Интервю с Иван Костов 17 Юли, 2012

bTV/стенограма http://www.focus-news.net/

 17 Юли, 2012

Водещ: Лидерът на ДСБ Иван Костов ни е на гости. Добро утро.
Иван Костов: Добро утро.
Премиерът е чудовищно неграмотенВодещ: Днес някои от вестниците са получили информация какво пише в доклада на Европейската комисия, макар че официално утре той ще бъде оповестен. Доколкото знаем, вече е на вниманието на представители на правителството и на някои висши магистрати. Вие имате ли информация какво пише в този доклад, така чакан, вече отговаряме още преди да е прочетен?
Иван Костов: Най-съществената информация е, че, макар да изтича срокът на наблюдение, мониторингът, той ще бъде продължен, което означава, че България не се е справила със задачите, които е трябвало да реши в тези пет години. Това е най-същественото.
Водещ: Кое мислите наклони везната в това решение?
Иван Костов: Несправянето с организираната престъпност, което в последните три години беше обявено като цел на правителствената политика на ГЕРБ.
Водещ: Мислите ли, че уволнението на съдия Мирослава Тодорова и събитията, които се разразиха след това уволнение, са се отразили в доклада и може ли това да е капка, наклонила везната за едно или друго решение, или всички ние тук в България отдаваме прекалено голямо значение на тези събития?
Иван Костов: И да е имало някакво въздействие, то е било туширано от навременните реакции на президента, на първо място, а и на премиера Борисов, който специално отиде в Брюксел. Може би там решиха да спрат сигналите, които излъчваше Съюзът на съдиите, но след това, искайки да се преразгледа решението, до голяма степен елиминираха остротата на проблема. И от тази гледна точка едва ли е въздействано.
Водещ: Споменахте президента Плевнелиев. Вчера той влезе в много остра полемика със свой колега от правителството на ГЕРБ – с Цветан Цветанов. Двамата взаимно се обвиняваха...
Иван Костов: Бивш колега.
Водещ: Бивш колега, разбира се, но така или иначе излъчени от една и съща партия. И се предполага топлина в отношенията на политическата сцена да се демонстрира между тях двамата. Остротата беше изненада за всички. Вчера Цветан Цветанов буквално обвини в некомпетентност президента, който сякаш влязъл в общия тон на критики по отношение на това уволнение.
Иван Костов: Точно това поведение на президента е изиграло роля за смекчаване на някои по-остри реакции срещу...
Водещ: Имате информация или предполагате?
Иван Костов: Почти съм убеден. Защото първоначалният вариант на доклада съдържаше и по-остри формулировки. Вижте, това, което се вижда отстрани, то се вижда и отвътре, а то е, че съдебната власт е в тежка ситуация, не се справя със задачите и очакванията на обществото, много далеч е от очакванията. А пред нас е проблемът на възпроизводството на един безпомощен орган, какъвто е Висшият съдебен съвет, защото той в момента се преизбира. Единствените, които предложихме решение в тази ситуация, държавническо, което да направи опит този проблем да не се възражда непрекъснато, сме ние от „Демократи за силна България”. Надявам се, че колегите в парламентарната група на Синята коалиция ще ни подкрепят. От седем години, от осем години, от създаването си ние атакуваме непрекъснато въпроса за липсата на реформи в съдебната система. И ето, сега предлагаме пет мерки, които могат да бъдат приведени много бързо. Те са да няма политическа квота в избора на Висш съдебен съвет, за да бъдат натоварени съдиите с цялата отговорност, и прокурорите, за съдбата на системата си, да не я делят с политиците, защото се получава общо дело, за което никой не отговаря. Второ, да отидат на пряк избор, тоест да ги избират самите съдии, да ги избират самите прокурори и това да бъде наистина система, по която най-авторитетните да отидат в управлението. След това, да се намали квотата. Те в момента са 22 души, да се намали на 12, тоест да бъдат много по-малко, тъй като няма работа за всички. Те в момента са повече, отколкото изпълнителната власт, те са повече от министрите. След това, мандатът им да бъде намален от пет на три години, за да знаят, че контролът, който ще бъде упражняван върху техните решения, ще бъде непрекъснат. И накрая, да не са постоянно действащ орган, тоест да си остават съдии, да си остават прокурори, да бъдат сред колегите си, за да не се чудят сега откъде идва натовареността или какви са аршините, защо се мери с едни или с други аршини. Ето тези пет стъпки могат да бъдат предприети веднага. Разбира се ако има достатъчно енергия, моментът е подходящ да се търси национално съгласие за промяна на Конституцията, която още по-силно да елиминира слабостите в съдебната система и наистина да ни направи нас всички, политиците, отговорни към реформите на системата.
