БСП иска анкетна комисия за скандала "Буда"

 04 фев 2013

"БСП настоява анкетна парламентарна комисия да изясни скандала с агент Буда", обяви зам.-председателят на БСП Михаил Миков в съобщение до медиите. Говорителят на БСП Ангел Найденов подчерта, че освен намесата на парламента, е необходимо да се намеси и прокуратурата.

"Не мога да си представя, че не виждате скандала във факта, че действащ министър-председател може да бъде действащ информатор. Нали разбирате, че по силата на тези зависимости могат да бъдат вземани решения и остават съмнения за начина, по който изобщо се формира политиката", заяви Найденов.

Според него проблемни са и двойните стандарти, които се прилагат по отношение на правителството и на лица, които са свързани с разузнаването. "Предстои изваждането на светло на хора, които са свързани с военното и външнополитическото разузнаване, на действащи, а не на минали връзки", подчерта Найденов и напомни за рисковете за интересите и за образа на страната, за живота и здравето на тези хора. "От една страна се твърди, че това няма никакво значение, от друга – истината се скрива", коментира още Найденов. Той визира приетите в края на миналата година поправки в закона за досиетата откъдето отпадна текстът, че не подлежат на проверка за принадлежност към Държавна сигурност министри, депутати, посланици и кметове и др., ако след 16 юли 1991 г. са заемали длъжност началник на отдел или на сектор в служба "Военна информация" (военното разузнаване), или в Националната разузнавателна служба (НРС).

Найденов смята, че ако документите се окажат достоверни, единственият ход е оставката на Бойко Борисов.

"За нас седи простият въпрос – дали това правителство е зависимо от криминални кръгове от подземния свят. Работи ли избирателно по отношение на организираната престъпност в страната?", заяви депутатът Петър Курумбашев. Той обърна внимание, че вербуваният назначава вербовчика в собствената си фирма. Според Курумбашев българското общество трябва да бъде информирано за това кой го управлява.

Михаил Миков също призова за оповестяване на цялата информация по случая.

"Ще се радваме тази информация да се окаже съшита с бели конци и да се окаже недостоверна. Ще се радваме, ако българският министър-председател се окаже човек, който няма съпричастност, за която се твърди в публикациите", отбеляза Ангел Найденов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар