Киселини, Антиоксиданти & Соли E300-E385:

Хранителните киселини се добавят, за да подсилят “вкуса”; действат като консерванти и антиоксиданти. Общо употребявани хранителни киселини са оцета, лимонената киселина, винената киселина, млечната киселина, fumaric acid, ябълчена киселина.
Антиоксидантите като Витамин С се проявяват като консерванти, тъй като спират въздействието на кислорода върху храната, и като цяло са полезни за здравето.
Число
Наименование
Коментар
E300
Ascorbic acid
Агент, употребяван в брашното като “Витамин С”; възможно е да бъде извлечен синтетично от гликоза, а натурално се среща в плодове и зеленчуци; добавя се в продукти като сушено месо, зърнени храни за закуска, замразена риба и вино.
E301
Sodium (натриев) ascorbate
Натриева сол от Витамин С
E302
Calcium (калциев) ascorbate
Витамин С, може да увеличи формирането на калциеви соли (камъни)
E303
Potassium ascorbate
Калиева сол на витамин C
E304
Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate
Със същите функции като E300
E306, E307,
E308, E309
Tocopherols, alpha, gamma, delta
'Витамин E'; среща се в много растителни масла, включително соя, пшенични и оризови зърна, семена на памук, царевица; има функция на антиоксидант за мазните депа в тъканите на организмите, предпазва витамин А от окисление; ползва се в маргарина и салатени гарнитури (дресинг).
E310
Propyl gallate
Предпазва мазните субстанции от гранливост, извлича се от жлъчка; възможно е да е да причини гастрит или кожни раздразнения, тази субстанция е забранена за употреба в детски храни, поради възможността да причини объркване на кръвната картина – methaemoglobinemia; употребява се в различни мазнини, маргарин, свинска мас, дресинг за салати, гарнитури, понякога в пакетирани продукти.
E311
Octyl gallate
виж 310
E312
Dodecyl gallate
виж 310
E317
Erythorbic acid
Произвежда се от sucrose (роза?)
E318
Sodium erythorbate
Произвежда се от E317
E319
Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ)
Съставен на база петрол. HACSG* препоръчва да се избягва употребата му. Причинява гадене, повръщане, бълнуване. Смята се, че доза от 5г. е фатална. Продуктите, в които се среща: мазнини, олио, маргарин.
E320
Butylated hydroxy-anisole (BHA)
Производно на петрола, забавя развалянето на продуктите, причинено от окисляване; употребяват се при годни за ядене масла, дъвки, мазнини, маргарин, ядки, полуготови картофени продукти, полиетиленови хранителни опаковки; не е разрешено за употреба в производството на хранителни продукти за малки деца; предизвиква алергични реакции при някои хора; може да доведе до нервна възбуда и нетърпимост; има сериозни съмнения, че продуктите са канцерогенни и в големи дози причинява тумори, забранен за употреба в Япония през 1958; експерти, работещи в тази област препоръчват да бъде забранена употребата му във Великобритания, но поради индустриален натиск – не се забранява. Мак Доналдс спира употребата му в американски продукти през 1986г. виж Butyl compounds
E321
Butylated hydroxy-toluene (BHT)
Производно на петрола; виж E320
E322
Lecithins (Лецитин)
Емулгатор, извлечен от соеви зърна, жълтък, фъстъци, зърнени или животински източници; не е токсичен, но свръхдозите причиняват стомашни проблеми, подтискат апетита и причиняват изобилно потене; разрешен е за употреба в определена смес при производството на маргарин, шоколад, майонеза, млечен прах; за предпочитане е растителния тип.
E325
Sodium (натриев) lactate
Извлича се от мляко (лактоза); може да се съдържа в свинското или в суроватката.
Малки деца с непоносимост към лактоза, може да получат странични реакции.
E326
Potassium lactate
виж 325
E327
Calcium (калциев) lactate
виж 325
E328
Ammonium (амониев) lactate
виж 325
E329
Magnesium (Магнезиев) lactate
виж 325
E330
Citric acid
Лимонена киселина
Хранителна киселина, извлича се по естествен път от лимонената киселина, употребява се в производството на бисквити, консервирана риба, сирене и производни на сиренето продукти, детски храни, торти и полуготови супи, ръжен хляб, безалкохолни напитки, месни продукти
E331
Sodium citrates
Натриев цитрат
Хранителна киселина; не са познати странични ефекти
E332
Potassium citrates
Хранителна киселина; не са познати странични ефекти
E333
Calcium (калциев) citrates
Хранителна киселина; не са познати странични ефекти при употреби в малки количества
E334
Tartaric acid
Хранителна киселина, добива се от неузрели плодове или от гроздов сок; не са познати странични ефекти, когато се ползва в ограничени количества.
E335
Sodium (натриев) tartrates
Хранителна киселина; не са познати странични ефекти
E336
Potassium tartrates
Хранителна киселина; не са познати странични ефекти
E337
Sodium (натриев) potassium tartrate
Хранителна киселина; не са познати странични ефекти
E338
Phosphoric acid
Фосфорна киселина
Хранителна киселина, извлечена от фосфатна руда, употребява се в продуктите, производни на сиренето; не са познати странични ефекти;
E339
Sodium phosphates
Натриев фосфат
Минерална сол; употреба: разслабително средство; средство за фиксиране цвета на текстилна боя; при поглъщане на големи количества се нарушава равновесието на калций и фосфор в организма.
E340
Potassium phosphates
виж 339
E341
Calcium phosphates
Калциев фосфат
Минерални соли, открити в скали и кости; употребява се в медикаментите и antacid, както и полиращи препарати за полиране на емайл.
E343
Magnesium phosphates
Магнезиев фосфат
Основен минерал, използва се против изсъхване на продуктите – открит при заместителите на солта.
E350
Sodium (натриев) malates
Не са познати странични ефекти
E351
Potassium malate
Не са познати странични ефекти
E352
Calcium (калциев) malates
Не са познати странични ефекти
E353
Metatartaric acid
Не са познати странични ефекти
E354
Calcium (калциев) tartrate
До момента се смята за безопасен
E355
Adipic acid
Хранителна киселина, в корена на затлъстяването; (води до затлъстяване)
E357
Potassium (калиев) adipate
Не са познати странични ефекти
E363
Succinic acid
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E3120
Sodium (натриев) fumarate
Хранителна киселина, сол на fumaric acid (извлечена от растения от родаFumaria т.е. F.officianalis)
E366
Potassium (калиев) fumarate
не са познати странични ефекти
E367
Calcium (калциев) fumarate
не са познати странични ефекти
E370
1,4-Heptonolactone
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни
E375
Niacin
Витамин B3; естествено се среща в бобени растения, грах или други зеленчуци, мляко, яйца, месо, домашни птици и риба; в дози по-големи от 1, 000 мг. на ден причиняват увреждания на черния дроб, диабет, гастрит, увреждания на очите и повишава кръвните телца в пикочната киселина (което причинява подагра); дози по-малки от 50-100 мг. водят до рязко зачервяване (безопасно, но болезнено), главоболие и стомашна болка, особено ако се взима на гладен стомах.
E380
Tri-ammonium citrate
Може да увреди действието на черния дроб и функцията на панкреаса.
E381
Ammonium ferric citrates
Основен минерал, хранителна киселина, извлечена от лимонената киселина; употребява се като диетично вещество – заместител на желязото в зърнени храни и диетични менюта.
E385
Calcium disodium EDTA
Избягвайте употребата му – забранен в някои страни

Няма коментари:

Публикуване на коментар