МВР: Няма съгласие на Борисов за вербовка

 04.02.13 



След като премиерът Бойко Борисов поиска разсекретяването на досието "Буда" МВР съобщи на своята страница, че липсват документи за съгласие за вербовка.

Министър-председателят поиска това заради публикацията в сайта "Биволъ" на документ от оперативен работник, предложил на 9 декември 1996 г. Борисов "да бъде регистриран в оперативния отчет на службата като информатор".
Преди него вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че "премиерът е този, който може да прецени и евентуално да реши тази информация да бъде изнесена публично. Доколкото знам, това, което чета, е било през 1995-1996 година и грифът "класифицирана информация" при всички случаи е изтекъл".

Ето и публикацията на сайта на МВР: 
„Във връзка с публикация в медиите относно материал за регистриране на лице - кандидат за вербовка в оперативния отчет на ЦСБОП, в ГДБОП беше създадена комисия, която разгледа материалите по случая.
След като се е запознала със съдържанието на документите, комисията е установила, че са изтекли сроковете за защита на класифицираната информация, съгласно чл. 34, ал. 1 от ЗЗКИ, броени от датата на създаването на документите. Комисията е установила също, че са отпаднали основанията, наложили тяхното класифициране към датата на изготвянето им, поради което се счита, че са налице основанията за прилагане на чл. 50, ал. 2 от ППЗЗКИ и материалите се декласифицират.

При извършения преглед по делото е установено, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради „липса на среда". Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация".

Няма коментари:

Публикуване на коментар