Водещ: Какви са тези промени?
Иван Костов: За конституционните промени ние много пъти сме говорили. Но аз мисля, че за съжаление сме много далеч от идеята да се търси политически консенсус, за да се промени Конституцията. И в този смисъл ще говорим празни неща с вас. Но има решение и решението е да се посрещнат исканията за реформи в съдебната система. Вие си спомняте навремето господин Борисов как се измъкна от това. Той каза: аз давам още шест месеца да се оправят. И изглежда са се оправили, защото след онези шест месеца, които той им даде навремето, не последваха никакви действия. А в самото начало на това Народно събрание имаше консенсус да се отиде към реформа на съдебната система.
Водещ: Това да няма политическа квота сред състава на ВСС е идея, но от колко години, припомнете ни, дайте ни хронология, от колко години има политическа квота в състава, изобщо този модел кога е наложен?
Иван Костов: Не мога да ви кажа точно, но може би от времето на конструирането на ВСС.
Водещ: Говорили сте си с ваши колеги от ГЕРБ например, всички тези промени, пет на брой, някои от тях да залегнат и да засягат избора на следващия ВСС?
Иван Костов: Ние сме алтернатива и опозиция на ГЕРБ. От тази гледна точка си общуваме с тях през медиите.
Водещ: Имаше времена, в които се срещахте с представители на ГЕРБ, включително и с Бойко Борисов.
Иван Костов: Тези, които искат подкрепа министри, и сега я получават, и сега защитаваме определени трудни решения за ГЕРБ от позицията на Народното събрание, не се крием, но специално по тази тема никой не е търсил никакъв контакт.
Водещ: Добре, предстои да видим. Само да се върнем на темата за евродоклада. Казахте, че сте имали информация, че се е готвел много по-тежък удар...
Иван Костов: Не, той и сега е достатъчно...
Водещ: И оценката е била много по-тежка. Но намесата на Плевнелиев с репликата му по повод уволнението на Мирослава Тодорова като че ли е смекчил остротата на доклада. Правилно ли ви разбрах?
Иван Костов: Да, но не го абсолютизирайте това. Много хора се опитаха да намалят ефекта от този скандал. А скандалът в очите на европейците е излизането на съдии да протестират срещу системата. Трябва да сме наясно. Това е нещо, което просто е извън представите на европееца. Това нещо се опитаха да тушират не само президентът, казах, премиерът Борисов поиска това решение на ВСС да бъде коригирано, не знам защо, как си представяше въобще, че е възможно? Министърът на правосъдието също се обърна на 180 градуса, след това пак се обърна на 180, тоест той направи пълен кръг. Но все пак беше туширан този ефект.
Водещ: Откъде имате информация какво има в доклада, какво е трябвало да има и как...
Иван Костов: От открити източници.
Водещ: Какво имате предвид точно?
Иван Костов: Има източници...
Водещ: Защото е секретен, той е в ръцете на представители на кабинета и на висши магистрати и естествено с уговорката да не излиза в медиите преди неговото официално обявяване утре.
Иван Костов: Аз преди два дена казах пред колеги, включително от ГЕРБ, че желая успех на премиера. Като е отишъл в Брюксел, поне да успее да омекоти част от тези по-остри заключения. Вероятно е успял. Нека да приемем, че е успял.
