възвърнат хранителната му стойност: обогатяването на продуктите хранително се прави, за да се възвърнат изгубените в процеса на обработка хранителни вещества – както при зърнените храни, тъй като някои хранителни вещества се губят при обработката. Самият процес на добавяне на добавка на хранителни продукти, може да включи и вещества, които не са били първоначално в състава им, което да е необходимо за определени хранителни диети. Пример за това е йодираната сол. Тя е полезна, защото предпазва от базедова болест, която се причинява при липса на йод в организма. Обогатените хранителни продукти имат означения че са допълнително обработени.
- За да забави развалянето им.
- Да подобри вкуса, състава, качеството и цвета.
Когато компаниите-производители представят добавките пред хранителната индустрия, правителството взима мерки и е задължено да проверява дали тези добавки са безопасни за здравето на хората. Въпреки това, някои консерванти са забранени за употреба, години след като са били разрешени, тъй като с времето технологията за тестване на продуктите става по-прецизна и точна. Ето защо хората смятат консервантите за изключително вредни. Науката продължи да работи по въпроса, да произвежда нови добавки, да подобрява методите за тестване на продуктите и да прави промени. Развитието на технологиите също помогна много в процеса на проверка на безопасността на продуктите. Законодателството в тази област също се обновява непрекъснато, за да бъдат в крак с новите технологии за производство. Хранителните добавки сами по себе си не са нещо “лошо”. Например: ascorbic acid съответства на Витамин C, а alpha-tocopherol е всъщност Витамин Е. Примери за употреба на хранителни добавки: Анти-оксиданти – предпазват храната от бързо разваляне, променят вкуса и възстановяват цвета, загубен при обработка на продукта. Витамини С и Е се използват именно като антиоксиданти.
Емулгатори: използват се, за да поддържат смес между вода и мазнина. Лецитинът, например се използва при производството на маргарин, печива, сладолед. Моно и ди- глицеридите са други добавки, които се срещат в подобни хранителни продукти, както и във фъстъченото масло. Polysorbate60 и 80 се употребяват в кафето, и като състав на изкуствено произведената сметана.
Сгъстители: абсорбират водата и запазват смесени – мазнините, водата, киселините и твърдата храна. Alginate се добива от морски водорасли и се употребява, за да се подобри качествения строеж на сладоледа, сиренето и млякото. Casein (казеинът) е млечен протеин, който се употребява в производството на сладолед, шербет и сметана за кафе.
Число | Наименование | Коментар |
E200 | Sorbic acid | Добива се от зърна на плодове или от чрез синтез. Възможно е да причини раздразнения на кожата. |
E201 | Sodium(натриев) sorbate | Не са познати нежелани ефекти. |
E202 | Potassium (калиев) sorbate | Не са познати нежелани ефекти. |
E203 | Calcium (калциев) sorbate | Не са познати нежелани ефекти. |
E210 | Benzoic acid Бензонова киселина | Също така познати като цветята на тамяна, фенликарбоксилна киселина (phenlycarboxylic acid) или carboxybenzene;добавя се към алкохолни питиета, печени изделия, сирена, дъвки, подправки, замразени млечни продукти, ароматни подправки, меки сладкиши, тонизиращи питиета и заместители на захар, употребява се в козметичната промишленост, като антисептик при много лекарства против кашлица, както и противогъбично при различни мазила; възможно е да предизвика астма, особено при хора, които са на стероидни астматични лекарства, предполага се, че води и до неврологични разстройства, както и че взаимодейства със серния бисулфит (222), който предизвиква нервна възбуда при децата; добива се от Бензоин, смола, отделяна от дървесни видове в Азия. |
E211 | Sodium benzoate Натриев бензоат | Употребява се като антисептичен, като консервант на хранителни продукти, както и за прикриване на лоши вкусови качества на храна с ниско качество. Оранжевите безалкохолни питиета съдържат голям процент от него – повече от 25мг. На 250 мл., среща се и в млякото, и в месните продукти, в сосове, и подправки; печени продукти и захарни изделия (близалки); употребява се при производството на редица медикаменти, включително и на Actifed, Phenergan и Tylenol; познат е като причинител на уртикария (копривна треска) и утежняващ астматичните пристъпи. |
E212 | Potassium benzoate Калиев бензоат | Хора със склонност към алергични реакции, може да проявят различни симптоми при употребата му – виж 210 |
E213 | Calcium benzoate Калциев бензоат | виж 212 |
E214 | Ethyl p-hydroxybenzoate | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E215 | Sodium (натриев) ethyl p-hydroxybenzoate | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E216 | Propyl p-hydroxybenzoate | Възможен алерген. |
E217 | Sodium (натриев) propyl p-hydroxybenzoate | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E218 | Methyl p-hydroxybenzoate | Възможни са алергични реакции - главно кожни раздразнения. |
E219 | Sodium (натриев) methyl p-hydroxybenzoate | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E220 | Sulphur dioxide Серен диоксид | Добива се от катран (каменовъглена смола), всички производни на сярата са токсични и са забранени за употреба (в САЩ, FDA* забранява употребата му в суровите плодове и зеленчуци. Произвежда се чрез гасене на сяра или гипс; знае се че причинява пристъпи на астма, и забавя метаболизма при хора с нарушение на бъбречната функция. Разрушава Витамин Б в организма. Характерни продукти, в които се среща – бира, безалкохолни питиета, сушени плодове, сокове, тонизиращи напитки, вино, оцет, картофени изделия. |
E221 | Sodium sulphite Натриев сулфит | Изчистващ комплекс, употребява се в пресния портокалов сок; виж 220 |
E222 | Sodium (натриев) hydrogen sulphite | виж 220 |