Водещ: Какво имате предвид под „вероятно е успял” при условие, че удължават срока на наблюдение.
Иван Костов: Той отиде извънредно в Брюксел.
Водещ: Да, това го знаем.
Иван Костов: Вижте, той пази изпълнителната власт. В момента няма нищо против атаката да отиде срещу ВСС, срещу правосъдната система, ако щете срещу главния прокурор, ако щете срещу Върховния касационен съд, няма нищо против това, защото това по някакъв начин изважда изпод огъня дейността на основния фактор на правораздаването – министъра на вътрешните работи.
Водещ: Успял ли е да извади от огъня министъра на вътрешните работи...
Иван Костов: Не мога да кажа.
Водещ: ...и всичко, което е под неговата шапка, като изпълнение на онези критерии, които се оценяват в доклада.
Иван Костов: Знаете ли, ако погледнем това през съдбата на тези хора – лекарите от Горна Оряховица, които бяха обвинени от вътрешния министър от трибуната на Народното събрание...
Водещ: Записи бяха изчетени от техните разговори.
Иван Костов: Чете записи, обвини ги, съсипа живота им. Ако погледнем през призмата на тези хора, какво се е случило за тях? Знаете ли, вътрешният министър обича да казва, че никой не стои зад жертвите на престъпленията. Сега е моментът да го попитаме сега, след като бяха оправдани тези доктори...
Водещ: Вчера бяха оправдани.
Иван Костов: ...кой ще понесе отговорността за жертвите, за разбития им живот, за това, което те са преживели, защото те са жертва не на престъпници, те са жертва на злосторническа власт, тя им го е причинила това нещо. Това в представите на западния човек, на човек, отрасъл в демокрация, е една от най-големите злини, нека да не се самозаблуждаваме. Зло, причинено от хора с власт, се преживява като най-болезнено преживяното зло.
Водещ: Една скоба за тези наши зрители, които не си спомнят. Бяха изчетени записи от разговори между лекари, в които те се учудват, че едно малко бебе, в него все още има живот, смятайки, че в него няма. Вчера се е стигнало до заключението, че детето е мъртвородено и вината на тримата лекари, чиито разговори бяха оповестени, поне между двама от тях, е нулева. В скоба, за да разберат зрителите ни за какво говорите.
Иван Костов: Да. Говоря за зло, сторено на трима лекари, които аз съм защитавал от трибуната още от мига, в който това нещо се случи, защото не считам, че вътрешният министър е в правото си да причинява това нещо на хората. Той не е съда, той не е тази институция, която има отговорността да го прави. Докато тези неща са факт, МВР носи голяма част от отговорността.
Водещ: Чуйте какво каза вчера по ваш адрес човекът, когото цитирате доста често, а именно вицепремиерът Цветан Цветанов осъди във ваше изказване в парламента по повод решението на ВСС за съдия Мирослава Тодорова още в първите дни, часове по-скоро, след решението на ВСС да я уволни. Какво казва? Че не сте в час с действителността и преследвате политически дивиденти. Какви политически дивиденти преследвате?
Иван Костов: Че някой не е в час, го казах аз от трибуната, изчитайки политическата позиция на Синята коалиция. Това са мои думи, отнасящи се за господин Цветанов и казани в реплика, след като той влезе в една много остра атака срещу мен по повод на декларация, която аз чета от името на Синята коалиция. Така че няма какво да обяснявам, той просто е обърнал моите думи и ги е насочил срещу мен. Никакъв политически дивидент. Не може да се обвинява който и да било, след като се сочат, ето ги решения, които аз току що казах как да бъде преодолян най-тежкият проблем в страната в момента – загубата на авторитет от страна на ВСС. Защото главният прокурор, гледам пред вас вестника, доста по-критично го каза. Той казва: изглеждаме идиотски.
Водещ: Така каза главният прокурор вчера по време на това извънредно заседание на ВСС.
Иван Костов: Подобно нещо каза и председателят на Върховния касационен съд. Тоест има и самокритични хора там. Те не изглеждат никак добре, не изглеждат авторитетен орган в момента. Важно е това да се реши.
Водещ: Вчера вашият колега Екатерина Михайлова, дано не бъркам, че именно тя изнесе информацията, че е внесена на онова прословуто заседание от края на миналата седмица на ВСС извънредна точка за искане за уволнението на Мирослава Тодорова, именно от правосъдния министър Диана Ковачева.
Иван Костов: Така е.
Водещ: Откъде имате тази информация?
Иван Костов: Ами в понеделник се обявява какво ще дебатира Висшият съдебен съвет в четвъртък. В този понеделник, в който предшестваше четвъртъка, когато беше уволнена госпожа Тодорова, нямаше такава точка. Тази точка се е появила впоследствие, вероятно във вторник или в сряда. Тъй като имаме копие от решението, виждаме, че се е появила впоследствие и е влязла като извънредна точка.
Водещ: От правосъдното министерство твърдят, че не тази точка, а точка за наказание на друга съдийка е влязла в последния момент и заради интереса към Мирослава Тодорова този факт някакси е останал в сянка, за другата съдийка.
Иван Костов: Не. Нашата информация е тази. Много лесно може да проверят всички, просто да видят в архива какво е било обявено и какво се е случило. Това само показва, че някой е произвел провокацията, която впоследствие всички се опитаха да замажат. И този, който е, е от правителството.
Водещ: Преднамерено?
Иван Костов: Да, преднамерено.
Водещ: Използвате дума, която използваше и Бойко Борисов – провокация.
Иван Костов: Да, провокация, но тя идва откъм изпълнителната власт. Тя не идва от ВСС, той не се е самоорганизирал да го направи това.
Водещ: Кого обвинявате? Правосъдния министър?
Иван Костов: Който го е внесъл. Той е член на кабинета, вероятно колегите му, с които работи, това е вътрешният министър и министър-председателят, няма кой да е автор на такова действие. То е невъзможно да го направи самичък.
Водещ: Времето лети. Да ви върна към една тема от миналата седмица, която като че ли поотшумя. Друг министър от кабинета – Делян Добрев, ни върна в годините, в които по време на вашето управление като министър-председател са подписани договорите за изграждането на ТЕЦ-овете „Марица” 1 и 3 и припомни, включително и фактите, които и тогава вашият вицепремиер Петър Жотев ви е изтъквал, преди да подпишете договорите, да дадете картбланш за изграждането на тези ТЕЦ-ове, че на изключително висока цена българският потребител след години ще плаща тока, който ще се продава от ТЕЦ-овете и че в никакъв случай не трябва да се стига до подписване на такива договори. Защо се смеете?
Иван Костов: Защото вие...
Водещ: На такъв сериозен въпрос, повдигнат от министър Делян Добрев.
Иван Костов: Защото вие наистина повтаряте едно и също нещо.
Водещ: Кои ние? Аз?
Иван Костов: Да вие, вие бяхте в предаване с моя колега Наско Атанасов, тази теза я повтаряте вече за втори път, чувам я от министър-председателя: вижте колко е прост. Откакто са започнали да работят тези централи, за които вие говорите в момента, цената, по която се изкупува тока, е константна, непроменена. Сега ми кажете, връщайки се в трети клас, където се учат уравненията, може ли константа в уравнение да предизвика покачване на цената, тоест на резултата в края? Константата да е променливата величина. Може ли да промени решението? Вижте колко е елементарно.
Водещ: Аз искам само съвсем елементарно и простичко да цитирам вашия колега Петър Жотев, който казва, че цената, заложена, на която ще се изкупува този ток и то в продължение на 15 години, е много висока.
Иван Костов: Там няма цена.
Водещ: А какво има? Понеже никой не е виждал тези договори.