E223 | Sodium (натриев) metabisulphite | Преработващ, виж 220 |
E224 | Potassium (калиев) metabisulphite | виж 220 |
E225 | Potassium (калиев) sulphite | виж 220 |
E226 | Calcium (калциев) sulphite | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E227 | Calcium (калциев) hydrogen sulphite | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E228 | Potassium (калиев) hydrogen sulphite | виж 220 |
E230 | Biphenyl, Diphenyl | Забранен за употреба в някои страни; може да се използва в земеделието, обикновено се използва при производството на цитрусови плодове. |
E231 | Orthophenyl phenol | Забранен за употреба в някои страни; може да се използва в земеделието; обикновено се използва при производството на круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, сладки картофи, цитруси, ананас, домати, чушки, череши, нектарини. |
E232 | Sodium (натриев) orthophenyl phenol | виж 231 |
E233 | Thiabendazole | Забранен за употреба в някои страни, може да се използва в земеделието, обикновено се използва при производството на цитрусови плодове, ябълки, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко. |
E234 | Nisin | Антибиотик, извлечен от бактерия, открита в бирата, използва се в производството на сирена и доматена паста. |
E235 | Natamycin | Задържащ развитието на плесен, добива се от бактерия; понякога се използва в медицината за лечение на гъбични инфекции (candidiasis); възможно е да предизвика гадене, повръщане, анорексия, диария и раздразнения на кожата. Характерни продукти, в които се среща – месо, сирене. |
E236 | Formic acid Мравчена киселина | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E237 | Sodium formate Натриев формат | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E238 | Calcium formate Калциев формат | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E239 | Hexamethylene tetramine | Избягвайте употребата му – забранен в някои страни |
E249 | Potassium nitrite Калиев нитрит | Фиксира цветовете и подобрява състоянието на месото; Нитритът може да попречи на организма да се снабдява с кислород, което води до задушаване, световъртеж, главоболие; потенциален канцероген, не се разрешава за употреба в храни за бебета и малки деца. |
E250 | Sodium nitrite Натриев нитрит | Може да предизвика нервна възбуда и други нежелани реакции; потенциален канцероген, забранен за употреба в много държави, възможно е да се комбинира с химикали в стомаха и да образува нитрозамин (азотно съединение) HACSG* препоръчва да се избягва употребата му. |
E251 | Sodium nitrate Натриев нитрат | Употребява се при производството на азотна киселина, като подобрител и съхранител на месни продукти. (виж 250) |
E252 | Potassium nitrate Калиев нитрат | Може да бъде извлечен от животински остатъци или да има растителен произход; употребява се при производство на барут, експлозиви, торове, както и при съхранение на месото; възможно е да причини нервна възбуда и други нежелани реакции, потенциален канцероген, забранен за употреба в много страни. ( виж 249) |
E260 | Acetic acid Оцетна киселина | Основен компонент на оцета, изкуствено произвеждан от дървесни фибри; употребява се при консервиране за марината на туршии, при лютеници и сосове. |
E261 | Potassium acetate Калиев ацетат | Хранителна киселина; да се избягва употребата му от хора с нарушени бъбречни функции – основни продукти, където се срещат – сосове, маринати. |
E262 | Sodium acetate, Sodium diacetate Натриев ацетат / диацетат | Хранителна киселина, киселинен регулатор, не са познати странични ефекти при употребата му. |
E263 | Calcium acetate Калциев ацетат | Хранителна киселина, киселинен регулатор; добива се като продукт при производството на алкохол; от него се произвежда оцетната киселина (оцет), както и при производството на стабилизатори за оцветители. |
E264 | Ammonium acetate Амониев ацетат | Може да предизвика гадене и повръщане. |
E270 | Lactic acid Млечна киселина | Хранителна киселина, киселинен регулатор; произвежда се чрез затопляне и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, картофите, скорбялата или меласата; затруднява метаболизма при бебетата, употребява се в сладкиши, гарнитури, безалкохолни питиета (понякога и бира), детски рецепти и сладкарски изделия. |
E280 | Propionic acid | Смята се, че причиняват мигрена; те възникват по естествен път при ферментиране на хранителни продукти; при изпотяване, в храносмилателния тракт на преживните животни; може да се изведе изкуствено чрез етилен и въглеродна молекула или пропионалдехид (propionaldehyde), чрез природен газ, или при ферментиране на дървесна маса - получава се когато бактерията разложи фибрите. Най-често се използва при производството на хляб и хлебни (брашнени) изделия. |
E281 | Sodium (натриев) propionate | Може да доведе до мигрена – типични продукти, в които се среща – брашнени продукти. |
E282 | Calcium (калциев) propionate | виж 281 |
E283 | Potassium (калиев) propionate | виж 281 |
E290 | Carbon dioxide Въглероден диоксид | Метателен (двигателен), извлечен при производството на гасена вар; възможно е да засили ефекта от алкохола; продукти, в които се среща: вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия. |
E296 | Malic acid Ябълчена киселина | Извлича се от плодове или по изкуствен път; младите и малките деца трябва да избягват употребата й. |
E297 | Fumaric acid | Извлича се от растения от биологичен вид Fumaria особено. Fumaria officianalis, или в процеса на ферментация на гликоза и плесен (гъба); използва се за подобряване на вкусовите качества, за киселинност, като антиоксидант или като набухвател при приготвяне на торти, както и в производството на безалкохолни напитки. |
* Hyperactive Children Support Group (HACSG)
** Food and Drug Administration (U.S.)
Няма коментари:
Публикуване на коментар