Иван Костов: Ами да, защо не ги покажат? Там няма цена. Цената се определя от ДКЕВР. Вижте колко лъжи една върху друга.
Водещ: И Петър Жотев ли тогава?
Иван Костов: Да. Там има схема, в която е казано, и във всички такива договори се казва на какво се базира цената, че цената на лигнитните въглища, на елементите, които... Но това е елементарна схема – цената се определя от ДКЕВР и е определена години след това.
Водещ: Вашите решения бяха натоварени с отговорността за повишение на цената на тока.
Иван Костов: Вижте, от абсолютно неграмотни хора. Аз, за да покажа каква чудовищна неграмотност е това, прибягвам до примера с уравнението, в което...
Водещ: Кой е неграмотен, министърът, който дава този пример?
Иван Костов: Той злоупотребява с договорите.
Водещ: А кой е неграмотния в случая?
Иван Костов: Неграмотният е министър-председателят, защото това е негова любима теза. Той е чудовищно неграмотен. Не може константа, пак да повторя това, това го учат децата в трети клас по аритметика, константа не може да предизвика покачване цената на тока. Една постоянна цена не може да предизвика покачване на цената. Каквото и да се наговори над всичко това, не може да има такова обяснение, разбирате ли? То е алогично.
Водещ: Мъча се да си обясня и аз защо се говори това. Може би защото ТЕЦ-овете са заработили твърде късно и се удължи периодът на тяхното изграждане, единият през 2010-та, другият през 2011-та и сега се отразява това?
Иван Костов: Не, не, но откакто са заработили, все една и съща цена имат те. Другаде се е качила цената, другаде са решенията и ние тези неща ги казахме всичките в позицията си – основната причина да се стигне до покачването на цените е това, че НЕК беше вкаран в неплатежоспособност, но това е да финансира началото на изграждането на АЕЦ "Белене". И втората причина е многобройните издадени разрешителни за производство на евтина енергия на приближени хора, но на специални инвеститори, които са довели до тези промени. Това е причината. Но аз искам нещо да кажа на хората, ако позволите, защото тук, задълбавайки се в аритметиката, те останаха някакси встрани хората.
Водещ: Говорим за неща, които не виждаме. Тези договори не сме ги видели и на мен затова ми е малко трудно да водя с вас този разговор. Цитирам Петър Жотев, който тогава бие алармата и казва: цените ще бъдат високи, потребителите ще трябва...
Иван Костов: Не, не продължавайте това. Този разговор просто няма как да го водите, без да имате информация, сама го признавате. Аз ви казвам какво има в договорите. Освен това ви казвам друго, просто е обидно да го повторя трети път – не може константата да доведе до покачване. Нали си спомняте, то е елементарна връзка. Просто наистина трябва да се разбират тези прости основания. Каквато и да е била цената, тя е влязла и няма как да предизвика 16% увеличение. Във връзка с 16-процентното увеличение, аз искам да кажа на хората следното, за бизнеса и 13 за хората – нека да мислят за тази цена, мислейки за зимните месеци. Нека сами начертаят стратегията си и начина, по който ще се справят, защото истинският удар на тези цени, както и на цените на горивата, които вероятно ще вървят нагоре, ще се усети в зимните месеци. Така че сега в лятото, тук има една дребна хитринка на управлението, която... вдигат се цените през лятото, когато потреблението на горивата и на отоплението е малко, а всъщност ефектът им е през зимата. Аз искам да призова хората да мислят за този ефект, да не мислят за тези другите неща, просто те да помислят как да се справят сега вече, при тези дадени от властта условия. Защото тези условия с 13 и 16% увеличени, те са дадени от сегашното управление, което е имало възможност в продължение на три години, а предишното в продължение на осем години, да променят каквото и да било лошо, сглобено или недобро и т.н.
Водещ: Благодаря ви много. Лидерът на ДСБ Иван Костов, гост в предаването ни

http://dsb.bg/bg/blogs/article/3331



Няма коментари:

Публикуване на коментар